דיכאון חורף, מחלות לב, גיל המעבר, דלקות ואפילו סרטן. כמעט בלי ששמנו-לב, פשתן הפך למושיע הלאומי.

האם זרעי פשתן הם באמת מזון העל החדש? למחקרים יש רק דברים טובים להגיד.


לקחת ללב

המקורות של השימוש בפשתן לוקחים אותנו רחוק אחורה בדפי ההיסטוריה, לתקופת בבל העתיקה. היום, מחקרים שונים מראים כי במינון מסוים, הוא יכול לסייע לנו כמעט בכל תחום. ממניעת ממחלות לב, דרך סוכרת ועד לצורות שונות של מחלת הסרטן. חלקם אף טוענים כי הוא המזון הבריא ביותר עלי אדמות. די הרבה בשביל גרעין קטן, לא?

למרות שפשתן מכיל רכיבים בריאותיים רבים, את המוניטין שלו הוא חייב בעיקר לשלושה עיקריים – חומצת השומן החיונית אומגה 3, ליגננים (Lignans) וסיבים תזונתיים (מסיסים ולא מסיסים). את אומגה-3 ואת הסיבים התזונתיים כולנו מכירים, ליגננים, הם סוג של אסטרוגן צמחי שמתפקד גם כנוגד חימצון. פשתן הוא אחד המקורות הצמחיים המובילים ברשימת תכולת הליגננים.

מחקרים שונים מספרים כי היתרונות הבריאותיים האפשריים של פשתן כוללים הפחתת הסיכון לסוגים שונים של סרטן (במיוחד סרטן השד, סרטן הערמונית וסרטן המעי), מחלות-לב וכלי דם ומחלות ריאה. לפחות שניים מהרכיבים שלו מתגייסים למאמץ- חומצת השומן אומגה-3 וליגננים. במחקרים שנערכו על בעלי-חיים, אומגה-3 הצליחה למנוע התפשטות של גידולים. בנוסף, ליגננים יכולים לספק הגנה לסוגים של סרטן שרגישים לפעילות הורמונאלית. לדוגמא, חלק מהמחקרים מראים כי חשיפה לליגננים בגיל הבגרות עוזרת להפחית את הסיכון לסרטן השד, דרך שני מנגנונים. הראשון, חסימת אנזימים שקשורים בחילוף החומרים של הורמונים. השני, הם מפריעים לגדילה והתפשטות של תאים ממאירים.

גם לחלק מהרכיבים האחרים בפשתן יש תכונות נוגדות חימצון, שעשויות לתרום להגנה מפני סרטן ומחלות לב. מחקרים מראים כי אומגה-3 ממקור צמחי עוזרת למערכת הקרדיווסקולארית דרך כמה מנגנונים שונים, כולל שמירה על קצב הלב. מספר מחקרים מראים כי תזונה עשירה בפשתן (ולכן גם באומגה-3) עוזרת למנוע התקשות של העורקים והצטברות של פלאק בדפנות שלהם. מחקרים אלה מראים כי תזונה עשירה בפשתן, הצליחה להפחית את הצטברות הפלאק אפילו ב- 75%. בגלל שחומצת השומן החיונית אומגה-3 שמגיעה ממקור צמחי ככל הנראה משחקת גם תפקיד בשמירה על הקצב הטבעי של הלב, הוא עשוי להיות טוב גם בטיפול באריתמיה (arrhythmia), הפרעות בקצב הלב.

תזונה עשירה בפשתן עשויה להיות משמעותית גם לרמות הכולסטרול. הכולסטרול הרע (LDL) נחשב לגורם סיכון להתפתחות מחלות-לב, השמנת יתר, סוכרת והפרעות חילוף חומרים. מחקר שנערך בקרב קבוצת נשים בגיל המעבר, הצביע על הפחתה ברמות הכולסטרול הרע, לאחר שהתזונה של אותן נשים כללה במשך שנה שלמה 4 כפות פשתן טחון ביום. לפי מה שאומרים החוקרים, את ההשפעה הזאת ניתן לייחס לסינרגיה בין אומגה-3, הסיבים התזונתיים והליגננים.

חומצת השומן אומגה-3 והליגננים עשויים גם לתרום להפחתת מצבי דלקת שמלווים מחלות מסוימות, כמו פרקינסון, או אסטמה, על ידי מניעת השחרור של אחד החומרים הדלקתיים בגוף. הפחתת התגובה הדלקתית קשורה גם בתהליך הצטברות הפלאק בעורקים, ועשויה להיות דרך נוספת בה פשתן מסייע למניעת מחלות לב ושבץ.

לנשים, תזונה עשירה בפשתן עשויה להקל גם על תופעות גיל המעבר. במחקר שנערך בשנת 2007 בקרב קבוצת נשים בגיל העמידה, 2 כפות של פשתן טחון ביום צמצמו במחצית את תדירות גלי החום ואת חומרתם ב- 57%. אותן נשים הרגישו בהבדל אחרי שבוע אחד בלבד, והגיעו להשפעה מקסימאלית בתוך שבועיים.

הוראות הפעלה

מחקרים באמת יודעים לספר די הרבה על פשתן, אבל התמונה עדיין לא מושלמת. עד שידעו יותר פרטים, לנשים בהריון ולנשים מניקות לא מומלץ לתגבר את התזונה בפשתן. מחקרים מראים כי חשיפה לפשתן בשלבים האלה לא חד-משמעית.

עדיין לא הכריזו על מינון אופטימאלי מומלץ, כדי להשיג את היתרון הטוב ביותר. אבל, המינון המוצע עומד כרגע על כף עד שתיים של פשתן ביום. פשתן אפשר למצוא בצורתו הטבעית, או בתפקיד משנה במזונות כמו קרקרים, לחם ושיבולת שועל. בגדול, מומחים לדבר מאמינים כי פשתן טחון יותר טוב משמן וגם מהגרעין בצורתו השלמה, אבל כשהוא שלם הוא מחזיק יותר זמן מעמד (בקיצור : לקנות שלם ולטחון לבד). אפשר להוסיף אותו לכל דבר (יוגורט, סלט, חלק מהקמח באפייה) רק לא לשכוח לשמור במקרר. רק שם הוא מצליח לשמור על כל הערכים התזונתיים שלו.

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות פייסבוק
comments

הוסף תגובה חדשה