מה משותף לאבו מיסמר, עוודאי, רנמי, בלאדי, גלמסו וג'מה? לא, אלה לא שחקני הרכש החדשים של נבחרת ישראל בכדורגל. אלה סוגים שונים של צמח הגת (catha edulis).
הגת לא צריך יותר מדי בשביל לגדול. הרבה מאוד שמש ומעט מאוד מים מספיקים לו. בתנאי גידול נכונים, הוא עשוי להגיע עד לגובה של חמישה מטרים ולחיות למשך 25 שנים, שזה יחסית הרבה בשביל עץ. הגת צומח לאורך כל השנה, הוא רק קצת רגיש לקור ולחורף.
התכנסו כאן כדי ללעוס
האגדה מספרת שהשימוש בגת התחיל בכלל מעז. איפשהו בתימן, תושבי המקום הבחינו בעז שהולכת בכל יום, לאותו כיוון, באותו נתיב וחוזרת עם חיוך על הפנים. אז הם החליטו פשוט לעקוב אחריה, והשאר כבר היסטוריה.
לפני שמדברים על גת, יש כמה דברים שצריך לדעת, פשוט כדי שנהיה מיושרים. גת לא עושים לבד, אלא עם עוד אנשים. קוראים לזה תחזינה. איך תדעו שנקלעתם לתחזינה? לפי הגולה בצד אחד של הפה. אם בא לכם רק להתנסות, תבקשו רובדה, שזה צרור קטן של עלי גת. ואם ניסיתם וגיליתם כי מר, תבקשו מדאעה או שישה, שזה נרגילה תימנית.
לא סתם הגת השתלב דווקא במפגשים חברתיים, או שזה בעצם המפגשים החברתיים שהתלכדו סביבו. הגת מעודד את הדיבור, מאפשר זרימה חופשית יותר של פעילות המוח, הוא מפחית עכבות ונותן תחושה של ערנות, ביטחון וריכוז. כל התחושות האלה מתאפשרות הודות לשני החומרים הפעילים שבצמח, קאתין וקאתינון, אלקלואידים הדומים בהרכבם לאדרנלין. השילוב של שני החומרים יוצר בהתחלה תחושה מעוררות שהופכת לתחושת רגיעה.
מעבר למעמד החברתי, לגת סגולות רפואיות רבות. הראשון שגילה אותן היה רופא בשם אבו אל ריחן בן אחמד אל בירוני, בסביבות המאה ה-11. מאז, לאורך ההיסטוריה ובקרב תרבויות רבות, נחשב הגת לצמח מרפא יעיל במיוחד המתאים לטיפול במחלות רבות. פרט לקאטין ולקאתינון, הוא מכיל גם ברזל, חומצות אמינו, ו-ויטמינים מקבוצתC ו-B.
פריון ותיאבון
מה לא אמרו על הגת. אמרו שהוא טוב לטיפול בצרבת, כאבי ראש, סגולה לחיים ארוכים ולילדים יפים ובריאים. גת מוזכר פעמים רבות בהקשר המיני, אומרים שהוא אפרודיזיאק ומשפיע לטובה על האונות הגברית. מצד שני, יש כאלה שאומרים שההשפעה המעוררות שלו מאפשרת להישאר ערים כל הלילה, אז מה כבר נשאר לעשות.
אבל לא מדובר רק באמונות או בתרופת סבתא. חלק מההשפעות של הגת נבדקו, והן מבוססות מבחינה מחקרית. למשל, נמצא כי הגת מחזק את הגוף ואת המערכת החיסונית ולכן מתאים לטיפול במחלות פשוטות כמו שפעת ובו זמנית גם לטיפול במחלות כרונית, דוגמת סכרת ולחץ דם נמוך.
הגת מפורסם בעיקר בשל השפעתו על פוריות הגבר והאישה. במחקר שנערך במוסד לחקר הפריון, בקינג'ס קולג' בבריטניה בשנת 2005, נמצא כי צמח הגת משפר את איכות הזרע, מעורר את הבשלות שלו, מאיץ את ההפריה, ומאריך את משך הזמן בו הזרע פורה, כלומר לזרעים יש יותר זמן להגיע לביצית, כך שסיכויי ההפריה גדלים. השפעה נוספת של צמח הגת, ואולי המורגשת מכולן, היא דיכוי התיאבון.
פרט ללעיסה, צורה נוספת מקובלת של שימוש בגת היא בחליטות. כך ניתן להימנע מהטעם המר של העלים. השימוש בחליטות מאפשר מיצוי ושימור מרבי של כל האיכויות של הצמח, וספיגה של החומרים הפעילים בגוף. בשימוש בחליטות, ההשפעה של הצמח היא מהירה, ונוחה. כך גם נמנעת פעולת הלעיסה, שאומרים שהיא שוחקת את החניכיים.
פעם גידלו את הגת באופן פרטי ולשימוש עצמי. אבל כמו כל דבר טוב, בסוף כולם מגלים אותו. לאחרונה הפך השימוש בגת לנפוץ גם בארץ ולא רק אצל התימנים, כאן מגדלים אותו אפילו בגידול אורגני, שהופך את כל הסיפור להרבה יותר טוב. במקביל לגידול המקומי, יש מגמה הולכת וגדלה של ייבוא גת. בחודשים הראשונים של שנת 2007 יובאה כמות גדולה יותר של גת, מאשר לכל אורך שנת 2006. למי שדואג, הגת המיובא נבדק בבדיקות מעבדה קפדניות. אם הוא לא עובר אותן, הוא לא מקבל אשרת כניסה. כמו כן, אין קשר בין הצמח הטבעי למוצרים כמו חגיגת. מוצרים כאלה מכילים את החומרים הפעילים שבגת בצורה סינטטית, ומכאן השפעתם השלילית. כשהוא טבעי, הוא טוב ליהודים (ולא רק לתימנים)