למרות שאוכל הוא בדרך כלל האויב שלנו, כשצריכים אותו באמת, הוא החבר הכי טוב. מהעור ועד לתהליכים הפנימיים שאנחנו אפילו לא יודעים עליהם, לאוכל יש חלק חשוב בכל התפקודים של הגוף. כל מה שאנחנו אוכלים משאיר חותם, ואם אנחנו רוצים לחיות יותר, ויותר טוב, צריך להקפיד מה נכנס לסל הקניות שלנו, ומה נשאר בחוץ.

בתהליך עיבוד המזון לאנרגיה, הגוף מייצר חומרים שנקראים רדיקלים חופשיים. החומרים האלה תורמים להזדקנות ולמחלות מסוימות. כדי לנטרל רדיקלים חופשיים, הגוף משתמש באנטי אוקסידנטים (נוגדי חימצון) , בצורת ויטמינים, מינרלים או אנזימים שמגיעים מהמזון. ברשימה נמצאים ויטמין A, ויטמין B6, B12, ויטמין C, ויטמין E, בטא קרוטן, חומצה פולית וסלניום. תזונה שכוללת צריכה יומית של פירות וירקות, היא המקור הטוב ביותר לחומרים נוגדי חימצון, אולם, תהליך הייצור והאחסון, עלולים לגרום לכך שבדרך לשולחן שלנו, הם מאבדים מהערך שלהם, לכן אפשר להיעזר בתוספי מזון. "החשובים ביותר הם ויטמין A , אבץ, אומגה 3 ו-6, וויטמין C. אין שום סיבה שנאבד אותם ככל שאנחנו מתקדמים בגיל " מסביר פטריק הולפורד (Patrick Holford) תזונאי ומחבר הספר 'התנ"ך לתזונה אופטימלית'  (The Optimum Nutrition Bible).

החל בגיל 20 הגוף בהדרגה מפסיק לייצר כמות מספקת של קו אנזים Q10, נוגד חימצון עוצמתי שחשוב לתפקוד תקין של התאים. קו אנזים Q10 מעורב בתהליכים כמו החלמה של פצעים, עיכול, הגנה מפני מחלות לב, פרקינסון, אלצהיימר ופיברומיאלגיה. Q10 חשוב גם לחיוניות העור. מחקרים הוכיחו שהוא חודר די בקלות לתאים ומונע את התדלדלות העור וקמטים, הם רק לא הצליחו להוכיח אם זה באמת קורה בזכות הקרמים. מקור טוב ל –Q10 הם איברים פנימיים כמו לב וכבד. כמו כן, הוא נמצא גם בפולי סויה, סרדינים, מקרל ובוטנים. רק זהירות, הוא לא אוהב בישול בחום גבוה.

את השם של חומצה אלפא ליפואית (ALA) אפשר לשמוע בהקשר של הרבה מאוד מחלות. היא נמצאת בכמויות קטנות בגוף, אבל נחשבת אפילו טובה יותר מוויטמין E ו- C. היא נוגד החימצון היחיד שיכול לבטל פעילות של רדיקלים חופשיים, שמסיסים במים או שומן. אם לוקחים ויטמין C, קו אנזים Q10, או ויטמין E בשילוב עם חומצה אלפא ליפואית, זה אפילו עוד יותר טוב לכולם. מקור טבעי לחומצה אלפא ליפואית הם תפוחי אדמה, גזר, ברוקולי, שמרים ובשר אדום.

התפקיד של סלניום,הוא להגן על העור מפני הזדקנות ונזקי החשיפה לשמש. חוסר בסלניום בגוף לא יוביל באופן ישיר למחלה, הוא רק יהפוך את המערכת החיסונית להרבה יותר רגישה. כשיש לנו מספיק ממנו, נהיה פחות מועדים למחלות קשורות-גיל, כמו דלקת פרקים או מחלות לב. הוא נמצא באגוזי ברזיל, אורז מלא, סלמון, צדפות, ברוקולי, שום, כבד ומוצרי חלב.

מלטונין אין סיכוי למצוא באוכל, אבל שווה לחפש. מלטונין הוא הורמון השינה, הוא מיוצר בבלוטת האצטרובל במוח והוא אוזל ככל שאנחנו מזדקנים. פרט לשינה הוא קשור גם בתהליכים מונעי הזדקנות, הוא מונע את הנזק שגורמים רדיקלים חופשיים לתאים. כתוסף מזון, הוא זמין בבתי המרקחת, אבל לא כדאי לנסות את זה לבד בבית, עדיף להתייעץ עם רוקח. מלטונין לא מתאים לכל אחד או לכל בעיית שינה והשימוש בו כרוך בתופעות לוואי כמו נמנום, דיכאון וכאבי ראש.

ד"ר ג'רלדין מיטון (Geraldine Mitton) מהמכון הבינלאומי לעצירת תהליכי הזדקנות (IIAA) שבארה"ב, מציעה לכלול בתזונה על בסיס יומי פירות וירקות, דגנים מחיטה מלאה, מוצרי חלב דלי שומן, אגוזים, זרעים ושמן זית. ביצים, עופות, קטניות ודגים היא ממליצה לצרוך על בסיס שבועי בלבד. מבחינתה, על בשר אדום, שומן, סוכר, עוגות, מאפים, ממתקים, לחם לבן ופסטה אפשר לוותר לגמרי. לא מדברים פה על דיאטה וכמויות, מדברים על תזונה בריאה. למרות זאת, מיטון עדיין ממליצה לאכול פחות ולשתות הרבה מים, לשלב בכל ארוחה מזונות מצבעים שונים (חמישה לפחות) ולעשות כל מה שצריך כדי לשפר את תהליך העיכול, גם אם זה אומר שימוש בתוספים.  

כתבות קשורות:

תזונה ומחלות - בואו נחשוב בגדול

תזונה וסרטן לפי ד"ר דויד סרבן שרייבר

מזון אורגני הרבה יותר בריא!

 

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות פייסבוק
comments

הוסף תגובה חדשה