אנחנו מכירים אותם, יודעים שהם בריאים, אבל לא יודעים עד כמה. רשימת המזונות הבריאים היא כמעט אינסופית. אלה שנכנסו לרשימה של 2011 הם כאלה שלא רק עוזרים לגוף לתפקד בצורה אופטימאלית, אלא ממש עוזרים לו להחלים. מכולסטרול, דרך מחלות לב, ועד למלחמה בסרטן.

אומגה-3? זה כל-כך 2010. הרשימה הבריאה ל-2011.

תרד

חי, או מבושל, אומרים שתרד צריך להיות מזון בסיסי בתזונה שלנו, ממש כמו לחם. תרד מכיל רשימה ארוכה של חומרים חיוניים לגוף, כולל ויטמין K, ויטמין A, ויטמין C, חומצה פולית, סידן, מגנזיום וברזל. אם מתרגמים את הפרופיל התזונתי של תרד להגנה מפני מחלות, העיניים שלנו, המוח, העצמות, והלב יכולים להיות רגועים. מחקרים מראים כי תרד מגן מפני התפתחות בעיות ראייה, מעכב ואף מונע התדרדרות בתפקודים קוגניטיביים שמתרחשת עם הגיל (דמנציה), שומר על מערכת העיכול מבפנים, מפחית לחץ דם, נוגד דלקת, ונחשב כמונע התפתחות סרטן הערמונית וסרטן השד. תזונה עשירה בתרד מקדמת את בריאות הלב, כי היא מפחיתה הומוציטיאסטין, חומצת אמינו שבריכוז גבוה מגבירה את הסיכון להתפתחות מחלות לב, כולל שבץ. החומצה הפולית מפחיתה את הסיכון להתפתחות סרטן השחלות והשד, ויטמין C מצידו מגן מפני סרטן המעי ונלחם בדלקת, ויטמין K שומר על העצמות, ונוגד החימצון לוטאין (lutein), שומר על העיניים ויכול למנוע מחלות לב, כי הוא שומר על דפנות העורקים מפני הצטברות כולסטרול.

ברוקולי

אם תצליחו למצוא מקור תזונתי אחד עם כל כך הרבה יתרונות בריאותיים כמו ברוקולי, תגידו לנו, כי אנחנו לא הצלחנו למצוא. כוס אחת של ברוקולי מבושל מכילה למעלה מ-200% מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין C (יותר מתפוז), כמעט אותה כמות של ויטמין K, ובערך מחצית מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין A, ביחד עם חומצה פולית, סיבים תזונתיים, ברזל, ויטמין B ועוד הרבה חומרים מזינים אחרים. הרכב החומרים בברוקולי נלחם בסרטן, כי הוא מנטרל חומרים מסרטנים, מעכב את קצב ההתפתחות שלהם ומאיץ את היציאה שלהם מהגוף. מחקרים מצביעים על קשר בין תזונה עשירה בברוקולי, לשכיחות נמוכה יותר של סרטן הריאות, סרטן הוושט וסוגים אחרים של סרטן, כולל אלה שאוהבים להתיישב לאורך מערכת העיכול. ברוקולי מכיל גם אינדולים (indoles), רכיבים שמעודדים סילוק חומרים מהמעיים והכבד, ולכן עוזרים להגן מפני התפתחות סרטן הערמונית, העור והשד. חלק מהמחקרים מראים שאותם אינדולים גם שומרים על מבנה ה-DNA שלם. בישול מפחית חלק מהתכונות של הברוקולי, אבל הרתחה קלה תשמור על כולם בתוקף.

כרוב

ירוק או סגול, כרוב הוא בית חרושת לוויטמינים (במיוחד C ו-K) וכמה שיותר ממנו, ככה יותר טוב. כוס אחת של כרוב חי מספקת 91% מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין K, 50% מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין C (11% יותר מתפוז), וכמות לא רעה בכלל של סיבים תזונתיים, מנגן, ויטמין B6, חומצה פולית ועוד. כרוב מכיל ריכוז גבוה של נוגדי חימצון, שלא רק תופסים את הרדיקלים החופשיים לפני שהם שמים את הידיים שלהם על ה-DNA, אותם נוגדי חימצון גם מאיצים את הפעולה של אנזימים שדואגים לזה שחומרים מסרטנים ישארו מחוץ לגוף. מחקרים מראים שזה מה שנותן לירקות ממשפחת המצליבים את היתרון שלהם על פני ירקות ממשפחות אחרות. מחקרים מצביעים שוב ושוב על הקשר בין תזונה עשירה במצליבים ושכיחות נמוכה יותר של סרטן הריאות, המעי, השד, השחלות ושלפוחית השתן. אמרנו כבר שכמה שיותר יותר טוב?

קיווי

אפשר להתווכח עד כמה החורף הזה היה חורף, אבל עובדה היא שהוא עומד להסתיים ממש בקרוב, מה שאומר שאלה הימים האחרונים ליהנות מקיווי. קטן קטן אבל מכיל כפול ויטמין C בהשוואה לתפוז, יותר סיבים תזונתיים בהשוואה לתפוח, וכמות אשלגן זהה למזונות מובילים בתכולת אשלגן, כמו בננה וסלק. השילוב המיוחד והייחודי של חומרים מזינים, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים בקיווי, עוזר להגן מפני התפתחות מחלות לב, שבץ, סרטן ומחלות מערכת הנשימה. בנוסף, קיווי נחשב כמפחית כולסטרול רע ומפחית יתר לחץ דם. מספר מחקרים מראים שלא רק שתזונה עשירה בקיווי יכולה להפחית את הנזקים שגורמים רדיקלים חופשיים ואת הנזק שנגרם ל-DNA, היא גם מקדמת את תהליך התיקון העצמי של תאים. לא פלא שהרבה פעמים קיווי מופיע במקום הראשון בתזונה למניעת סרטן ומחלות לב.

דובדבנים

לדובדבנים מגיעה כתבת שער שלמה רק עליהם, אבל אם לקצר- דובדבנים הם אנטי ויראליים ואנטי בקטריאליים, הם מכילים חומרים שעוזרים להילחם בדלקת וסרטן ושני הרכיבים המנצחים שלהם, קוורצטין (quercetin) וחומצה אלגית (ellagic acid), הראו במחקרי מעבדה כי הם יכולים לעכב את הגדילה של גידולים ואפילו לגרום לתאים סרטניים להתאבד, מבלי לפגוע בתאים הבריאים. לאנתוציאנינים (Anthocyanin), רכיב נוסף בדובדבנים, מגיע קרדיט על הפחתת ריכוז חומצת שתן בדם, ולכן להפחתת הגורם העיקרי להתפתחות גאוט (שיגדון). מחקרים מראים כי אנתוציאנינים יכולים גם להפחית את הסיכון להתפתחות סרטן המעי, והם גם משככי כאבים, בדיוק כמו תרופות שקונים בבית מרקחת. צריכה קבועה יכולה להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות לב ושבץ.

גויאבה

הפרי עם הריח שלא כולם אוהבים משאיר אבק לעגבניות, במונחים של תכולת ליקופן (הפיגמנט האדום שהוא גם נוגד חימצון). לא רק שגויאבה מכילה יותר ליקופן מכל ירק אחר, כולל עגבניות (כמעט 20% יותר מתכולת ליקופן בעגבניות), אם עגבניה צריך לבשל כדי שהליקופן יצליח להיספג בגוף, המבנה  של גויאבה מאפשר לליקופן להיספג בגוף בדיוק כמו שהוא. מה הסיפור הגדול עם ליקופן? ליקופן מגן על תאים בריאים מפני הרדיקלים החופשיים והאכזריים, שגורמים לתאים סוגים שונים של נזק, כולל עורקים חסומים, מפרקים כואבים, בעיות של מערכת העצבים ואפילו סרטן. צריכת ליקופן בתזונה קשורה לשכיחות נמוכה באופן משמעותי של סרטן הערמונית, סרטן השד ומחלות לב. גויאבה עשירה גם בוויטמין C ומכילה 60% יותר אשלגן מבננה. כל אלה ביחד הופכים את הגויאבה לחלום הרע של כולסטרול רע, ולחברה הכי טובה של כולסטרול טוב, שומנים בדם ויתר לחץ דם.

שעועית

שעועית הצליחה להיכנס לרשימה שכולה פירות וירקות, אבל היא עשתה את זה ביושר. התכונות של שעועית הופכות אותה לטובה לכולסטרול, לרמות סוכר בדם, לבריאות מערכת העיכול, ולהגנה מפני התפתחות תהליכים סרטניים. שעועית היא שלוש באחת: גם סיבים תזונתיים, גם חלבון, וגם נוגדי חימצון. מחקרים קושרים בין תזונה עשירה בשעועית לשכיחות נמוכה יותר של סרטן השד, מחלות לב, סוכרת מסוג 2, יתר לחץ דם. חוץ מכמות לא מבוטלת של נוגדי חימצון, שעועית היא מקור מעולה לחומצת האמינו טריפטופן, לברזל, אשלגן, מגנזיום, חומצה פולית, ויטמין B12 וויטמין K. למעשה, בדירוגי מזון לפי פרופיל תזונתי, שעועית (במיוחד כהה) ממוקמת בדרך כלל בארבעת המקומות הראשונים, בהשוואה לכל קבוצות המזון.

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות פייסבוק
comments

הוסף תגובה חדשה