אם ישאלו אותנו למה אנחנו נמצאים איפה שאנחנו נמצאים ועושים את מה שאנחנו עושים, לא בטוח שהתשובה שלנו תהיה 'הכל כתוב בכוכבים'. אבל הסינים מאמינים ששם הכל מתחיל ונגמר. או יותר נכון כמעט הכל.
כי לפי הסינים המקום הקטן שלנו בתוך המקום הגדול שנקרא היקום, הוא משוואה בחמישה נעלמים. גורל (Ming), מזל (Yun), הסביבה הפיסית (Feng Shui), המעשים (Dao De) והיכולת שלנו להמשיך ולהתפתח (Du Shu).
הגורל צפוי והרשות נתונה?
הסינים מאמינים שאנחנו נולדים עם מינג מסוים, שזה מה שאנחנו קוראים לו גורל. מינג יכול להיות כישרון מסוים (כמו כישרון נגינה) או נסיבות (כמו המשפחה אליה אנחנו נולדים) שכולם מציינים את הפוטנציאל והגבולות של מה שיכול לצאת מאיתנו. את חישוב הגורל (ming shu) עושים עם הלידה והוא ידוע וצפוי. בגלל זה, חלק מהילדים בסין מקבלים שם עם משמעות שאמורה להציל אותם מבעיה מסוימת או שם שמביע תקווה של ההורים.
אם הגורל שלנו נקבע לפני הלידה, המזל (yun) נקבע ישר אחריה. בסינית, הפירוש של המילה מזל הוא גם לזוז, להוביל, להפעיל, להשתמש, להפיק תועלת. מה שאומר שהמזל הוא מחזורי וצפוי, בשונה מהתפיסה שלנו שאומרת שהוא צפוי בערך כמו מזג האוויר או הבורסה. הסינים מאמינים שכשהמזל איתנו (והם יודעים מתי זה קורה) צריך ללכת על כל הקופה ואז צפוי לנו מזל גדול (da yun), ואם הוא לא, עדיף להסתגר בדלת אמות. גם למזל קטן (xiao yun) אפשר לעשות תיקון (gai yun). בשביל הסינים גדול וקטן לא מעידים על מזל טוב או לא טוב, אלא על פרק הזמן שהמזל הולך איתנו.
לפעמים אומרים שמזל הוא רק שאלה של המקום הנכון והזמן הנכון. גם הסינים מסכימים עם זה, ויש להם אפילו דרך לחיזוי המקום והזמן האלה. קוראים לזה פאנג שווי (רוח ומים) והכוונה היא לסביבה הפיסית שאנחנו נמצאים בה. כי כמה שהמינג והיון שלנו לא יהיו מוצלחים ומבורכים, אם אנחנו נמצאים בשילוב הלא נכון של פאנג שווי במשרד או בבית, יכול להיות שלא נגיע למיצוי הגבוה ביותר של הגורל והמזל.
אבל לא רק השמיים (מינג, יון) והאדמה (פאנג שווי) הם שקובעים. התוצאות בחיים הם גם נגזרת של מעשים (dao de), או יותר נכון מעשים טובים. המשתנה האחרון הוא ה- du shu, שהפירוש המילולי שלו הוא לקרוא ספרים. אבל בהקשר הזה הכוונה היא שההצלחה שלנו (במקצוע, בעסק או בכלל) לא תלויה רק בגורל ובמזל, אלא בכמה אנחנו ממשיכים להתפתח וללמוד ונשארים פתוחים לרעיונות חדשים. הסינים מאמינים שאפילו אם יש לנו את המזל הכי טוב, אנחנו לא צריכים לשבת בבית ולחכות. אף אחד לא מבוגר מדי, או חכם מדי בשביל ללמוד משהו חדש.
המפתחות בפנים
הגורל הוא אמנם ידוע, אבל קשה ואפילו כמעט בלתי אפשרי לשנות אותו. אבל הסינים מאמינים שאם יודעים אותו מראש, אפשר להימנע מטעויות.
בשביל לעשות סיפור ארוך קצר, הסינים מאמינים שמינג הוא מה שאנחנו מתחילים איתו, כלי הרכב בו אנחנו נוסעים. וכמו כל דבר חדש, לא יזיק לדעת קצת דברים על כלי הרכב או על היעד אליו נוסעים. מפת הלידה היא סוג של מדריך למשתמש, היא נותנת לנו מפרט טכני והוראות הפעלה. היון (המזל) הוא הדרך בה אנחנו נוסעים, ואפשר לראות בו סוג של מפה שעוזרת לנו להגיע ליעד יותר בקלות ומתי התנאים הכי טובים לצאת לדרך. פאנג שווי הוא התחזוקה של הרכב, הטיפולים שאנחנו עושים בשביל שנגיע לביצועים הכי טובים. וההשכלה והמאמצים האחרים שאנחנו עושים, מאפשרים לנו לנסוע בבטחה, בלי תאונות שעלולות לגרום נזק לכלי הרכב. אם כל הגורמים האלה באים לידי מיצוי, אנחנו יכולים להגיע רחוק. אבל אם אין לנו מדריך ומפה, לא בטוח שנגיע ליעד.