Write a comment

 

רעש היה עד לא מזמן הסינדרלה של הזיהום הסביבתי, אבל די מהר הוא הפך לאחד הנושאים היותר בוערים. בשביל אבות אבותינו, עלים נושרים, בריזה מההרים או חיות שנמצאות במרחק, נחשבו לרעש. רעש חזק היה סימן לסכנה וגורם למתח. שאגה של אריה או הר געש שהחליט להתפרץ היו נדירים וקצרים. היום רעש זה דבר רגיל והוא לא נח לרגע.

קרה לכם פעם שהתעוררתם באמצע הלילה מאזעקה של כלי רכב שבמקרה נפל עליו עלה או גנב ? ומה עם אוטובוסים? אמבולנסים? או סתם שכן שהחליט לשמוע מוסיקה בשעות שרוב האנשים ישנים בהן? בטח קרה, השאלה אם חשבתם על זה במימדים של אסון. לא אסון אישי, אלא אסון לאומי.

אם השבתם בחיוב על אחת מהשאלות האלה, אתם לא לבד. העולם שבו אנחנו חיים הופך רועש יותר ויותר. מחקרים מראים כי מאז שנת 1960 אזורים מסוימים בעולם, הם עד פי עשרה יותר רועשים בהשוואה לעשור קודם.

ברעש הכוונה היא לצליל חזק, מתמשך, שאנחנו גורמים לו, למרות שבסופו של דבר הוא מפריע רק לנו. ולמרות שלפעמים נדמה לנו שאנחנו לא יכולים בלעדיו, הרעש הכי נפוץ הוא הרעש שמגיע מתחבורה ציבורית או פרטית. רק אחר כך מגיעים המטוסים שממריאים ונוחתים, המפעלים, עבודות השיפוץ כמו סלילת כבישים ומחלפים וגם הטרקטורון שנוסע בשבת על החוף שעד עכשיו חשבתם שהוא החוף המבודד שלכם.

אבל בעוד שלרעש הזה גורמים אנשים פרטיים, הבעיה היא ציבורית, רצינית ומיידית. נכון, רעש לא משאיר אחריו עקבות כמו מזהמים אחרים. אבל יש כמה הוכחות לזה שעברנו את הגבול. וגם בלי אותן הוכחות, זה רק עניין של היגיון בריא להבין שזה הרבה יותר מדי. תחשבו על מטוסים, כלי הרכב, מכשירי טלפון ניידים ומוסיקה שבוקעת מכל חנות. מישהו בכלל זוכר שלפני כמה שנים כל זה לא היה פה?

לפי הנתונים האחרונים, העלות הבריאותית של זיהום שמקורו ברעש היא מוות בטרם עת. מפתיע, אבל זה לא שאם תגבירו קצת את הרדיו, הלך עליכם. בדרך בין רעש ותמותה מוקדמת, אפשר למצוא פגיעה ביכולות השמיעה, כאבי ראש, עצבנות והפרעות שינה. ואם תחפשו טוב בספרות המקצועית, תגלו שכל אלה נחשבים לגורמי סיכון למחלות רציניות יותר כמו יתר לחץ דם ומחלות לב. ומזה מתים.

אז מה עושים עם זה? אטמי אוזניים וקירות אקוסטיים זה רק השלב הראשון. המדינה למשל יכולה להיות אחראית לחוקק חוקים נגד מטרדי רעש,

וכמובן שגם לאכוף אותם. בתחום של הנדסת אנוש אפשר לתכנן מלכתחילה מוצרים פחות מרעישים. התחום של תכנון עירוני צריך להיות אחראי להפרדה בין מוקדי רעש למוקדי מגורים. אפשרות אחרת היא לאסוף הרבה ארגזים ולעבור דירה למקום שקט יותר.

זיהום רעש הוא מפגע סביבתי קשה ובעייתי. התרגלנו, אבל זה לא אומר שזה בסדר. החדשות הטובות הן שאם ההמולה של החיים המודרניים לא טובה לנו, גם ההיפך צריך להיות נכון. שקט יכול להיות דבר בריא.

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.