חומצת שומן אומגה 3 יכולה להיות חשובה במיוחד לאנשים שסובלים ממחלות מסוימות או גורמי סיכון מסוימים. אבל לפי השמועות, לרובנו לא תזיק תוספת של חומצת השומן החיונית הזאת.

איזה תוסף כדאי לבחור? האם זה כרוך בתופעות לוואי? וכמה לוקחים? עושים סדר באומגה 3.

תזונה או תוסף?

לא סתם אומרים עליה שהיא חיונית. אומגה 3 היא חומצת שומן שאינה מיוצרת בגוף, אבל אחראית על תהליכים רבים. מחקרים מצביעים על קשר חזק בינה ובין בריאות הלב, לחץ דם תקין, רמת שומנים תקינה בדם, בריאות נפשית, דלקת מפרקים, אסטמה, הפרעות קשב וריכוז, אוסטיאופורוזיס ועוד.

בגלל שהיא אינה מיוצרת בגוף, הדרך היחידה להשיג אותה היא ממקורות חיצוניים. אם אתם מחפשים אומגה-3, המקום הכי טוב למצוא אותה הוא דגים כמו סלמון, סרדינים, מקרל ואמנון. דגים אלה מכילים את שני החומרים הפעילים בחומצת השומן (DHA ו- EPA) ועם פעמיים עד שלוש בשבוע, אתם מסודרים. אומגה 3 יכולה להגיע גם ממקור צמחי, כמו אגוזים ופשתן. במקרה הזה קוראים לה חומצה אלפא לינולנית (a-linolenic acid) וגם היא טובה, אבל קצת פחות מחומצת שומן שהמקור שלה הוא מהחי.

איך שלא מסתכלים על זה, תזונה תמיד עדיפה על תוספי מזון. אבל דגים הם לא תמיד אופציה, לדוגמא במקרה של צמחוניים או אנשים שפשוט לא אוהבים אותם. ובדיוק כאן נכנסים לתמונה תוספי תזונה. אפילו לאנשים בריאים, שמקפידים על תזונה מסודרת, מומחים מסכימים כי לתוסף תזונה יומי של אומגה 3 יכולים להיות רק יתרונות. אבל חשוב לזכור, תוסף תזונה לעולם לא יחפה על תזונה לא מאוזנת ולא מסודרת.

חי או צומח?

ישנם שני סוגים של תוספי אומגה 3 שאפשר למצוא. הפופולארי ביותר מגיע מהחי (שמן דגים). הוא מבוסס על דגים שונים כמו אנשובי וסרדינים, והוא מכיל את שני החומרים הפעילים של חומצת השומן. אחריו, מגיעים תוספים שהם נגזרת של מקורות צמחיים כמו פשתן ואצות. מקורות צמחיים מכילים חומצה אלפא לינולנית ( ALA) שהיא קצת עצלנית כשזה מגיע לפירוק החומרים הפעילים.

אם אתם צמחוניים, או לא אוהבים דגים, תוסף תזונה ממקור צמחי הוא רעיון טוב והוא מיועד בדיוק למטרה הזאת. עם זאת, רוב המומחים ימליצו על תוסף תזונה מהחי, מכמה טעמים. אומגה 3 שמגיעה מהחי נחקרה הרבה יותר, ובצורה רחבה יותר ולכן גם יודעים עליה הרבה יותר דברים. חומצת שומן מהצומח מכילות רק כמות מוגבלת של החומרים הפעילים, לא תמיד את שניהם, ובסופו של תהליך,  רק כמות קטנה מומרת בגוף ל- EPA ו- DHA.

כמה ולמה?

כלל אצבע, תמיד עדיף לבדוק עם רופא מה המינון הנכון והאם בטוח בשבילכם לקחת אומגה-3.

באופן כללי, אין המלצה רשמית שאומרת כמה אומגה 3 הגוף שלנו צריך ביום, אבל מומחים ממליצים על גרם של תוסף מהחי ביום. למצבים מאוד ספציפיים, עשויים להמליץ על מינון גבוה מזה, אבל כל מינון שעולה על גרם אחד ביום חייב אישור מרופא, במיוחד נשים בהריון, ילדים ואנשים הסובלים מבעיה רפואית ספציפית. 

כשאומרים גרם אחד של אומגה 3, מתכוונים לגרם אחד של החומרים הפעילים EPA ו-DHA יחד. חלק מהתוספים מכילים רק 300 גרם של החומרים הפעילים בקפליה אחת, אז כדאי לשים לב. המינון האידיאלי של חומצה אלפא לינולנית לא חד משמעי. יש עליה פחות מחקרים ויותר תוצאות סותרות בנוגע לדרך בה הגוף מפרק אותה.

תופעות לוואי

באופן כללי, תוספי תזונה של אומגה-3 נחשבים בטוחים, פרט לתופעות לוואי שכיחה של הפרעות בעיכול. אבל יש דברים אחרים שצריך לקחת בחשבון. תוסף תזונה מהחי (שמן דגים) עשוי לדלל את הדם. לרוב האנשים זה לא יעשה שום דבר, אבל אנשים הסובלים ממצב בריאותי שמשפיע על יכולת הדם להיקרש, או אנשים שנוטלים תרופות לדילול הדם (כמו אספירין) חייבים להתייעץ עם רופא. במקרה של תרופות נוגדות דיכאון או תרופות לאיזון רמות הכולסטרול, אומגה-3 דווקא מגבירה את יעילות התרופה.

תמיד עדיף לקחת את התוסף במקביל לארוחה, זה יעצבן פחות את הקיבה. ואם סוג אחד לא עובד, אפשר לנסות סוג אחר. אין יצרנית אחת שנחשבת יותר טובה, ההבדל נובע מהתגובה של הגוף לתוסף. ואם מאחסנים את התוסף במקרר, זה לא רק שומר עליו יותר טוב. זה גם יכול למתן את תופעות הלוואי.

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות פייסבוק
comments

הוסף תגובה חדשה