רבים מסתובבים עם תחושת אי נוחות בבטן שמקשה מאוד על התפקוד השוטף. למרבה המזל, חוקרים מצאו דרך להפחית משמעותית גזים וכאבי בטן ואף להיפתר מהם לחלוטין. הבעיה היחידה – זה יצריך ויתורים כואבים

שוב אכלתם ארוחה גדולה במיוחד ואתם מרגישים שהבטן מתחילה לדבר? הבעיה הזאת אמנם יוצרת המון מבוכה, תסכול ואי נוחות – אבל אולי ינחם אתכם לגלות שאתם כנראה ממש לא היחידים בסביבה שמתמודדים איתן.

הרגלי התזונה שלנו, שכוללים מזונות מעובדים, מתועשים ועתירי פחמימות – מובילים לכך שרבים מאיתנו סובלים ממה שמכונה "תסמונת המעי הרגיז" (IBS - irritable bowel syndrome). על פי ההערכות, כרבע מאוכלוסיית העולם סובלים מהתופעה, כאשר היא נפוצה יותר דווקא אצל נשים.

בגלל שמדובר בתופעה נפוצה כל כך, אנשים רבים גם מנסים להביא לפיתרון שלה בדרכים יצירתיות יותר ופחות. אחת השיטות המוכרות ביותר לעשות זאת, היא באמצעות דיאטה שנקראת FODMAP, אשר לדברי חוקרים מובילים יכולה להפחית ואף לחסל לגמרי את התחושות הלא נעימות בקיבה.

עד כאן החדשות הטובות. החדשות הרעות הן שהדיאטה הזאת, יעילה ככל שתהיה, מחייבת להיפרד ממאכלים שלא בטוח שתשמחו לזרוק לתמיד. לפני שנספר על המאכלים הבעייתיים, בואו נבין מדוע הקיבה שלנו כל כך רגישה ורגיזה.

האשם העיקרי – הסוכר

כיום, רוב המאכלים שלנו מכילים סוכר מסוגים שונים. כשהסוכר מתפרק במערכת העיכול, זה יוצר תגובות כימיות במעי שגורמות לגזים ולתחושת נפיחות. וזה עוד לא הכול – התהליך מעודד התפתחות של חיידקים במעי שעלולים לגרום להחמיר את התחושות הרעות וגם לפגוע בתהליך העיכול בטווח הארוך.

שם הדיאטה הזאת, FODMAP, הוא למעשה צירוף של אותיות שמסמלות סוגים שונים של מולקולות סוכר שאנחנו מכניסים לגופנו. הדיאטה, שהוגדרה כיעילה על ידי כמה מטובי המומחים בתחום, מציעה פשוט להוציא מחיינו את המאכלים שמכילים את מולקולות הסוכר האלו בריכוזים הגבוהים ביותר.

אז אילו מאכלים להוציא מהתפריט?

שוב נדגיש, מדובר בהתנזרות שעלולה להיות לא פשוטה לרבים מאיתנו. כמובן שאנחנו מבינים שאתם לא יכולים להתנזר מכל המאכלים האלו, אבל גם הפחתה של חלק מהם תוכל לשפר את המצב:

פירות – תפוח, משמש, אוכמנייה, דובדבן, אשכולית, מנגו, נקטרינה, אפרסק, אגס, שזיף, רימון ואבטיח.

ירקות – ארטישוק, אספרגוס, סלק, כרוב ניצנים, כרובית, סלרי, שום, כרישה, פטריה, במיה, ובצל.

דגנים – שעורה, שיפון, חיטה וסולת.

לקטוז – חלב (פרה, עז או כבש), גבינות רכות (קוטג', ריקוטה, יוגורט), גלידה, מרגרינה ושמנת.

תחליפי חלב – סויה או חלב שיבולת שועל.

קטניות – שעועית אפויה, שעועית לוביה, גרגירי חומוס ועדשים.

ממתיקים – אגבה, פרוקטוז, סירופ תירס עשיר בפרוקטוז, דבש, מניטול, סורביטול ומולסה.

ואילו מאכלים דווקא ישפרו את ההרגשה?

אם הרשימה הזאת הבהילה אתכם, חשוב שתדעו שיש גם לא מעט מאכלים שיכולים לשפר את מצב מערכת העיכול שלכם ולהפחית את הגזים ואת תחושת הנפיחות. אלו המאכלים שדווקא כדאי לשמור קרוב אליכם בשביל להבחין בשיפור:

פירות – אבוקדו (עד 1/8 מהפרי בארוחה), בננה, אוכמניות, מלון, ענבים, קיווי, לימון, ליים, מנדרינה, זיתים, תפוז, פפאיה, אננס, פטל ותות שדה.

ממתיקים – סוכר חום, גלוקוז, סירופ מייפל ואבקת סוכר.

מוצרי חלב ותחליפים – חלב שקדים, חלב קוקוס (עד חצי כוס בארוחה), חלב האמפ, חלב אורז, חמאה, גבינות מסוימות (ברי, קממבר, מוצרלה ופרמזן).

ירקות – ארגולה, פלפל, ברוקולי, גזר, סלרי, כרוב, תירס, חציל, שומר, שעועית ירוקה, קייל, חסה, פטרוזיליה, תפוח אדמה, תרד, קישוא, בטטה, עגבנייה ולפת.

דגנים – אורז חום,בורגול, שיבולת שועל וקינואה.

אגוזים וזרעים – שקדים, אגוזי ברזיל, אגוזי לוז, מקדמיה, בוטנים, פקאן, צנוברים, אגוזי מלך, צ'יה, זרעי דלעת, שומשום, חמנייה.

חלבונים – בשר בקר, עוף, ביצים, דג, טלה וטופו.
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות פייסבוק
comments

הוסף תגובה