הרמב"ם אמר את זה כבר במאה ה- 12. הסבתא שלנו אמרה בדיוק אותו דבר כמה שנים אחר כך. אבל אנחנו הספקנו לשכוח, וגם כשזכרנו אף פעם לא ממש הבנו למה. עכשיו, חוקרים מאשרים את מה ששניהם אמרו במשך שנים. מרק עוף הוא התרופה הטבעית לטיפול בהתקררות. האמנם?

מה עושים מעוף, בצל, גזר, פטרוזיליה ושורש סלרי? התשובה בגוף השאלה

השלם עולה על סך כל חלקיו

בכל התרבויות מרק נחשב לסוג המזון הבסיסי ביותר. הוא טעים, בריא, עשיר, סמיך, קל לעיכול, מזין, מחזק את הגוף, ואפילו היו כמה שמועות על התרומה שלו לשיפור חיי האהבה. מלך המרקים הוא ללא ספק מרק העוף, שלפעמים קוראים לו הפניצילין היהודי וחוקרים השקיעו הרבה מאוד זמן וכסף כדי להבין איך המרק הפשוט הזה, הפך להיות התרופה מספר אחת לטיפול בהתקררות ושפעת.

הכי מפורסם הוא המחקר שנערך במרכז הרפואי באוניברסיטת נברקסה (University of Nebraska Medical Center) בו השתמשו במתכון משפחתי סודי שעבר מפה לאוזן במשך דורות, כדי לבחון איך מרק עוף משפיע על המנגנונים בגוף שאחראים על תיקון דרכי הנשימה והריאות. אותם חוקרים בדקו גם את המרק, גם את כל אחד מהרכיבים שלו בנפרד, ואפילו השוו בין 13 סוגים שונים של מרק עוף תעשייתי. 

בהסתמך על בדיקות דם של המתנדבים שהשתתפו בניסוי, החוקרים מצאו שמרק עוף עוזר לעצור את התנועה של נאוטרופילים (
Neutrophils), הסוג הנפוץ ביותר של תאי דם לבנים שמשוחררים במספר גדול של דלקות ויראליות, כמו התקררות. אותם תאים ניזונים מחיידקים ושאריות של תאים והשחרור שלהם יכול לעודד ייצור של ליחה, ה-סיבה לאף הסתום בהתקררות.

מכאן ועד למסקנה שמרק עוף משפיע על המערכת החיסונית של הגוף, הדרך היתה קצרה. אם להיות יותר ספציפיים, החוקרים טוענים שלמרק עוף יש תכונות אנטי דלקתיות והוא מכיל חומרים מסוימים שממש עושים עבודה רפואית יסודית, מה שיכול להיות התשובה לשאלה שאנחנו שואלים כבר שנים.  

החוקרים מצאו שכל הרכיבים שנמצאו במרק, מעכבים את הפעולה של אותם תאי דם לבנים. גם כאשר דיללו את המרק פי 200, גם כמעט בשליש מהמרקים התעשייתיים, ואפילו למרק עוף צמחוני היתה השפעה מסוימת.

מחקר אחר שנערך בבית הספר לרפואה באוניברסיטת לוס אנג'לס (UCLA) מסביר שהרכיבים שנמצאים במרק עוף, דומים מבחינת ההרכב לחומרים שנמצאים בתרופות. למשל, אותן חומצות אמינו שמשוחררת מהעוף בזמן הבישול דומות מבחינת ההרכב הכימי לחלק מתרופות המרשם לטיפול בברונכיט ובעיות אחרות של דרכי הנשימה. גם תבלינים, כמו שום ופלפל, עובדים בדיוק כמו תרופות לטיפול בשיעול. הם מדללים את הליחה ומקלים על הנשימה.

יש פטנט אחר?
למרות שמרק עוף הוא כנראה ההימור הכי בטוח שלנו לחורף, גם מרקים אחרים הם לא פחות טובים. מרק בצל לדוגמא, מכיל קוורצטין (Quercetin), נוגד חימצון אנטי בקטריאלי, אנטי ויראלי, אנטי דלקתי, אנטי פטרייתי ואנטי סרטני. מרק עגבניות עשיר בויטמין C ובליקופן, שניים מנוגדי החימצון העוצמתיים ביותר. מה עוד אפשר לבקש? אולי רק את המתכון.

אז ככה הכינו את מרק העוף בניסוי של אוניברסיטת נברסקה. לקחו עוף שלם, הכניסו אותו לסיר גדול, כיסו במים והרתיחו. אחרי הרתיחה, הוסיפו לסיר כנפי עוף, 3 בצלים גדולים, בטטה גדולה, ו- 11 גזרים גדולים. אחרי שעה וחצי נוספות של רתיחה, הוסיפו למרק צרור פטרוזיליה וחמישה שורשים של סלרי ובישלו במשך 45 דקות נוספות. אחריהן הוציאו את העוף מהמרק וטחנו את הירקות במעבד מזון. בסוף, הוסיפו מלח ופלפל.

baner erka

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות פייסבוק
comments

הוסף תגובה