Write a comment
אסטרגלוס, אקוניטה, בלדונה, שמן לבנדר, ויטמין C – אלה הן רק חלק מהתרופות הטבעיות למלחמה בשפעת, הצטננויות ושאר תחלואת החורף. כל תחום ברפואה הטבעית והאלטרנטיבית מביא את החוכמה הגלומה בו, והנה העיקריות שבהן

מחלות החורף המוכרות לרע הגיעו, והן כאן על מנת להישאר. לפחות כל עוד קר, גשום והרוח נושבת בעוז. דרכי הנשימה מתקשות בפעולתן, הגוף מצטמרר וכואב, הגרון אדום, האף גדוש והחום עולה. לא כיף.

הנקודה שחשוב לדעת היא שיש מה לעשות כדי לטפל ובעיקר כדי להימנע מהצטננות, שפעת והתקררות. הרפואה האלטרנטיבית והמשלימה, על ענפיה השונים, מציעה מגוון כלים לטיפול ומניעת מחלות החורף. אז הנה סקירה קצרה של הדרכים המרכזיות אותן מציעות הרפואה הסינית וההודית, הנטורופתיה וההומיאופתיה ועוד דרכים לטיפול במחלות החורף. כמובן שאין מדובר בסקירה מקיפה של כל הכלים העומדים לרשות המטפלים האלטרנטיביים, אלא היכרות עם המרכזיים שבהם.

 צמחי מרפא
אם רוצים להכין בבית, יש לחלוט את צמחי המרפא ולשתות את החליטה. בבתי מרקחת ייעודיים ואצל אנשי מקצוע ניתן לרכוש פורמולות מוכנות.

מרווה רפואית (Salvia officinalis). המרווה מייבשת את הליחה והנזלת, ולכן יעילה לשיפור הצטננות.
סקוטלריה סינית (Scutellaria baicalensis). טובה לחיזוק מערכת החיסון לפני ובעת מחלה.
אכיניצאה (קיפודנית). אחד הצמחים המוכרים והנפוצים ברפואה האלטרנטיבית, נפוץ לשימוש גם באירופה מזה מאות בשנים. מצוין לחזוק הגוף, אם כי רק בתקופת מחלה ובכל מקרה יש ליטול אותו לטווח זמן קצר.
אסטרגלוס (Astragalus membranacus). צמח מחזק שניתן להשתמש בו לאורך זמן ולשפר את עמידות הגוף בפני מחלות.
כורכום. לא לחינם זכה לכינוי "האנטיביוטיקה של הטבע". מכיל נוגדי חמצון רבים התומכים במאבק הגוף בווירוסים ובחיידקים. לכורכום אפקט מחמם, עניין קריטי בעונת החורף.

פרוביוטיקה
עוד גרסה לאנטיביוטיקה מן הטבע. אלא שבעוד זו מבית המרקחת הורגת חיידקים טובים ורעים ללא הבחנה, זו מן התזונה מחזקת את הגוף על ידי הוספת חיידקים טובים ויצירת כר נוח לשגשוגם בגוף.

חיידקי פרוביוטיקה נוצרים במזון שעובר תסיסה, ומצויים ביוגורט ומשקאות יוגורט כמו קפיר, בכרוב כבוש, גבינות קשות, מרק מיסו (עשוי מסויה מותססת), ירקות חמוצים, וכמובן בתוספי פרוביוטיקה. לצד זאת מומלץ לגוון את התזונה בסיבים תזונתיים, המאטים את העיכול ובכך מעניקים לגוף את הזמן הדרוש לו כדי להפיק את המיטב מהחיידקים הפרוביוטיים.

ונקודה נוספת - מאכלים כמו עגבנייה, בצל, שום, אספרגוס ובננות מכילים סוג מסוים של סוכרים המייצרים פעילות פרוביוטית מבלי להכיל את החיידקים הפרוביוטיים עצמם. סוכרים אלה מכונים "פרה-ביוטיים" (להבדיל מפרוביוטיים, כן?) ופעולתם במעיים משפרת את העיכול ומעניקה תרומה הדומה לזו הפרו-ביוטית – רק ללא החיידקים...


ארומתרפיה
בארומתרפיה מטפלים בעזרת שמנים אתריים המופקים מחלקי הצומח כמו פרחים, עלים, שורשים וקליפת עץ. במקומות אלו מצוי חומר פעיל שמגן על הצמח, והשימוש בו נעשה על ידי עיסוי או באמבט. כמו כן, ניתן לחמם את השמן במבער או לשים אותו בצלוחית ליד מקור חום, ולנשום את האדים. אפשר להוסיף מים לצלוחית ובכך להוסיף לחות לאוויר בחדר. השמן יצוף על פני המים ולא ייפגע.

שני שמנים נחשבים יעילים לטיפול בצרות שגורר החורף. שמן לבנדר ושמן עץ התה יעילים נגד שיעול, הצטננות ובעיות בדרכי הנשימה. הטיפול פשוט: 3-4 טיפות מכל אחד מהשמנים במי אמבט או למריחה על הגוף בעיסוי.

שמנים נוספים שיכולים לעזור הם שמן אקליפטוס, קינמון וקמומיל.

הומיאופתיה
לפי ההומיאופתיה, שפעת אינה מתפרצת מגורם אחד ויחיד, כפי שרואה זו הרפואה המערבית המאפיינת את הגורם כווירוס, חיידק, פטרייה וכו'. שפעת נגרמת מכמה גורמים, והתרופות ההומיאופתיות מסייעות לגוף להיאבק במגוון הסיבות למחלה.

לכן, מטפל הומיאופתיה מביט על המטופל במבט הוליסטי, וסוקר גוף לצד נפש, בכדי להעניק את הטיפול הנכון והמדויק. התשאול הארוך והפרטני קובע את אופיו של הטיפול ואת התרופות הרלבנטיות.

התרופות המוכרות כיעילות נגד תחלואת החורף הן:
Aconite. נגד שיעול יבש ונובחני וכאב גרון.
Ars. נגד צינון ונזלת.
Belladona. להורדת חום והרגעת הגוף.
Gelsmium. נגד חולשה וכאבים וחום נמוך.

ויטמינים, מינרלים
ויטמין C. הגנרל האמיתי של החורף. אחד מנוגדי החמצון החזקים נחשב יעיל במיוחד לריפוי שפעת ולמניעתה, וישנם לא מעט המאביסים על עצמם ויטמין C בחורף בכדי להימנע מתחלואה. אמת או מיתוס, קשה לקבוע. אבל אין ויכוח כי בנוגד חמצון חזק במיוחד, ויטמין C מסייע לגוף במאבק נגד הרדיקלים החופשיים ובכך מקטין את השפעתם השלילית בגוף – ובכך מחזק אותו.

כמות יומית מומלצת של 500-1,000 מ"ג ויטמין C ביום אמורה להספיק.

מינרל מומלץ במיוחד הוא אבץ, המסייע באופן ישיר לתאי הדם הלבנים להילחם במזהמים ומזיקים כמו וירוסים וחיידקים. מינון של 25 מ"ג ביום יעניק לגוף את כל מה שהוא צריך כדי לחזק את המאבק במחוללי השפעת למיניהם.

מחקרים הראו כי ויטמין D מפחית הופעת שפעת בקרוב למחצית, לפחות בקרב ילדים. ידוע כי ויטמין D נספג בגוף דרך קרני השמש, ובחורף בעיית המינון אינה כה קריטית כמו בשמש המלהטת בקיץ. השמש החורפית חמימה ונעימה, ומומלץ לבלות בה כ-20 דקות ביום ולנצל את הימים נטולי העננים כדי להתחזק מעט.

רפואה סינית
שפעת נגרמת על ידי גורם חיצוני החודר לגוף ומוציא אותו מאיזון, ומטרתו הראשונה של המטפל הסיני היא להחזיר את הגוף לתפקוד נורמאלי. לרוב, יעשה זאת באמצעות דיקור סיני (אקופונקטורה) ויעניק טיפול בצמחי מרפא סיניים המוכרים כתוצאה ממסורת של אלפי שנים.

הרפואה הסינית לא מכירה במושגים כמו חיידק או וירוס, ובוחנת את הנעשה בגוף בדרכים שונות. עלייה בחום הגוף היא ביטוי נוסף ליציאה מאיזון, ואם במקום אחד חם, סביר להניח כי בנקודה אחרת בגוף חסר חום, כלומר קר. ככלל, במחלות החורף יש מחסור בחום ונפוץ השימוש בתבלינים בעלי אפקט מחמם, כמו קינמון, ציפורן, כורכום, הל, אניס ועוד.



מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.