Write a comment

 

מחקר גדול שהשתרע על פני עשר שנים מראה עלייה ניכרת בטעויות במתן תרופות לילדים מתחת לגיל 6. רוב הטעויות אירעו לפעוטות מתחת לגיל שנה. הטעות הנפוצה היא מתן אותה תרופה פעם נוספת שלא לצורך. הסיבה לטעויות: חוסר ריכוז של ההורים. "עצרו לרגע והתרכזו במעשיכם", מבקש אחד החוקרים

כמות התרופות ללא מרשם גדלה והולכת על מדפי רשתות הפארם, שוק התרופות רותח, ואחת התוצאות המתבקשות, והעגומות, יש לומר – היא שיותר ויותר ילדים מקבלים תרופות שלא לצורך. כך עולה ממחקר שפורסם בכתב העת הנחשב "Pediatrics". לפי המחקר, בכל 8 דקות מקבל ילד מתחת לגיל 6 תרופה שלא לצורך, או שמתרחשת טעות בנטילתה.

רוב הטעויות – בקרב פעוטות

רוב המחקרים בתחום בחנו את השימוש בתרופות בבתי החולים ובמערכות הבריאות, אך מעט ידוע על הנעשה בבתים הפרטיים ובמשפחות. המחקר התבסס על מאגר הנתונים של מערכת הבריאות הלאומית בארה"ב ובדק עשרות אלפי מקרים של טעויות במתן תרופה, בין השנים 2002 ל-2012. בסה"כ נבדקו במחקר תוצאות ומקרים מלמעלה מ-200 אלף ילדים מתחת לגיל 6.

בממוצע, בכל שנה קיבלו 63,358 ילדים ברחבי ארה"ב טיפול תרופתי שגוי. כלומר, מתוך 10,000 ילדים בארה"ב קיבלו 27 מהם טיפול תרופתי שגוי. 25 ילדים מתו במהלך שנות המחקר כתוצאה מטעות במתן תרופה. ככל שגיל הילד עלה כך ירדה כמות המקרים. כרבע מהטעויות אירעו בטיפול בפעוטות עד גיל שנה.

אין מרשם, יש טעויות

המחקר הראה כי עלייה ניכרת ביותר, של 765 אחוז לאורך שנות המחקר, בטעויות בשימוש בתרופות הומיאופתיות ובמוצרים דיאטטיים שונים, כאמור לילדים. ניתן להניח כי הגידול בכמות הטעויות נובע מהקלות בהשגת מוצרים אלו ביחס לתרופות מרשם. לפי המחקר, משנת 2000 חלה ירידה בנטילת תרופות בטעות לטיפול בשיעול ובהצטננות; אך במקביל חלה עלייה בשימוש מוטעה בתרופות לטיפול בבעיות בלב ובכלי הדם, אנטי-היסטמינים ותרופות לטיפול בשרירים. הירידה בשימוש מוטעה בתרופות בהצטננויות נובעת מקמפיין משולב של רשות המזון והתרופות בארה"ב (FDA) והאקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים, שהחל בשנת 2000, ובו המליצו כי ילדים הסובלים משיעול, הצטננות או אסטמה יטופלו בתרופה אחת, ולא בכמה תרופות במקביל.

איפה טעינו

מעל רבע מהמקרים קשורים בנטילת התרופה פעמיים. טעויות נפוצות נוספות הן נטילת תרופה לא נכונה, ומינון שגוי. רוב הטעויות אירעו עם תרופות נגד חום וכאבים, כמו אספירין, אקמול ודומיהם. תרופות נפוצות אחרות אשר ניטלו שלא לצורך הן לטיפול בהתקררות ובשיעול, וכן תכשירים שונים לאלרגיה.

טעויות אלו אירעו שלא במתכוון, בדרך כלל להורים שהיו עסוקים במטלות בית נוספות. במקום לשפר ולהיטיב עם החולה, טעויות מסוג זה עלולות להרע את מצבו, להאריך את תקופת המחלה, ולעתים אף להסתיים במוות. "רוב המקרים אירעו כשדעתם של ההורים היתה מוסחת מסיבה כלשהי", סיפר אחד מכותבי המחקר, ד"ר הנרי ספילר. "אם ההורים ייקחו רגע לעצור ולהתרכז במעשיהם, הם יוכלו למנוע את הטעות".

הטכנולוגיה לצדכם

עורכי המחקר ציינו כי על ההורים להתרכז ולהיות במיטבם בעת מתן תרופה לילד, ולא לעשות זאת כלאחר יד. זוית מעניינת סיפק החוקר ד"ר יואן שיאנג: "הורים וכל מי שעוסק במתן תרופת צריכים להשתמש בטלפונים חכמים וביומנים אלקטרוניים על מנת לעקוב אחר נטילת התרופות באופן מדויק. כמו כן, מן הראוי שישתמשו בכלי מדידה מדויקים ולא ישימו תרופה לפי מראה עין בלבד".

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.