Write a comment

 

למשפחת הסולניים לא יצא שם ממש טוב. אז כשאתה נולד למשפחה הזאת, ואת החגים אתה עושה עם חצילים, עגבניות ופלפלים, קשה לא להרגיש שקיבלת קלפים קצת פחות טובים. לא שזה שינה משהו לתפוח אדמה.

מאנדרדוג, למלך של כל ארוחה. סיפורו של תפוח אדמה. 

לונלי פלאנט
אין הרבה ירקות שיכולים להוסיף לקורות החיים שלהם 'אירוע היסטורי רב חשיבות'. תפוח האדמה דווקא כן. בתחילת המאה ה- 19, תפוחי האדמה היוו את היבול העיקרי של צפון אירופה, במיוחד באירלנד, בגלל הכלכלה הענייה שלהם ובגלל שתפוח אדמה נחשב ליבול זול יחסית לגידול. בשנת 1845, גידולי תפוח האדמה ספגו מכה קשה, נהרסו בעצמם וגרמו להרס עצום. האירוע הזה ידוע בתור 'רעב תפוחי האדמה' (Irish Potato Famine), שגרם למותם של כמעט מליון בני אדם ועשרות אלפים אחרים שהיגרו בעקבותיו לארצות אחרת, כולל ארצות הברית, בחיפוש אחר מחסה ופרנסה.

גם לפני הרעב הגדול, לתפוח האדמה לא היו חיים קלים. המקור שלו הוא בהרים האנדים בדרום אמריקה. חוקרים מעריכים כי תפוחי האדמה בויתו על ידי האינדיאנים שגרו באזורים האלה לפני 4,000 שנים לפחות, והפכו למרכיב מרכזי בתזונה שלהם לא מעט בגלל העובדה שבניגוד למזונות אחרים, הם יכולים לגדול באזורים הרריים וגבוהים.

מדרום אמריקה לאירופה הוא הגיע עם מגלי ארצות ספרדים בראשית המאה ה- 16. דרך ספרד, הוא הגיע גם לאיטליה ולגרמניה, אבל בשאר אירופה הוא לא ממש הצליח להפיל אף אחד מהכסא, למרות שממשלות ממש ניסו לקדם אותו ולמרות שהוא נחשב מצרך מזון מאוד זול. הסיבה לזה היתה שאנשים ידעו בדיוק איפה הוא גר ומאיזה משפחה הוא מגיע, ועם הסולניים הרעילים אף אחד לא רצה להתעסק. למעשה, המוניטין שלו היה כל כך גרוע, שחלק מהאנשים אפילו האמינו שהוא גורם לצרעת.

לארצות הברית הוא הגיע רק במאה ה- 19 עם הפליטים האירים וגם שם, אף אחד לא במיוחד מיהר לאמץ אותו.

במשפחת תפוחי האדמה הגדולה יש בערך 100 מינים אכילים. הם נבדלים בצורה, בגודל, בצבע בתכולת העמילן וגם בטעם. אבל אף אחד מהם לא פראייר.

אין אמת בפרסום
הוא טעים במיוחד בתור צ'יפס, אפילו עוד יותר כשהוא אפוי בחמאה, או כשמוסיפים לו שמנת. אבל טיפולים מהסוג הזה רק עושים לו עוול ויכולים להפוך אפילו את הירק התמים לרוצח פוטנציאלי. אבל, תורידו ממנו את השומן, ותקבלו ירק יוצא דופן מבחינה בריאותית, דל בקלוריות ועשיר בסיבים תזונתיים שמספקים הגנה משמעותית מפני מחלות לב וכלי דם, סרטן ועוד.

המוניטין שלו כפחמימה נחותה שעשירה בעמילן לבן ולא בריא, הצליח להוציא אותו מהתפריט של רוב האנשים שקצת מודעים למשקל ולבריאות. אבל הסטריאוטיפ הזה צריך אוברול רציני. המחקר שמזכה את תפוח האדמה מרוב ההאשמות שאנחנו מטיחים בו נערך רק בשנת 2007, אבל כנראה שאף פעם לא מאוחר מדי. המחקר הזה הצליח לזהות 60 סוגים שונים של פיטוכימיקלים וויטמינים בקליפה ובבשר של 100 סוגי תפוחי אדמה שונים. למשל תפוח אדמה אדום נמצא בעל תכולת פנולים (Phenolic) שמתחרה בזאת של ברוקולי ותרד, וכולל גם פלבנואידים שמגנים מפני מחלות לב וכלי דם, בעיות נשימה וסוגים שונים של סרטן.

המחקר הזה גילה גם שתפוחי אדמה באופן כללי עשירים בוויטמין C (25% מהצריכה היומית המומלצת), ובנוגדי החימצון קוורטצין (Quercetin) וקוקואמינים (Kukoamines), שיכולים לתרום להפחתת לחץ דם, והם נמצאים רק בחבר אחד נוסף ממשפחת הצומח. הפרי גוג'י ברי (Goji Berry).

גם יתר הפרופיל התזונתי של תפוחי האדמה מראה שהגיע הזמן לשים קץ לדימוי שנדבק להם. תפוח אדמה ממוצע (122 גרם) אפוי בקליפה שלו מכיל רק 132 קלוריות, 21% מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין B6, ו- 15% מהצריכה היומית המומלצת של המינרלים אשלגן, מנגן, חומצת האמינו טריפטופן וסיבים תזונתיים. תפוח אדמה מכיל גם חומצה קפאית (Caffeic Acid) וחלבונים כמו פאפאטין (Patatin) שנלחמים נגד רדיקלים חופשיים.

הכי בולטת היא תכולת ויטמין B6, שמעורב בפעילות של למעלה מ- 100 אנזימים שונים בגוף, מה שהופך אותו לחיוני כמעט בכל תא בגוף. מבניית חומצות אמינו, דרך יצירת ה- DNA, ייצור תאים חדשים ותקשורת בין תאית. לויטמין B6 יש גם כמה תפקידים במערכת העצבים, כמו למשל המפקח על יצירה של מוליכים עצביים ביניהם סרטונין (מצב הרוח), מלטונין (מצב השינה), אפינפרין (תגובה לסטרס) וגאבה (תפקוד תקין של המוח). ככה שאפילו רק בזכות הריכוז הגבוה שלו של ויטמין B6, תפוח האדמה מרוויח ביושר את הציון הגבוה שקיבל בתור מזון שמקדם את הבריאות.

תעודת זהות:

ידוע בציבור: תפוח אדמה

שם בוטני: Solanumtuberosum

שם משפחה: סולניים

מוצא: לטיני

עונה: כל השנה

מה אוכלים: הכל. לא לוותר על הקליפה שמכילה המון סיבים תזונתיים

מילה מהסינים: נחשב למזון ניטראלי שמחזק את הצ'י. פחות מומלץ בצורה של פירה כי אז הוא תורם להיווצרות של לחות. 

 

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.