באפריקה קוראים לה השומר של הילדים, בארצות הברית תכשיט ואצלנו היא קיבלה את השם הלא מאוד מחמיא, בטטה. אבל לא משנה איך קוראים לה. הרי זה לא ישנה את מה שיש לה מבפנים.

בטטה. מה שיותר כתום, יותר בריא

ת'נקס גיבינג
היא ילידת מרכז אמריקה ואחד מירקות השורש הותיקים ביותר שידועים לאנושות. את זה שאנחנו בכלל מדברים עליה היום היא חייבת לכריסטופר קולומבוס, שיצא למסע המפורסם שלו בשנת 1492 והראה לה את קיצור הדרך מאמריקה לאירופה. עד המאה ה- 16 היא הספיקה לסמן וי גם על הפיליפינים, אפריקה, הודו, אינדונזיה ודרום אסיה.

היא בת למשפחת החלבלביים, כתומה בגלל שיש לה הרבה בטא קרוטן, צריכה הרבה מים, אבל חוץ מזה לא מעניין אותה כלום. מצידה, שתהיה סערה בחוץ. שום דבר לא יקלקל לה את התוכניות. אולי רק עכברים וזחלים שנקראים פרפרי הלילה.

חוץ מהוותק היא גם אחד מהירקות המזינים בסביבה. בטטה היא פרפורמרית לא קטנה במונחים בריאותיים. בהשקעה של בערך 100 קלוריות לבטטה ממוצעת תקבלו בחזרה 262% מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין A, 30% מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין C, 25% מהצריכה היומית המומלצת של המינרל מנגן, 15% מהצריכה היומית המומלצת של סיבים תזונתיים וויטמין B6, ו-10% מהצריכה היומית המומלצת של אשלגן וברזל.

בתור מקור מצוין לוויטמין A (בצורה של בטא קרוטן) ומקור טוב מאוד לוויטמין C, שני נוגדי חימצון שלא רואים בעיניים כשזה מגיע לרדיקלים חופשיים, בטטה היא אחד מהירקות שיכולים לעשות יותר ממשהו במניעת מחלות. במיוחד במחלות בהן דלקת משחקת תפקיד (כמו אסטמה, אוסטיאופורוזיס, ודלקת מפרקים) ולא פחות במצבים כמו טרשת העורקים, סוכרת, מחלות לב וסרטן המעי.

חוץ מזה, בטטה היא גם מקור טוב לוויטמין B6, שאותו אנחנו צריכים בשביל להפוך את חומצת האמינו הומוציאסטין (Homocysteine), לחומרים אחרים וטובים. לפי מחקרים, רמות גבוהות של הומוציאסטין קשורות לסיכון גבוה יותר למחלות לב, התקפי לב ושבץ, כי מה שהחומצה הזאת עושה הוא לקחת כולסטרול רגיל ולהפוך אותו לכולסטרול רע. עודף הומוציאסטין דרך אגב, הוא תוצאה ישירה של חוסר בוויטמינים מקבוצת B. ככה שתוספת של קצת ויטמין B6 אף פעם לא מזיקה.

חוץ מנוגדי החימצון האלה, בטטה מחביאה בשורש שלה גם חלבון מיוחד שלפי מחקרים יש לו יכולת לא רעה בכלל בתור נוגד חימצון. אחד המחקרים הראה שהעבודה שהחלבון הזה עשה, היא שוות ערך לשליש מהעבודה שעושה אחד מנוגדי החימצון המרשימים ביותר של הגוף, גלוטטיון (Glutathione). למרות שצריך עוד מחקרים בשביל להסביר איך בדיוק זה עובד, אפשר לסמוך על החלבון הזה בעיניים עצומות.

בתת הכרה שלי
בטטה שייכת לקבוצת המזונות הקטנה שמכילה כמות עוד יותר קטנה של אוקסאלטים (
Oxalates). חומר כימי טבעי, עם בעיה אחת קטנה. כשהוא נמצא בריכוז גבוה בנוזלי הגוף, הוא מצטבר לגבישים. לרוב האנשים זה לא משנה. אבל, לאנשים עם בעיה בריאותית קיימת בכליות או בכיס המרה כדאי להתייעץ עם נומחה לפני שהם מתחילים לאכול בטטות.

כמו כן, חלק מהמחקרים מראים שאוקסאלטים יכולים להפריע לספיגה של סידן בגוף. אבל היום רוב המחקרים יודעים להגיד שהיכולת הזאת נמוכה באופן יחסי, ובכל מקרה לא עולה על היתרונות הבריאותיים שקיימים במזונות שמכילים אוקסילטים. אם אתם אוכלים כמו שצריך, ומערכת העיכול שלכם יד ראשונה מרופא, תקבלו את כל היתרונות הבריאותיים, כולל סידן, גם ממזונות שמכילים אוקסאלטים.

הכי אידיאלי לבטטה זה להיות מאוחסנת במקום קריר, יבש, מוצל ומאוורר. לא בשקית ולא במקרר (זה משנה את הטעם שלה, ולא לטובה). כשזה מגיע לבישול, מחקרים מראים שלצלייה או קלייה בתנור יש כמה יתרונות על פני הרתחה במים. בעיקר בגלל החומצה הפיטית (Phytic Acid), חומר שנמצא בבטטה ועלול לשבש את הספיגה של חומרים נחשקים כמו סידן, אבץ וברזל. אבל כנראה שחום של תנור פחות עושה לה את זה.

    

תעודת זהות:

ידועה בציבור: בטטה
שם בוטני:
Lpomoea Batatas
משפחה:
חבלבליים (Convolvulaceae)

מוצא: אמריקה. מרכז אמריקה

עונה : רב עונתית

מה אוכלים? אנחנו את הפקעת, בעלי חיים את הגבעולים והעלים

מילה מהסינים: בטטה נחשבת למזון השייך לאלמנט האדמה. גם מערכת העיכול (טחול וקיבה) שייכת לאלמנט האדמה, והתפקיד העיקרי שלה הוא לבנות צ'י.

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות פייסבוק
comments

הוסף תגובה חדשה