Write a comment

 

ניצחון נוסף לחבר'ה הטובים. מחקר חדש מראה שאושר נדבק לאושר. איך עוזרים לאושר הזה לקרות מלכתחילה? זאת כבר שאלה אחרת.

על מחקר אחד שמראה שכשאנחנו רוצים, אנחנו יכולים, ועל תיאוריה אחת שמראה שכשאנחנו לא באמת רוצים, אנחנו ממש טובים בזה.

זה מדבק

האם האושר הוא מחלה? הוא ללא ספק מתפשט כמו אחת. לפחות לפי מחקר חדש שנערך באוניברסיטת הארווארד (Harvard). החוקרים ביקשו לבדוק האם המודל המתמטי שהם פיתחו כדי לצפות את ההתפשטות של מחלות מדבקות (כמו הפה והטלפיים למשל) מתאים גם למקרה של אושר. לא נחזיק אתכם במתח. התשובה היא כן.

איך בדיוק הם עשו את זה?. אז ככה: יש מחקר אורך בשם Framingham Heart Study. המחקר הזה אוסף נתונים אודות 1,880 משתתפים כבר מאז שנת 1948. החוקרים מהארווארד לקחו את הנתונים האלה והוסיפו עליהם מבחנים משלהם, בעיקר מבחנים פסיכולוגיים ורגשיים. הם נפגשו עם המשתתפים לראיונות עומק בכל שנתיים ואחרי כל פגישה כזאת, המשתתפים סווגו כ'מסופק', 'לא מסופק' או 'ניטראלי'. החוקרים בדקו איך המצבים האלה השתנו לאורך השנים, ועד כמה השינויים האלה היו תלויים בקשרים החברתיים של המשתתפים.  המחקר התמקד במצבים הרגשיים של המשתתפים לאורך זמן, בגלל שהם מהווים מדד מדויק יותר של סיפוק כללי מהחיים, בהשוואה למשל למצבי רוח משתנים.

המודל היה אותו מודל. הנתונים מהמבחנים הרגשיים של המשתתפים הוכנסו לתוך המודל המתמטי שנבנה כדי לעקוב אחר התפשטות של מחלות. ההבדלים היחידים, אם היו כאלה, נבעו מהשוני הטבעי בין מחלות מדבקות למצבים רגשיים.

כאשר הנתונים הוכנסו לתוך הסימולציה של המחלות המדבקות, החוקרים מצאו התאמה בין המצב הרגשי האינדיבידואלי, ובין הקשרים החברתיים של המשתתף.

במילים אחרות, תיזהרו כשאתם קופצים לחברים. אתם עלולים לחטוף אושר, או ההיפך מזה. קשר חברתי חיובי, או מספק, הגביר את הסיכוי לתחושה של אושר ב- 11%. קשר אחד לא מספק, הכפיל את הסבירות שאותו משתתף לא יחוש תחושה של סיפוק. ומה לגבי משך ההחלמה?. הוא דווקא לא תלוי בקשרים שלנו עם אחרים. מאושרים נשארו כאלה במשך 10 שנים מרגע שנדבקו. ללא מאושרים זה עבר אחרי 5 שנים.

אם וכאשר

האם אי פעם חשבתם שתהיו מאושרים רק כאשר שינוי מסוים יתרחש בחיים שלכם?. תצטרפו למועדון. מה שהמחקר הזה לא אומר, הוא איך להיות מאושרים. אבל אם תשאלו אנשים ברחוב, לכולם יש תשובה.

סטודנט באוניברסיטה יספר לכם שהוא יהיה מאושר כאשר ימצא את העבודה מהחלומות. מי שכבר מצא את העבודה מהחלומות שלו, יספר לכם שהוא יהיה מאושר כשיקבל קידום, או העלאה. מי שקיבל את הקידום, יספר לכם שהוא יהיה מאושר כשהוא ימצא את החצי השני שלו. ומי שמצא את החצי השני, מחפש בית במושב כדי לגור איתו שם. כולנו חולים בתסמונת אני אהיה מאושר כש...

למה אנחנו חושבים ככה מלכתחילה?. יש יותר מסיבה אחת בגללה אנחנו מפתחים את הסינדרום הזה ומאמינים שנהיה מאושרים רק אם משהו מסוים ישתנה. אחת הסיבות העיקריות היא העובדה שאנחנו תמיד שואפים ליותר. באופן כללי, שאפתנות היא לא תכונה רעה. אבל כשאנחנו כל הזמן רוצים יותר טוב, יותר גדול, יותר יקר, קצת קשה להרגיש מסופקים. ובינינו, כמה זמן נמשכת תחושת הסיפוק מזוג נעליים חדשות?  

ויש עוד בעיה. משהו מפריע לנו. אנחנו לא בדיוק קופצים מענן לענן. ובגלל שאנחנו לא מרגישים בעננים, אין לנו את המוטיבציה לשנות את זה. אז אנחנו מסובבים את הגלגלים, מרגישים חסרי אונים, ומרגישים שיש לנו פחות ופחות כוח לשנות. בדיוק בנקודה הזאת נכנסת לתמונה האמונה שאם משהו ישתנה, נהיה סוף-סוף מאושרים. 

אז אנחנו רוצים להיות עשירים יותר, רזים יותר, עם בגדים יפים יותר ועבודה נוצצת יותר. אבל בעצם, אנחנו דוחים את הפוטנציאל שלנו לאושר עד ליום שבו מה שאנחנו מייחלים שיקרה, סוף-סוף יקרה.

במציאות, אף פעם אי אפשר לדעת בוודאות מה יהיה בעתיד, ככה שזה הרבה יותר טוב והרבה יותר בריא להתחיל לעשות את זה עכשיו.

רוצים להיות מאושרים? תתחילו עכשיו.

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.