הם טבעיים, בתרבויות שונות ברחבי העולם משתמשים בהם כבר שנים, והם אמורים לעשות אותנו רזים. אז איפה פה יכולה להתעורר בעיה?. טוב ששאלתם.

 

מדכאי תיאבון טבעיים. אחרי הכל, כנראה שאין קיצורי דרך כשזה מגיע לדיאטה.

אגבה
בימים הטובים שלו קראו לו מזון- על. אבל כנראה שהממתיק המלאכותי הוא לא בדיוק מזון, ובטח שלא מזון- על. מסיבות שונות (בעיקר קלוריות) סוכר לא במיוחד בריא לנו. העניין עם ממתיקים הוא פחות או יותר כזה- הם מספקים לנו קלוריות ריקות. קלוריות ריקות לא משביעות. בגלל זה אנחנו יכולים לשתות (בין אם זה סוכר רגיל, סוכר חום, או אגבה) להעלות כמו כלום את ממוצע הקלוריות היומי, ולהרגיש רעבים. במקרה הטוב, אגבה מכיל סוכר בדיוק כמו סוכר רגיל. במקרה הגרוע, טבעי או לא, אחרי שהוא עובר תהליכי עיבוד מדובר במוצר תעשייתי ולא כל-כך טבעי. אחרי שמוסיפים לו חומצות, חומרים משמרים, כימיקלים ועוד כל מיני דברים אחרים.

הויכוחים והטיעונים לשני הצדדים יכולים להימשך לנצח. אבל בשורה תחתונה, ממתיק אגבה עשוי ברובו מפרוקטוז ופרוקטוז לא טוב לנו. פרוקטוז הוא סוג של סוכר פשוט, שנמצא באופן טבעי בפירות וירקות רבים. אבל הצורה הטבעית שלו היא לא הבעיה. הבעיה מתחילה כשמעבדים אותו, וכאשר צורכים יותר מדי ממנו. לצערנו, זה בעיקר מה שאנחנו עושים מאז שהתחילו לסנתז פרוקטוז בשנת 1971.  

אפדרה
אפדרה, או Ma Huang, הוא שיח אסיאתי שברפואה הסינית השתמשו בו במשך שנים לטיפול בבעיות בדרכי הנשימה, כמו התקררות, שפעת או גודש באף. מיליארד סינים לא טועים?. בדרך-כלל לא, אבל מה שאנחנו עשינו עם האפדרה זה לא בדיוק מה שהסינים התכוונו שנעשה איתו. בשנת 2004, מנהל המזון והתרופות האמריקאני (FDA) אסר את השימוש בצמח לאחר שהצטברו מספיק ראיות נגדו. אבל למרות שהוא נאסר לשימוש, במקומות מסוימים (כמו קנדה) עדיין אפשר למצוא אותו. ואם לא קנדה, תמיד יש את האינטרנט. החומר הפעיל באפדרה, אפדרין (Ephedrine), מכניס את מערכת העצבים הסימפטית להילוך גבוה. מערכת העצבים הסימפתטית היא החלק בגוף שאחראי לתגובת 'הילחם או ברח' שמתרחשת במצבים מלחיצים. ההשפעות שלו כוללות דופק מהיר, לחץ דם גבוה, טמפרטורת גוף גבוה, זרימת דם מהירה. האם זה באמת לא בטוח?. תלוי איך מגדירים 'לא בטוח'. מחקרים מראים שהשימוש בצמח יכול לגרום לבעיות בלב, או להחריף בעיות קיימות ואפילו לגרום לאפיזודות פסיכוטיות. היה גם מקרה מוות אחד שנוי במחלוקת, שעדיין לא ברור אם השימוש באפדרה גרם לו באופן ישיר, או שזאת היתה תוצאה של שילוב לא מוצלח בין חומרים ותגובות כימיות בגוף. אבל דבר אחד ברור, כנראה שאף תוסף תזונה לא עשה כל כך הרבה רעש כמו האפדרה. לפי מחקר שפורסם בתחילת השנה (2/2010) ונערך באוניברסיטת סאן פרנסיסקו (San Francisco), אפדרה הוא תוסף התזונה הצמחי המסוכן ביותר בשוק. בקיצור- לא רעיון טוב.

הודיה
צמח ההודיה (Hoodia gordonii) מגיע מדרום אפריקה, שם המקומיים משתמשים בו במסעות הצייד הארוכים שלהם. אומרים שאין בו חומרים פעילים מעוררים, שמשחקים עם לחץ הדם או הדופק כמו אצל האפדרה, ושהוא תורם לירידה במשקל על־ידי דיכוי התיאבון מהשורש- מרכז השובע במוח. אבל כנראה שגם ההודיה היא לא כדור הקסם שחיכינו לו. הבעיה הראשונה עם הודיה, היא שיש מעט מאוד מחקרים. וגם המחקרים שנערכו, נערכו על מעט מאוד משתתפים. באחד מהם השתתפו שבעה נבדקים, במחקר נוסף השתתפו 18. זה לא אומר שהודיה לא עובדת. מצד שני, זה גם לא אומר שהיא כן עובדת. וזה בטח לא אומר שום דבר על הבטיחות של השימוש בה. אין מחקרים שמראים בצורה מפורשת שהשימוש בה לא בטוח, אבל גם אין מחקרים שמראים שהיא 100% בטוחה לשימוש בטווח הארוך. בפועל, שימוש קבוע יכול להשפיע על מערכת העיכול, או לגרום לכאבי ראש, או במקרה הכי גרוע, לדכא תחושת צמא. חוץ מסכנת התייבשות, אומרים שהיא משפיעה על התפקוד של חלק מהתרופות. כך שתמיד עדיף להתייעץ לפני תחילת השימוש. ואם בכל-זאת, הודיה אמיתית מגיעה מדרום אפריקה.

 




מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות פייסבוק
comments

הוסף תגובה חדשה