ד"ר פטה סטפלטון היא מומחית לפסיכולוגיה שבכל יום משתמשת ב"שיטת הנקישות" כדי להתגבר על לחצים. והיא לא לבד – שורה של מומחים מבטיחים שהשיטה המשונה הזאת באמת תעזור לכם – והיעילות שלה מגובה במחקרים קליניים
לאורך השנים, מחקרים הוכיחו באופן ברור את היעילות של שיטות שונות להפחתת מתח וחרדה – לרבות עיסוי, יוגה, מדיטציה, פעילות גופנית,וטיפולים מסוגים שונים. השיטה שנספר לכם עליה היום, היא כנראה מהמוזרות ביותר שנבדקו במחקרים אלו – ומה שיותר מוזר זה שמומחים בתחום בטוחים שהיא עובדת – וגם משתמשים בה באופן קבוע.
ד"ר פטה סטפלטון היא מומחית לפסיכולוגיה קלינית ורפואית מאוניברסיטת גריפית'. באחד המחקרים הקליניים המעניינים ביותר שלה היא בחנה שיטת טיפול עצמי שמכונה "נקישות" (Tapping) – שבצורה הכי פשוטה כוללת נקישות עם אצבעות הידיים על אזורים שונים בפנים ובשאר חלקי הגוף. בשמה המקצועי, השיטה מוכרת כ"טכניקה לשחרור רגשי" (Emotional Freedom Techniques) וד"ר סטפלטון מעידה כי היא משתמשת בה בעצמה כבר 15 שנים.
באמצעות הטכניקה הפשוטה הזאת, כל אחד מאיתנו יכול לדמות את היעילות שבטיפולים מסורתיים כמו דיקור, ולהקיש בעזרת האצבעות על נקודות ספציפיות בגוף כדי לשחרר מתחים, לשפר את זרימת הדם ובעיקר להירגע כשהכול מציף ומרגיש "גדול עלינו". זה יעיל במיוחד בימים האלו, שבהם כל אחד חווה לחץ וחרדה ברמה כזו או אחרת. כמובן שזה לא תחליף לטיפול מקצועי, אך זה בהחלט יכול להיות עוד כלי שיעזור לכם להיות קצת יותר רגועים בכל יום.
וזה עושה הרבה יותר מלהרגיע את הסטרס
שיטת הנקישות הייחודית, יש שיאמרו המוזרה, היוותה מקור לעניין רב בקרב מדענים בשנים האחרונות. שורה של מחקרים שנערכו עליה, גילו כי היא מסייעת לא רק בהפגת מתחים, אלא גם בבעיות שונות ורבות שאולי ניתקל בהן לאורך החיים, לרבות פוביות, אכילה מופרזת ואפילו התמודדות עם הפרעת דחק פוסט טראומתית (PTSD). כמובן שזה לבד לא מה שיעזור לפתור את כל אלו, אך כאמור, זה עוד כלי שכדאי להכיר.
ומה שיותר מפתיע, שאותם המחקרים הראו כי השיטה יכולה אפילו להשפיע על הביוכימיה של הגוף, בצורה שתועיל לשיפור פעילות מערכת החיסון ואפילו לחץ הדם. מחקר אחד שפורסם ב-2020, מצא כי היא יכולה להפחית את רמת "הורמון הסטרס" קורטיזול בשיעור של 43 אחוזים בממוצע לאחר כשעה של טיפול. מחקרים אחרים הראו כי ההשפעה המיטיבה של הנקישות יכולה להישמר לאורך זמן – עד שנתיים ויותר בממוצע.
אז איך זה עובד?
אם אתם מרגישים שהלחץ מציף אתכם, קודם כל חשוב לזכור שאתם לא חייבים להישאב ללופ. גם אם העבודה מעמיסה עליכם, הבוס חסר סבלנות או הילדים פשוט לא מרפים – אפשר לעצור לרגע, לקחת כמה נשימות ולהבין שכל הצרות האלו יחכו לכם ותוכלו להתמודד איתם בצורה טובה יותר אחרי שתיקחו קצת זמן לעצמכם.
אחר כך, תוכלו לטפל בעצמכם בעזרת הנקישות בצורה הזאת:
- דרגו את רמת הלחץ שלכם מאחת עד עשר. גם אם אתם לא יודעים להגדיר את זה בדיוק – פשוט זרקו מספר שמרגיש לכם נכון. לאחר מכן שאלו את עצמכם למה אתם לחוצים ונסו לפרק את הסיבה לכמה שיותר גורמים. זה חשוב להבין את זה לאורך כל הטיפול ולסביר לעצמכם שוב ושוב, אפילו בקול אם זה עוזר, את הגורמים ללחץ.
2.השתמשו בשתי אצבעות כדי לבצע נקישות חוזרות בשמונה נקודות בגוף: בקצה הראש, בין הגבות, בצידי העיניים, מתחת לעיניים, בין האף לשפתיים, על הסנטר, הלחי, עצם הבריח (שממוקמת מעל החזה), בצד הגוף מתחת לבית השחי ולבסוף באזור בצד כף היד – ממש מתחת לזרת.
- לאחר שהקשתם על כל הנקודות האלו – קחו כמה נשימות עמוקות ודרגו מחדש את רמת הלחץ שלכם.
- אם הדירוג עדיין גבוה – חזרו על כל השלבים האלו כמה שיידרש עד שתרגישו רגועים יותר. גם אם אתם מרגישים שהתרגיל העלה לכם סיבות אחרות לדאגה – חזרו עליו והדגישו שוב את הסיבות האלו. לדוגמה, אם התחלתם אותו כי הרגשתם לחץ מהעבודה, אבל בהמשך התחלתם לחשוב על בעיות במשפחה או במערכת היחסים שהביאו עוד לחץ – התחילו מחדש והזכירו את הסיבה החדשה שמפריעה לכם.
ההיגיון מאחורי התרגיל הוא שבדרך זו לא רק מגרים ומפעילים נקודות ספציפיות שמשמשות גם מטפלים בדיקור ובשיטות אחרות. כשהמוח מתמקד בגורמים ללחץ, הנקישות שולחות אותות מסוימים שמפעילים או מכבים תהליכים נוירולוגיים שעוזרים לשנות את התגובה לבעיות האלו. כבר אמרנו שזו שיטה מוזרה, אבל כאמור, מומחים נשבעים שהיא עובדת – ובהחלט לא יזיק לנסות אותה בפעם הבאה שתרגישו שהעולם סוגר עליכם.