כל הדיאטות שהפכו את הלחם והפסטה לאויבים שלנו בשנים האחרונות, יוצאות מהאופנה. את המקום שלהן תופסות תוכניות תזונה חדשות, מאוזנות יותר שלא מפחדות להגיד פחמימות.

הגיע הזמן לחגוג. הפחמימות עושות קאמבק

הנמוך והגבוה. השמן והרזה
זה לא ממש חדש. אבל לפחות לאחרונה, אם תלכו להתייעץ עם רופא או תזונאי, רוב הסיכויים שמה שתשמעו ממנו יהיה פחמימות איטיות, או במילים אחרות אינדקס גליקמי נמוך. זאת לא בדיוק המלצה לדיאטה, אלא יותר המלצה לתזונה מאוזנת ובריאה יותר. במקום להוציא מזונות מסוימים מהתזונה, השיטה של פחמימות איטיות פשוט מסווגת מזונות לפי האינדקס הגליקמי שלהם, מדד שמראה כמה רחוק פחמימות יכולות לקחת את רמות הסוכר בדם בפרק זמן של שעתיים. מזונות שמתפרקים בצורה מהירה בזמן העיכול נחשבים לבעלי אינדקס גליקמי גבוה. אלה שמתפרקים בצורה איטית הם בעלי אינדקס נמוך.

אבל לא כל הפחמימות נולדו שוות. כשהן מתעכלות, הן עוברות באמצעות הדם בכל הגוף, לפני שהן נספגות בתאים והופכות לאנרגיה. ככל שפחמימה היא יותר פחמימה, ככה היא משחררת מהר יותר סוכר לזרם הדם (אינדקס גליקמי גבוה) מה שגורם לרמות הסוכר לעלות ולרדת בחזרה מהר מאוד.

מזונות עם אינדקס גליקמי גבוה, כמו לחם לבן, מאפים ושאר סוכרים מרוכזים, מתעכלים מהר מאוד ומזרימים נחשול של סוכר ואינסולין לדם ולגוף. זה מעמיד את הלבלב במצב מאוד לא נעים, כי הוא זה שאמור לסלק סוכר מזרם הדם ולמנוע קפיצות ברמות הסוכר בדם. לנו זה מעלה את האנרגיה מהר מאוד, אבל מרסק אותנו אחרי שעה, ומשאיר אותנו אפילו עוד יותר עייפים ממקודם.

עם פחמימות מורכבות (אינדקס גליקמי נמוך) לעומת זאת, זה כבר סיפור אחר. הגוף לוקח את הזמן בתהליך העיכול, מה שמאפשר שחרור איטי והדרגתי של אנרגיה. גורואים של בריאות ממליצים במיוחד על דגנים מלאים, שיבולת שועל, פירות, ירקות ועדשים. מזונות כאלה מתעכלים לאט ומספקים לגוף אנרגיה יציבה, נוגדי חימצון, ויטמינים ומינרלים. הם עוזרים לשמור על ריכוז ומצב הרוח. הם גם עוזרים להרגיש מלאים יותר לאורך זמן, וזה בזכות הסיבים התזונתיים שהם מכילים, שעל הדרך עוזרים גם לווסת את לחץ הדם ולשמור על רמות כולסטרול בריאות.

לאט ובטוח
בגלל שתזונה שמבוססת על פחמימות איטיות, כוללות שיתוף פעולה בריא של פחמימות, חלבונים ושומן, היא גם מגוונת יותר ולכן גם קל יותר לשמור עליה כאורח חיים.

יותר מזה, אלה שנמצאים חזק בתחום אפילו הציעו פירמידת מזון חדשה שבנויה על האינדקס הגליקמי של מזון. בבסיס הפירמידה, החלק הגדול ביותר בתזונה שלנו, ירקות ופירות טריים או מבושלים בשמן בריא. השלב הבא כולל חלבונים, כמו בשר רזה, דגים, אגוזים, שעועית ומוצרי חלב עם אחוז לא גבוה של שומן. אחריהם, דגנים מלאים כמו פסטה מחיטה מלאה ואורז מלא. וקבוצת המזונות שנמצאת בראש הפירמידה כוללת מזונות שאנחנו צריכים לאכול מהם כזית, או אפילו בכלל לא, כמו קמח לבן, תפוחי אדמה, סוכר וממותקים.

ובכל זאת, אנשים שעשו דיאטה שכללה מעט או בכלל לא פחמימות, הצליחו להפחית במשקל. איך אפשר להסביר את זה? דיאטות מהסוג הזה מצמצמות את התזונה באופן כללי, לא רק פחמימות. וכנראה שזה מה שעודד את הירידה במשקל. מעבר לזה, הירידה הראשונית במשקל היא בדרך כלל של נוזלים.

תזונה שמורכבת מסטייקים, גבינות שמנות וחמאה אולי נשמעת כמו רעיון טוב בהתחלה. אבל לאורך זמן, סוג כזה של תזונה, שלא ממש מצטיין בנוגדי חימצון וסיבים תזונתיים, יכול להשפיע לרעה על חוזק העצמות ולהפעיל לחץ על הכליות. שלא לדבר על זה שכמויות גדולות של בשר, עלולות לגרום לכולסטרול גבוה ולהגדיל את הסיכון למחלות לב.

פחמימות הן המקור העיקרי שלנו לאנרגיה, במיוחד של המוח ושל מערכת העצבים. אם אין לנו מספיק פחמימות, אנחנו כאילו מצמידים את הגוף לפינה ואומרים לו שאין לו ברירה אלא לשרוף שומן. ואיך אנחנו יודעים שהוא התחיל לעשות את זה? אם יש לנו עצירות, ריח רע מהפה, כאבי ראש וחולשה. כנראה שהאופציה היחידה שנשארה לנו, היא לפתח מערכת יחסים בריאה עם אוכל.

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות פייסבוק
comments

הוסף תגובה חדשה