1 Comment

 

יש אותו גם לגברים (באשכים ובבלוטת יותרת הכליה) וגם לנשים (בשחלות ובבלוטת יותרת הכליה). אבל גברים מייצרים הרבה יותר ממנו, ובעצם אפשר להגיד שהוא המהות הגברית. כי כשיש מספיק ממנו, יש לכם הכל. וכשאין, אין לכם כלום.

טסטוסטרון. איפה הייתם בלעדיו?

גבר גבר

טסטוסטרון (Testosterone) הוא מה שהופך עובר לגבר כבר ברחם, בסביבות השבוע השישי. לגברים יש בין 260 ל- 1,000 ננו גרם טסטוסטרון לדציליטר דם (לנשים 15-70). בגיל ההתבגרות רמות הטסטוסטרון יכולות להגיע אפילו ל- 2,000 ננו גרם, מה שיכול להסביר כמה דברים. אבל גם לגברים שממוקמים בקצה הנמוך של הסקאלה, עדיין יש מספיק בשביל שתהיה להם זקפה (בעיקר זקפת בוקר), זרע, חשק מיני, אנרגיה, מוטיבציה, טונוס שרירים ועצמות בריאות, שהם התפקידים העיקריים של טסטוסטרון. לפי מחקרים חדשים, הוא יכול גם להפחית את הסיכון לסוכרת, מחלות לב וכלי דם, ובאופן כללי להוסיף עוד כמה שנים לחיים.

הוא לא זה שאחראי לקרחת. לגברים קרחים ולגברים שעירים יש אותן רמות טסטוסטרון בדיוק. הקרחת היא לא בידיים שלו, אלא של הגנטיקה.

הוא לא גורם למזג חם, לאיזה שהוא סוג של אגרסיביות, התנהגות בלתי נשלטת או לא צפויה. אפילו לא במינונים גבוהים. למעשה, ההיפך הוא הנכון. גברים שסובלים מחוסר בטסטוסטרון סובלים גם מחוסר סבלנות.

הוא גם לא גורם לסרטן הערמונית. ומחקרים חדשים מאשרים את זה. גברים עם רמות גבוהות של טסטוסטרון, לא נמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות בסוג הזה של סרטן. הקשר היחיד בין טסטוסטרון, גברים וסרטן הערמונית, הוא טיפול חדשני ושנוי במחלוקת בטסטוסטרון סינתטי.

מה שכן אפשר להגיד עליו, זה שהוא סטרואיד, אבל זה לא הופך אותו אוטומטית לסם מסוכן או לא חוקי. המילה סטרואיד מתייחסת למולקולה עם מבנה מסוים, ולצורך העניין גם אסטרוגן, פרוגסטרון וכולסטרול הם סטרואידים.

ומה שעוד אפשר להגיד עליו, זה שאם הוא יורד מתחת לקצה התחתון של הסקאלה, מתחילות הבעיות. חוסר בטסטוסטרון יכול לגרום לעייפות, חרדה, דיכאון, בלבול, ירידה בחשק המיני, ירידה בכוח הפיסי ובמסת שריר ועלייה במסת השומן בגוף, במיוחד מהבטן ומעלה.

אין מוצא ?
במצב של חוסר בטסטוסטרון, רקמות הגוף לא מקבלות מספיק טסטוסטרון בשביל לתפקד בצורה רגילה. קוראים לזה תסמונת אד"ם (Androgen Deficiency Aging Man). היא קשורה בגיל, כי רמות הטסטוסטרון מתחילות לרדת בהדרגה מגיל 40 ב- 0.3% בכל שנה. לפי ההערכה 20% מהגברים מעל גיל 60 יחוו ירידה משמעותית מספיק בייצור הטסטוסטרון, בשביל לאבחן אותה.

גברים מתחת לגיל 60 בדרך כלל לא סובלים מחוסר בטסטוסטרון, אבל קיימים מספר מצבים רפואיים שפוגעים ביכולת של הגוף לייצר טסטוסטרון בכל גיל, כמו תרופות ובמיוחד תרופות נוגדות דיכאון, אלכוהוליזם, כימותרפיה, מחלות כרוניות, חוסר תפקוד בלוטת יותרת המוח, עודף ברזל (Hemochromatosis), תת פעילות של בלוטות המין (Hypogonadism), מחלות דלקתיות, מחלות כמו איידס שמחלישות את המערכת החיסונית, ועודף סטרס.

האבחנה יכולה להיעשות רק על ידי רופא, אבל חלק מהסיבות ללכת אליו יכולות להיות בעיות בזקפה, כולסטרול גבוה, יתר לחץ דם, השמנה, דיכאון, חרדה, מצבי רוח משתנים ודחף מיני נמוך. עושים זאת באמצעות בדיקת דם פשוטה ובמקביל מודדים גם את רמות הפרולקטין, כדי לוודא שהבעיה לא מגיעה מבלוטת יותרת המוח.

וכמו שיש טיפול הורמונאלי חלופי לנשים, יש גם טיפול שנועד לווסת את רמות הטסטוסטרון אצל גברים (Testosterone Replacement Therapy). הוא קיים בגלולות, מדבקות, ג'ל, משחה, או זריקה. השיטות היותר טובות להעלות את רמת הטסטוסטרון הן דרך העור (מדבקה או ג'ל) או בזריקה. אם נוטלים אותו אוראלית, הוא נספג פחות טוב בגוף ועלול להגביר את הסיכון לכולסטרול גבוה, או בעיות בכבד.

תופעות לוואי אחרות של טיפול כזה יכולות להיות בחילה, הקאות, אקנה, כאבי ראש, תיאבון מוגבר (מאוד), שינויים במצב הרוח וזקפה ממושכת (Priapism). היי, במצבים מסוימים זה יכול להיות בעיה.  

בגלל תופעות הלוואי, יש מחלוקת אם צריך באמת לטפל בזה. לרוב המכריע של הגברים טיפול כזה לא יהיה נחוץ. בטח שלא לגברים עם כולסטרול גבוה, בעיות לב או סיכון לסרטן ערמונית (כי טסטוסטרון סינתטי, בניגוד לטבעי, מפעיל סוג מסוים של תאים בבולטת הערמונית). נכון לעכשיו, הכי טוב להניח שאלא אם הרופא מאבחן אתכם עם חוסר, הטיפול החלופי הוא לא אופציה.

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    לא נכון · 9 years ago
    חוקרי מוח כן מקשרין בין חוסר שליטה בהתנהגות וחוסר מודעות פיזית לטסטוסטרון.

    אתה מאמן ספורט?