Write a comment

 

כולם מדברים על יום שני צמחוני  (Meatless Monday). ולא רק שהם מדברים, הם גם עושים. הקמפיין שמעודד אנשים להפחית את צריכת הבשר, כדי לשפר את איכות החיים שלהם ואת איכות החיים בכדור שאנחנו חיים בו, צובר פופולאריות.

כל הסיבות למה כדאי לאכול פחות בשר.


איך הכל התחיל
התשובה הקצרה: ארצות הברית, שנת 2003. התשובה הארוכה והמפורטת יותר: היוזמה המקורית היתה להפוך את יום שני לבריא יותר. יום שני נבחר מכמה סיבות, העיקרית שבהן היא שיום שני הוא היום שבו חוזרים לעבודה ולשגרה, אחרי סוף שבוע ארוך, שבו שכחנו מכל ההרגלים הטובים שאנחנו כל כך מקפידים עליהם במהלך כל השבוע. המסגרת של שני בריא כללה כמה רעיונות, כמו למשל לעודד ילדים לבשל בעצמם, לעודד מבוגרים להפסיק עם הסיגריות, או לעודד גם ילדים וגם מבוגרים להתחיל את השבוע ברגל ימין ולעשות קצת יותר פעילות גופנית.  מכולן, הרעיון של יום שני צמחוני תפס הכי טוב.

כדי לשמור על הלב
אם נפחית את צריכת הבשר בתזונה, נפחית ביחד איתה גם את הסיכון להתפתחות מחלות לב, גורם סיכון משמעותי לגברים ונשים. הסיפור עם בשר הוא כזה: בשר אדום ובשר מעובד עשירים בשומן רווי. תזונה שכוללת יותר מדי שומן רווי, עשויה לגרום לעלייה בכולסטרול הרע (LDL) ולהגביר את הסיכון להתפתחות מחלות לב. מחקרים, כולל אחד שפורסם בכתב העת Archives of internal Medicine וכלל 500,000 משתתפים, מראים שצריכה של כמויות גדולות של בשר מהסוג הזה (למשל סטייק קטן כל יום), מגבירה את הסיכון להתפתחות מחלות קרדיווסקולאריות ולתמותה מהן.

כדי לצמצם את הסיכון להתפתחות סרטן
את הרשימה של המחלות המפחידות, מובילה בלי תחרות מחלת הסרטן. ואם בעבר זה לא היה ברור, היום זה ברור לגמרי שהקשר בין בשר ובין התפתחות מחלת הסרטן קיים. במחקר שפורסם בכתב העת British Journal of Cancer ובו השתתפו 35,000 משתתפים, המשתתפים שהתזונה שלהם כללה את השיעור הגבוה ביותר של בשר אדום, במיוחד בשר מעובד, נמצאו בסיכון הגבוה ביותר להתפתחות סרטן השד (כולל גברים). מחקרים אחרים הצביעו על הקשר בין צריכת בשר להתפתחות סרטן המעי, סרטן הערמונית וסרטן הלבלב. אחד ההסברים לקשר בין בשר וסרטן, טוען שמזון עם אחוז גבוה של שומן, מעודד את הפעילות של הורמונים שקשורים להתפתחות סרטן.

 

כדי להיות באמת ירוקים
הטיפול בבקר, כדי להפיק ממנו בשר וחלב, מפזר לאטמוספרה יותר גזי חממה מכל המכוניות שנמצאות ברגע נתון על הכביש. הנתון הזה מגיע מארגון המזון והחקלאות העולמי (U.N Food and agriculture Organization), שמצא שהתעשייה מחוללת שמות לא רק באיכות האוויר, אלא גם באדמות, בקרקעות ובמים שאנחנו שותים או מתרחצים בהם, משתמשת בכמויות עצומות של משאבים וככל הנראה מזהמת יותר מכל תעשיה אחרת. לעומת זאת, לפי ארגוני איכות סביבה, ארוחת צהריים שמבוססת על עולם הצומח חוסכת קצת יותר מקילוגרם של פליטות חומרים מזהמים לאטמוספרה, ומצילה בערך 20 סנטימטרים של אדמה.  לא רק זה, הם חישבו ומצאו שבתוך שלוש ארוחות צהריים צמחוניות בלבד, תחסכו יותר מים מאשר אם תתקינו מתקן של חסכמים.

 

כדי לשמור על הגזרה
לא צריכים להיות חכמים גדולים כדי להבין שהמבורגר צמחוני, בהשוואה להמבורגר בשרי, הוא  דרך לחסוך לא מעט קלוריות. אבל מערכת היחסים בין בשר ועלייה במשקל הולכת רחוק יותר מאשר המתמטיקה של קלוריות. מחקר גדול שנערך בשנת 2010 באימפריאל קולג' (Imperial College) בלונדון, מצא שלאורך חמש שנים, משתתפים שאכלו בערך 250 גרם ביום של בשר אדום, עוף, או כל סוג אחר של בשר מעובד, העלו במשקל יותר בהשוואה למשתתפים שאכלו פחות בשר, אפילו אם בסופו של דבר בשתי הקבוצות צרכו את אותה כמות קלוריות.

בשביל בעלי החיים
אפילו אם אתם לא חובבי חיות גדולים, קשה שלא לחשוב על כל מה שהסטייק הזה עבר כדי להגיע לצלחת שלנו. לפי הערכה של משרד החקלאות בארצות הברית (USDA) בשנה שעברה נשחטו 9 ביליון פרות, עופות, תרנגולי הודו וכבשים בשביל שלנו יהיה מה לאכול. ועוד לפני שאותם בעלי חיים נשחטו, הם נכלאו בכלובים קטנים, ואם להגיד את זה בצורה עדינה, הצרכים שלהם לא בדיוק היו בראש סדר העדיפויות. מכאן בעצם הכל התחיל. הרעיון מאחוריHUO  שני צמחוני הוא שאם נוותר על סטייק אחד בשבוע (לפחות), נציל ביליון וחצי בעלי חיים בשנה.

 

תגובות פייסבוק
comments

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.