Write a comment

 

תוספי המזון עברו דרך ארוכה מאז שנכנסו לנו לחיים. את שמן הדגים מחליפים היום עשרות תוספים, ארוזים בקפליות, מותאמים כמעט לכל בעיה. למעלה מ 40% מהאנשים נוטלים תוסף מזון כלשהו, לפחות פעם ביום, מתוך הידיעה שזאת הדרך הבטוחה למלות את הסטוקים של כל החומרים שהגוף צריך. אבל, מהצד השני, אפשר לראות מגמה הולכת וגדלה של מחקרים שמבקשים לדעת מה באמת מוסיפים התוספים...

ויטמין A

מה שאנחנו כן יודעים : ויטמין A הוא אחד התוספים הנפוצים, גם אם לא בפני עצמו, הוא נמצא ברוב התוספים שהם מולטי- ויטמינים. הוא מיועד לשמירה על עור בריא ועל לחות ומחזק את החיסוניות. הוא ניתן בדרך כלל לטיפול בילדים עם חצבת או למבוגרים שלא יכולים לעכל שומן מסיבות שונות (סיסטיק פיברוזיס, בעיה תפקודית של הלבלב או אחרי ניתוח קיבה).

מה שאנחנו לא יודעים: עודף בוויטמין A ( למעלה מ 1,500 מיקרוגרם ביום) מקושר לסיכון גבוה יותר לשברים אצל נשים מבוגרות, ובשלבי הריון מוקדמים, הוא עלול לגרום לנזק בעובר.

מה התחליף : מוצרי חלב, שמן דגים וכבד.

בטא קרוטן

מה שאנחנו כן יודעים : הוא הגרסא הצמחית של ויטמין A ועובד על אותם תפקודים. הוא מעלה את רמת נוגדי החימצון ולכן ניתן למעשנים וגם לשמירה על הבריאות הכללית.

מה שאנחנו לא יודעים : לא בטוח שכדאי להתעסק עם בטא קרוטן. 2 מחקרים שנערכו לאחרונה, חקרו את היתרונות של בטא קרוטן כתוסף מזון, בהגנה מפני הנזקים של רדיקלים חופשיים וסרטן ריאות במעשנים. שני המחקרים הופסקו כאשר בקבוצה שנטלה את התוסף אובחנו מקרי סרטן רבים יותר ואגרסיביים יותר.

מה התחליף: פירות צהובים כמו מנגו, מלון ואפרסק, או ירקות ירוקים ועליים.

ויטמין D

מה שאנחנו כן יודעים : מגן בפני סרטן, מחלות לב, שחפת וסוכרת. עוזר לווסת את רמות הסידן בגוף ועוזר לשמירה על בריאות העצמות והשיניים. הוא ניתן לכל מי שיש לו חוסר.

מה שאנחנו לא יודעים : המצבים היחידים שמצדיקים תוספת של ויטמין D הם אנשים שמסתתרים מאור השמש, נשים בהריון או נשים מניקות. כל השאר לא.

מה התחליף : ויטמין D מיוצר בגוף כשאנחנו נחשפים לאור השמש. 15 דקות בשמש (בשעות המותרות) עוד לא הרגו אף אחד. אפשר להשיג אותו גם דרך מקורות תזונתיים כמו שמן דגים וביצים.

מנגן

מה שאנחנו כן יודעים: עוזר לייצר ולהפעיל את האנזים נוגד החימצון superoxide dismutase. הוא ניתן במקרים של סוכרת, אפילפסיה, כולסטרול גבוה, פרקינסון וסכיזופרניה.

מה שאנחנו לא יודעים : יותר מדי ממנו עלול לגרום להרעלת מתכת.

מה התחליף : תה, אגוזים, לחם, אפונה, שעועית.

מגנזיום

מה שאנחנו יודעים : מגנזיום עוזר להפוך מזון לאנרגיה ומסייע לשמירה על בריאות העצמות. התוסף ניתן לאנשים שסובלים מחסך רציני של מגנזיום בעקבות מחלות כרוניות, כמו שלשולים או הקאות.

מה שאנחנו לא יודעים : צריכה יתר של מגנזיום יכולה לגרום בעצמה לשלשולים, ואז לא עשינו בעצם כלום.

מה התחליף : ירקות עליים, אגוזים, לחם, דגים, בשר ומוצרי חלב.

ויטמין C

מה שאנחנו כן יודעים : הוא נוגד חימצון חזק שעוזר להגן על התאים ונלחם ברדיקלים החופשיים. הוא ניתן למעשנים, אבל השימוש הכי נפוץ שלו הוא בחורף, כטיפול מונע להתקררות.

מה שאנחנו לא יודעים : בוויטמין C יש רעילות נמוכה, הוא לא מסוכן ברמות גבוהות כמו האחרים, אבל כמות של למעלה מ 2,000 מ"ג ביום (הרבה פחות ממה שלוקחים נגד התקררות) עלולה לגרום לתופעות לוואי כמו שלשול. יש גם מחלוקת האם ברמות מסוימות, הוא מעודד ייצור רדיקלים חופשיים במקום להילחם בהם.

מה התחליף : עגבניה, פלפל, ברוקולי, תפוחי אדמה, וכמובן, פירות הדר.

מחקר חדש מצא כי מתוך מיליון נשים שנוטלות סידן כדי לנסות להציל חלק ממנו רגע לפני שהוא בורח, מחציתן נמצאו בסיכון גבוה יותר ללקות בהתקף לב. מחקר אחר גילה שהסיכון לסרטן הערמונית גדל בקרב גברים שנוטלים מולטי ויטמין, והסיכון למוות באופן כללי עולה כאשר נוטלים בטא קרוטן. תמיד יהיו מחקרים. בדרך כלל, הם לא ממש יסכימו ביניהם. מה שחשוב הוא לדעת את העובדות, להיות ערניים לשינויים בגוף, ולא פחות חשוב, לדעת מה התחליף הטבעי.

 

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.