תזונה משפיעה על רמת האנרגיה בשלוש דרכים עיקריות. היא מספקת מספיק קלוריות, היא מעבירה ומעבדת חומרים ממריצים כמו קפאין, והיא מציקה לחילוף החומרים שישרוף יותר דלק ובצורה יותר חכמה. בשביל להשפיע גם על מצב הרוח שלנו, היא צריכה לכלול בעיקר מזונות מהסוג שגורם לרמות הסוכר בדם להתייצב, ולשחרר את הנחמן מאומן של המוליכים העצביים, סרוטונין. 

עדיין מוקדם מדי להגיד שתפוח ביום יכול להוציא אותנו מהדיכאון, אבל על זה שתזונה משפיעה על מצב הרוח ורמת האנרגיה אף אחד לא מתווכח. אף אחד גם לא ממש יודע את כל הסיפור, אבל יש כמה רמזים מעניינים.

פחמימות

סוג הדלק החביב על הגוף, חיוניות להעלאת רמת האנרגיה ולא פחות מזה את רמות הסרוטונין. הפחמימות שיעשו לכם ממש טוב, הם דגנים מלאים, כמו לחם מחיטה מלאה, או אורז מלא. הגוף סופג אותם לאט יותר ושומר על רמות הסוכר בדם והאנרגיה במצב יציב.

אגוזים

לא רק ששקדים, אגוזי לוז וקשיו עשירים בחלבון, הם גם מכילים מגנזיום, מינרל שתפקיד חייו הא לקחת סוכר ולהפוך אותו לאנרגיה. מחקרים מראים שחוסר במגנזיום שווה חוסר באנרגיה. מגנזיום נמצא גם בדגנים מלאים, ככה שאתם תופסים שתי ציפורים במכה. מינרל נוסף שהוא כנראה הבשורה החדשה למצב הרוח שלנו, הוא סלניום והוא נמצא באגוזי ברזיל. מחקרים מראים שכשהרמות של הסלניום שלנו ברצפה, גם מצב הרוח שלנו זרוק לידן. סלניום נמצא גם בריכוז נמוך יותר בבשר, פירות ים, שעועית. דגנים מלאים כבר אמרנו?

בשר
עוף (בלי העור), או נתח רזה של בשר בקר או הודו, הם מקור טוב לחלבון ובמיוחד לחומצת האמינו טירוזין (Tyrosine), שכשהיא עולה היא לוקחת ביחד איתה את דופמין ונוראפינפרין, שני מוליכים עצביים שגורמים למצב רוח טוב, ריכוז וערנות. בשר גם מכיל ויטמין B12, שחשוב במיוחד לאלה שסובלים מדיכאון, או לכאלה שהשינה שלהם נודדת.

סלמון

דגים כמו סלמון, הם מקור מספר 1 לחומצת השומן אומגה 3, שלא מעט מחקרים שהיא עושה לדיכאון משהו שאף אחת אחרת לא עושה לו. לא ברור עד כמה רחוק הקשר הזה הולך, אבל לחומצות שומן מסוג אומגה 3 יש עוד כמה יתרונות. בריאות הלב הוא רק אחד מהם. חוץ מדגים, מקור טוב לאומגה 3 הם אגוזים וירקות ירוקים ועליים.

ירקות ירוקים ועליים

מה שמוביל אותנו לדבר הבא שיכול לשפר לנו את מצב הרוח והוא חומצה פולית. כמו אומגה 3, גם חומצה פולית נמצאת בעיקר בירקות ירוקים ועליים, כולל תרד וחסה. גם קטניות, אגוזים ופירות הדר הם מקור לא רע בכלל לחומצה פולית.

סיבים תזונתיים

לא רצינו להיות אלה שאומרים לכם, אבל סיבים תזונתיים מייצבים את האנרגיה. הם מאטים את קצב העיכול ומספקים רמה יציבה וטובה של אנרגיה לאורך היום. מקורות טובים לסיבים תזונתיים שעועית, פירות, ירקות, לחם מחיטה מלאה ודגנים מחיטה מלאה באופן כללי.

מים

עייפות וחוסר בנוזלים הולכים יד ביד. חלק מהמחקרים מראים שאפילו חוסר קטן בנוזלים יכול להאט את קצב חילוף החומרים ולהוריד לכם את האנרגיה מתחת לקו האדום. הפתרון הוא פשוט. מים והרבה.

תה

קפה עושה את העבודה. לפחות בטווח הקצר. הוא מעלה את קצב חילוף החומרים ומשפר (גם אם רק באופן זמני) את רמת הריכוז והאנרגיה. אבל לתה, המחליף הלא רשמי שלו, יש יתרון אחד שקוראים לו ל-תיאנין (L-theanine), חומצת אמינו שקשורה לערנות וזיכרון. והיא מאוד יסודית. היא עושה את זה כל הזמן.

הרגלים

בשביל מי שרוצה אנרגיה ומצב רוח, לא לאכול ארוחת בוקר זאת בכלל לא אופציה. ארוחת הבוקר הטובה ביותר, היא כזאת שכוללת שפע סיבים תזונתיים, פחמימות מחיטה מלאה, שומן במידה ומהסוג הטוב, ואיזשהו חלבון רזה. בהמשך, ארוחות קטנות ותכופות הן אסטרטגיה נוספת לייצוב רמות הסוכר בדם, כלומר לשמירה על מצב רוח ואנרגיה. חוץ משינויים קלים בתזונה, פעילות גופנית היא גם דרך יעילה להעלות את האנרגיה ואת מצב הרוח. וכמה שתתנו לה יותר מקום בחיים שלכם, ככה היא תפתיע אתכם.  

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות פייסבוק
comments

הוסף תגובה חדשה