לא סתם זורעים את התירס בסוף החורף, כדי שהוא יהיה בשל לאכילה ממש בתחילת הקיץ. את הדגן הצהוב, הגד"ש הנפוץ בעולם, אפשר למצוא כמעט בכל מקום ובכל צורה, מקמח ועד דלק, טרי, בקלח, בקופסת שימורים, או בתור פופקורן ליד הבירה. וזאת רק ההתחלה.

הוא אולי יוצא כמו שהוא נכנס, אבל זה לא אומר שהוא לא מספיק לעשות כמה דברים בדרך..

ואלה שמות
אם תראו אותו במקרה ברחוב ותצעקו מאיס (Mays), הוא יסובב את הראש. ככה לפחות הוא רגיל שקוראים לו בבית, במרכז אמריקה, שזה בשפה המקומית מקור החיים. הוא גם יסובב את הראש אם תקראו לו זיאה (Zea), קיום ביוונית. האמת שהוא יסובב את הראש גם אם תקראו לו דגן טורקי, לפחות לאירופאים (שלא ממש ידעו איך לאכול אותו בהתחלה) זה הצליח. והוא יסובב את הראש גם אם תקראו לו סתם תירס, על שם בן הזקונים (מבין שבעה) של יפת (הבן של נוח ואח של שם וחם).

תירס אוהב כשחם. הוא גם אוהב הרבה מים, ואם יש לו מספיק משניהם הוא מגיע לגבהים, מצמיח עלים רחבים, ופירות שנקראים קלחים. הוא מתרבה בעזרת הרוח. לא רוח הקודש, הרוח השובב.  הוא לא ירק, אלא דגן וכשאנחנו אוכלים אותו הוא בכלל נחשב לפחמימה.

אבל לא סתם פחמימה. פחמימה עם ערך גליקמי נמוך, מה שאומר ששינוי מצב הצבירה שלו מפחמימה לסוכר, לוקח זמן, ולנו זה טוב. חוץ מאינדקס גליקמי נמוך, כדאי לנו לאכול אותו בגלל שהוא דל בקלוריות ובמלח, ועשיר במינרלים (כמו ברזל, אבץ, מגנזיום ואשלגן), ויטמין B1 וסיבים תזונתיים. תירס מכיל גם את הפיגמנט ונוגד החימצון הצהוב, לוטאין, שחשוב בעיקר לראייה ושהולך ומתכלה עם הגיל.

נשים בהיריון מרוויחות ממנו פעמיים. פעם אחת בגלל שהוא מכיל חומצה פולית שחשובה להן, לעובר ולכל מי שרוצה לשמור על הלב שלו. ופעם שניה בגלל שבתזונה הסינית המסורתית, תירס מומלץ לכל מי שיש לו נטייה לבצקות ולצבירת נוזלים.

הבהלה לתירס
מהנבט שלו מכינים את שמן התירס (שטוב לנו בגלל שהוא מכיל אומגה 6) ומהגרגירים את כל השאר: דגני בוקר (שבהם אין לו כמעט ערך תזונתי), סורביטול (ממתיק מלאכותי), קורנפלור (קמח תירס שלא ממש מבין בוויטמינים, מינרלים וחלבונים), ופולנטה (קמח תירס מלא, שמכיל כל מה שצריך כל עוד שומרים אותו במקרר).  בעלים שלו, מאכילים בעלי חיים.

האמת? לא ברור איך נסתדר בלעדיו. תירס אפשר למצוא גם בבירה, ויסקי, סוכריות, דבק, צבע תעשייתי, פלסטיק, אציטון, בגדים, דינמיט, פניצלין ועוד.
        
ולמה בכלל לדבר על החיים בלעדיו? בגלל ההתחממות הגלובאלית. על כל טמפרטורה שעולה, עולים גם מחירי דלק בעוד כמה אגורות. ואז המציאו את הרעיון הגאוני שנקרא דלק ביולוגי, או אתנול. גאוני? לא בטוח. כי במקום לצלחת שלנו, התירס הולך לבתי הזיקוק והמניות שלו רק עולות. גם לגבי זה שתירס הוא פתרון ירוק יותר לדלק לא כולם מסכימים, אבל לגבי זה שהוא פתרון זול יותר אין ויכוח. לא שמעתם את זה ממני, אבל עד שנת 2017 ארצות הברית מתכוונת להגדיל את שוק החלופות הטבעיות לדלק פי 5. עד אז יש עוד קצת זמן, וגם אנחנו בישראל יכולים להיות רגועים יחסית. המגמה הזאת לא ממש חזקה אצלנו, אין לנו מספיק מים בשביל זה, אתם יודעים...

תעודת זהות:

ידוע בציבור: תירס
שם בוטני:
Zea mays
משפחה:
דגניים
מוצא: מרכז אמריקה
עונה : קיץ
מה אוכלים?: את הגרעינים, שלמים או באבקה (קמח)
מילה מהסינים: מצד אחד משתן, מצד שני גורם לליחה

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות פייסבוק
comments

הוסף תגובה חדשה