אז לפני שאתם מאשימים עוד פעם את הכלב, קודם כל כדאי שתדעו שגזים הם תופעה טבעית. גזים זה בעצם תאונת דרכים בין חיידקים שוכני מערכת העיכול וחומרים אחרים, שהם בדרך כלל האוכל שאנחנו אוכלים. כתוצאה מהתאונה הזאת, שכמובן לא תמיד אשר לשלוט בתוצאות שלה, יש כמובן נפגעים. בגוף אבל גם בנפש. מטרידה ככל שתהיה, לא מדובר בבעיה חשוכת מרפא או חלילה מסוכנת. יש הרבה מה לעשות בעניין. אבל עד אז תעשו טובה, תשלטו בעצמכם.

הם לא כל כך נחמדים

"גזים הם תופעה טבעית ונורמאלית לכל אדם" מסביר ד"ר אהוד מלצר, מנהל המכון לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד במרכז הרפואי 'קפלן'. "לכל אדם יש גזים בחלל המעי שחלקם נמצאים שם בגלל אוויר שאנחנו בולעים תוך כדי אכילה, וחלקם כתוצאת לוואי של פירוק המזון על ידי חיידקי המעי". מעבר לזה שזה לא כל כך נעים, זה בדרך כלל בא עם נפיחות בבטן, עוויתות, כאבים ושיהוקים (גרפסים). 

אם נשים לב למה שאנחנו מכניסים לפה בטח נצליח לעלות כמה מהדברים שגורמים לנו לגזים. זה כמובן אינדיווידואלי וכל אחד מגיב אחרת למזונות שונים, אבל לפי ד"ר מלצר ירקות, פירות, קטניות ומשקאות מוגזים נמצאים על הכוונת. לגבי כל אלה הפתרון הוא יחיד וברור, הימנעות. אם לא לטובתכם, אז לפחות לטובת יקירכם.


אז זה יכול להיות אוכל או שתייה, ובאותה מידה גם מצב פיסיולוגי רפואי, וכאילו שלא נקשרו בשמם מספיק שערוריות, גם סיגריות יכולות להיות גורם לגזים. "לפעמים הגורם לתופעה הוא חוסר באנזימים שהתפקיד שלהם לפרק מוצרי מזון מסוימים, כשהדוגמא השכיחה ביותר היא חוסר בלקטוז שתפקידו לפרק סוכר או חלב". בעיה רפואית שכיחה נוספת שאחד מהביטויים שלה הוא גזים, היא תסמונת המעי הרגיז.

מי שמריח הוא המסריח

רוב התכשירים הקיימים היום בשוק מבוססים על פחם, שמטרתו לספוח את הגזים.

אבל, ואין דרך יפה להגיד את זה, גם הפחם לא עושה את העבודה יותר מדי טוב. "אין טיפול טוב נגד גזים. התכשירים אינם יעילים מספיק, ואם יש תגובה כלשהי היא חלקית, זמנית וחולפת" מסביר מלצר. אולי זה בגלל שהגזים הם לא באמת הבעיה, אלא רק הסימפטום.

"מעבר לגורמים הקונבנציונאליים לגזים, ברפואה משלימה גם מצב נפשי כמו לחץ ומצבי סטרס מתמשכים נחשבים כגורמים" מסבירה איה הוד, נטורופתית ומטפלת ברפואה משלימה. לפי הוד, יכול להיות שגזים זה הרע במיעוטו. "לפעמים גזים הם רק הסימפטום לבעיה חמורה יותר. מצבים כמו חוסר בחומצות קיבה או אנזימי עיכול, או הפרעה בכיס המרה, שגורמים בין היתר לגזים, הם מצבים שיכולים להתפתח למחלות ואלרגיות".

"מעבר להימנעות מאותם מזונות שגילינו שאנחנו רגישים אליהם, כדאי לשים לב גם לאיך שאנחנו אוכלים". אכילה מהירה מדי למשל, גורמת לאוויר להיכנס למערכת העיכול ובסופו של תהליך לגזים. אז עד שתבדקו עם נטורופת מה בדיוק הבעיה, בתור עזרה ראשונה ממליצה הוד על הימנעות ממזון מעובד (כי הוא מכיל כימיקלים וחומרי שימור) על שימוש בצמחים שמדמים את הפעולה שאמור לעשות הפחם (כלומר לספוח גזים) כמו מליסה, קמומיל, שומר, אניס וקימל,  קינמון, זנגביל, אנג'ליקה. את הקימל אפשר פשוט  ללעוס, מזנגביל ומכל השאר אפשר להכין חליטה, וגם מים חמים עם נענע ולימון יעשו את העבודה. מה יותר פשוט מזה?

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות פייסבוק
comments

הוסף תגובה חדשה