בשנת 1953 הצליחו מדענים לעלות על ההרכב התורשתי שלנו, ה- DNA, או כמו שהם קראו לו "סוד החיים". שום דבר לא היה יכול להשבית את שמחתם. הם היו בטוחים שהם הצליחו להבין בצורה מושלמת את האורגניזם החי. מאז, לא לקח הרבה זמן עד שהתחילו לתרגם את הידע הזה למעשים. בתחילת שנות ה -70 התחילו ניסויים בהנדסה גנטית. בשנת 1994 הכרנו את המהונדסת הראשונה. קראו לה flavr savr. היא נראתה כמו עגבניה, היה לה טעם של עגבניה, אבל בכל זאת, היא היתה עגבניה מסוג חדש שלא הכרנו.

מאז נערכו עוד ניסויים רבים, והיום ירקות ופירות רבים מהונדסים גנטית, כשהמטרה העיקרית של כל זה היא חקלאית. להמשיך בייצור תוך התגברות על עונות השנה, על תנאי מזג האוויר, על מזיקים ומחלות. אומרים לנו שפירות וירקות מהונדסים גנטית מכילים את כל הרכיבים הטבעיים שיש בהם מלכתחילה, אפילו בווליום יותר גבוה. מה שלא אומרים לנו, זה מה בדיוק מוסיפים להם כדי להאריך את חיי המדף שלהם, כדי שהם יהיו גדולים ויפים יותר, כדי שנוכל לאכול פירות של חורף גם בקיץ.  

בערך במקביל לכל האופוריה שליוותה את ההצלחה המדעית הבלתי מעורערת, התחילה גם ההתנגדות המאסיבית. המתנגדים החריפים ביותר טוענים שהמדענים מנסים לשחק את אלוהים. להתערב במעשה הבריאה, בסדרי עולם. נכון, אנחנו מדברים כולה על צמחים ולא על בני אדם או על הכבשה דולי. אבל גם במקרה של צמחים, יש לכך השלכות ארוכות טווח.

בתור התחלה, המתנגדים טוענים שלמרות הטכנולוגיה וההתקדמות, שאלות רבות ובסיסיות בנוגע לאיך הדברים באמת עובדים, נותרו ללא תשובה. הם טוענים שההנדסה גנטית מבוססת על תיאוריה מופשטת מדי, שתקועה אי שם בשנות החמישים. הטכנולוגיה והכלים לשלב בין גנים של זנים שונים, היא לטענתם אקראית ולפעמים כוחנית, בעוד שהמדע המודרני מראה שזה הרבה יותר מורכב ממה שחשבו.

החששות הנוספים הם שינויים גנטיים בצמחים, שיובילו להשלכות שלא נוכל להתמודד איתן. למשל, שילוב בין גנים של שני זנים, עלול להוליד מוטציות שאנחנו לא מחוסנים מולן, בטח לא כמו שהטבע התכוון. חשש נוסף הוא שינוי באופי של הצמחים. צמח חיוני יכול להפוך כתוצאה מההכלאות לעשב שוטה, עובדה שתחייב שימוש בכימיקלים וחומרי הדברה, כלומר גם העניין של זיהום סביבתי הופך להיות חלק מהמשוואה. מעבר לכך, אי אפשר להתעלם מהעובדה שהנדסה גנטית מתערבת בשרשרת המזון, עובדה שנתמכה בעדויות על בעלי חיים שגילו בעיות התפתחותיות שונות כתוצאה מתזונה מהונדסת.

אז למרות שזה נראה כאילו הגולם קם על יוצרו, מהצד השני מספרים לנו שהנדסה גנטית היא בטוחה לגמרי. ושאם מסתכלים על ציר הזמן, כל טכנולוגיה חדשה סבלה מחבלי לידה קשים. זה לא אומר שהיא לא טובה, זה רק אומר שאנחנו לא מספיק מבינים אותה. המצדדים בהנדסה גנטית טוענים שהם לא מתערבים בטבע, הם רק משכללים תהליכים שיתרחשו ממילא בצורה טבעית. אבל הטיעון הכי חזק, שקשה להתווכח איתו, הוא שהתועלת של הנדסה גנטית בכל התחומים, היא עצומה.

אז נכון, הנדסה גנטית זה לא רק אבטיח בגודל מלון, בצבע תפוח ובטעם בננה. היא ממש מצליחה לעשות מטרמופוזה של מזון לתרופות, לקוסמטיקה, לחומרי גלם לתעשייה, תחליף לדלק ועוד. כראייה לכך, נפח הגידולים החקלאיים המהונדסים רק הולך וגדל, עד שלפי התחזיות, בעתיד, לא יהיה כאן משהו אחד טבעי. מחשבה מפחידה, אבל חייבים להודות שלטוב ולרע, ההנדסה הגנטית שנתה את פני החקלאות לתמיד.

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות פייסבוק
comments

הוסף תגובה חדשה