למרות שבלעדיהם כנראה שלא היינו שורדים, להיות אנזים זה להיות ראש קטן. האנזימים הם בעצם חלבונים ויש להם תפקיד מאוד מוגדר. לכל פעולה ביולוגית, יש אנזים משלה. האנזים קושר את עצמו לחומר והופך אותו לחומר אחר. תהליך העיכול הוא תפקיד חייהם.

העשירייה הפותחת

כבר בפה המזון מתפרק לפיסות קטנות כדי לסייע להתחלה של תהליך עיכול מלא. לעיסה מלאה היא חשובה, בגלל שפיסות קטנות יותר של מזון מאפשרות יותר מרחב פעולה בין אנזימי העיכול והחומצות בקיבה. חוץ מזה, הלעיסה מגרה הפרשה של הורמון ששולט ברעב, ככה שכמה שנלעס יותר, נגזים באכילה פחות. עמילז ((amylase הוא החלוץ. האנזים היחיד שמתחיל בפעולת העיכול בפה והוא אחראי לעכל עמילן. בפה מתבצעת רק ספיגה חלקית של החומרים.

הסביבה החומצית בקיבה (חומציות בין 1.5 ל-7) היא הבית של האנזים פפסין (pepsin) שמיועד לעיכול חלבונים. פפסין מפרק חלבונים לפפטידים (תרכובת שמכילה חומצות אמינו) קטנים באורכים משתנים, בעזרתו של הקשר ג'לטינאז (gelatinase).  

כאשר חומציות הקיבה יורדת מתחת ל -6.5, עמילז שופך מנוע. אבל עוד לפני שזה קורה, למעלה מ - 50% מהעמילן כבר מפורק לפחות בחלקו. גם חלק מהשומן מפורק לחתיכות קטנות בקיבה בחסותם של מיצי המרה והאנזים ליפאז (lipase) שתפקידו להקל על העיכול במעי הדק.

כל הספיגה של החומרים החיוניים (פחמימות, שומן, ויטמינים ומינרלים) מתרחשת במעיים, בעזרתם של האנזימים שבלבלב. ליפאז (lipase), עמילז (amylase), פרוטאז (protease), מלטאז (maltase), כימוטריפסין(chymotrypsin), טריפסין (trypsin) ולקטאז (lactase) עובדים שעות נוספות על תהליך הפירוק. כשהמזון עוזב את הקיבה, תהליך העיכול מושלם במעי הדק, ועובר למעי הגס. למרות זאת, מעט מאוד חומרים (פרט למים) נספגים במעי הגס.

איפה משיגים כזה?
ככל שאנחנו מכלים את מאגר האנזימים, שרובו נוצר בלבלב ובכבד, אנחנו מחלישים את הגוף, את המערכת החיסונית ובסופו של דבר מקצרים את החיים. זה קורה כשאנחנו לא אוכלים נכון או אוכלים יותר מדי, וגורמים לגוף לבזבז טונות של אנזימים (בצורה של חומצות קיבה וחומרים אחרים), כדי שנוכל לעמוד בכבוד במשימת העיכול.

אז מה זאת אומרת לא אוכלים נכון? למשל, עיבוד של מזון או בישול (במיוחד בחום גבוה), הורסים פחות או יותר את כל האנזימים. גם במצב רגיל פעולת העיכול דורשת את רוב האנזימים (80%) לעצמה. כשאנחנו אוכלים מזון כזה, האנזימים עובדים רק בשביל לעכל את המזון עצמו.

אז מה זה אומר כן לאכול נכון? אנזימים נמצאים במזון באופן טבעי, במיוחד במזון שנשאר הכי קרוב לצורה הטבעית שלו. כשאנחנו קוצצים סלט, סוחטים מיצי פירות או ירקות, ולועסים את המזון כמו שצריך, אנחנו משחררים את האנזימים שנמצאים במזון ועוזרים לתהליך העיכול. כשהאנזימים לא עסוקים בלעכל, הידיים שלהם פנויות לשאר מטלות הבית, כמו פינוי תאים מתים, הריסת תאים סרטניים או וירוסים, חידוש העצמות, העור, הדם, השרירים ועוד הרבה הרבה דברים טובים.

גם אם אתם אוכלים ממש טוב, והתזונה שלכם מכילה בין 50%-75% מזונות חיים, אנזימים הם תוסף המזון החשוב ביותר שכדאי ליטול על בסיס קבוע. יותר מכל ויטמין, מינרל או כל תוסף מזון אחר. זה רק יבטיח שאתם מקבלים מספיק אנזימים גם בשביל פעולת העיכול וגם לתהליכים ותפקודים אחרים בגוף.

 

אכילה לא נכונה או אכילה מוגזמת גוררת דרישה עצומה לאנזימים, ומעמיסה על הקיבה שלא מצליחה להתמודד עם העומס. יותר מזה, פעולת עיכול לא שלמה וחילוף חומרים לא יעיל הם הגורמים העיקריים להצטברות כולסטרול ושומן בגוף. בדיוק כמו שלא מכניסים דלק לא נכון לכלי הרכב, האוכל הנכון בזמן הנכון (בלי קשר לצריכה הקלורית) לא יגרום לחילוקי דעות בתהליך העיכול, לא יגרום להצטברות כולסטרול ושומן, לא ישמין אותנו, לא יסתום לנו את העורקים, ישמור על מלאי האנזימים, יחזק את המערכת החיסונית ויאריך את החיים. לא רק שזה יוסיף שנים לחיים שלנו. זה גם יוסיף חיים לשנים שלנו.

 

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות פייסבוק
comments

תגובות   

#1 אנזימים במערכת העיכולחנה 2016-05-08 17:18
התוכן כתוב בצורה מאוד ידידותית לקורא ! אהבתי. יישר כוח.
היכן אוכל להשיג מידע אודות האנזימים: כימוטריפסין ליפז, דיסאכרידז ? (לא מצאתי בויקיפדיה)

בתודה.
ציטוט

הוסף תגובה חדשה