1 Comment

 

במקרים רבים, בדיקה מוקדמת יכולה לשנות את פני הדברים. בדיקה מובילה לאבחנה (לפעמים אפילו עוד לפני שמופיעים סימפטומים), ואבחנה מובילה לטיפול נכון, בשלב מוקדם של הבעיה שיותר קל לטפל בו.

אז אם אתם שואלים מה הדבר הכי חשוב שגבר יכול לעשות לטובת הבריאות שלו? הבדיקה הנכונה, ולא פחות חשוב- בזמן הנכון.


סרטן ערמונית
לפי ההערכות, סרטן הערמונית הוא סוג הסרטן השכיח ביותר בגברים, אחרי סרטן העור. סרטן הערמונית הוא בדרך כלל סרטן מהסוג האיטי, אבל במקרים רבים הוא יכול להיות מהיר ואגרסיבי. סריקות ובדיקות מוקדמות יכולות לעזור לגלות את הסרטן בשלבים מוקדמים, לפעמים אפילו לפני הופעת סימפטומים, שזה בעצם גם הזמן שבו הטיפולים הם גם היעילים ביותר. בדיקה לסרטן הערמונית אצל גברים בריאים בדרך כלל כוללת גם בדיקה רקטאלית וגם בדיקות דם לגילוי נוגדן ספציפי בערמונית (PSA). ההמלצה לגברים היא לדבר עם הרופא על הסיכונים, ההשלכות והיתרונות, כאשר שיחות כאלה צריכות להתחיל בגיל 50 לגבר שמוגדר כבעל סיכון ממוצע, בגיל 45 לגבר שמוגדר כבעל סיכון גבוה, וכבר בגיל 40 לגברים עם היסטוריה משפחתית של סרטן הערמונית.

סרטן האשכים
מבין כל סוגי הסרטן "הגבריים", סרטן האשכים נחשב לסרטן די נדיר. רוב המקרים של סרטן האשכים מתגלים בגיל 20 עד 54. אבל גם אם אתם לא שייכים לקבוצת הסיכון, ההמלצה היא שכל הגברים יערכו בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן האשכים כאשר הם מגיעים לסבב בדיקות אצל רופא. גברים בסיכון גבוה (היסטוריה משפחתית) צריכים לבדוק עם הרופא על בדיקות נוספות שכדאי לבצע ובאיזו תדירות יש לבצע אותן. בכל מקרה, רופאים ממליצים על שגרה של בדיקה עצמית לזיהוי גבשושיות קשות, שינוי בגודל, או בצורה.

סרטן המעי והחלחולת (פי הטבעת)
אל תטעו לחשוב שמדובר בסוג נדיר של סרטן. סוג הסרטן הזה נחשב לגורם השני במספר, של מקרי תמותה מסרטן. בהשוואה לנשים, גברים נמצאים בסיכון מעט גבוה יותר. רוב המקרים של סרטן המעי ופי הטבעת מתפתחים באיטיות ובהדרגה מפוליפים, גידולים שפירים בדופן הפנימי של המעי. אחרי שהסרטן התפתח, הוא יכול להתפשט לחלקים אחרים בגוף. הדרך למנוע את התפתחות סרטן המעי, היא להסיר את אותם הפוליפים לפני שהם הופכים מגידול שפיר לסרטני. במקרה הזה, לגברים עם סיכון שמוגדר כממוצע, כדאי להתחיל לבדוק באזור גיל 50. קולונוסקופיה היא הבדיקה השכיחה ביותר והיא מזהה גם פוליפים וגם סרטן. יש בדיקות אחרות שאפשר לעשות, אבל אם מתגלים פוליפים, בכל מקרה צריך לעבור קולונסקופיה.

סרטן העור
הסוג המסוכן ביותר של סרטן העור הוא מלנומה. מלנומה מתחילה בתאים מיוחדים שנקראים מלנוציטים (Melanocytes), שאחראים בין היתר גם על צבע העור. בהשוואה לנשים באותו גיל, גברים נמצאים בסיכון כפול להתפתחות מלנומה. בנוסף, בהשוואה לנשים, גברים נמצאים בסיכון גבוה פי 2-3 להתפתחות סרטן העור מסוג שאינו מלנומה (non melanoma basal cell) או סרטן קשקשי (squamous cell). הסיכון להתפתחות סרטן העור, עולה ככל שהחשיפה לשמש במהלך החיים היתה גבוהה והצטברה. ההמלצה, גם מהכיוון של רפואת עור וגם מהכיוון של רפואה מונעת סרטן, היא קודם כל לערוך בדיקות עצמיות של העור כדי לבחון שינויים בצורה, בצבע, או בגודל. כחלק מהשגרה, צריך להיות גם ביקור שנתי אצל רופא עור.

יתר לחץ דם
הסיכון לסבול מיתר לחץ דם עולה עם הגיל והוא קשור גם להרגלי אורח החיים ולמשקל. יתר לחץ דם נקרא גם הרוצח השקט כי הוא יכול להוביל להתפתחות סיבוכים חמורים, בלי כל סימן מוקדם. בדיקת לחץ דם נותנת שני מספרים. הראשון (סיסטולי) הוא הלחץ בעורקים כאשר הלב פועם. השני (דיאסטולי) הוא הלחץ בין פעימות. לחץ דם תקין צריך להיות 120/80. לחץ דם גבוה מוגדר כ-140/90 ומעלה. בין שניהם יש מצב שנקרא טרום יתר לחץ דם (prehypertention), אבן דרך משמעותית בדרך ליתר לחץ דם. שורה תחתונה- תכירו את המספרים שלכם. אם הם גבוהים, יש הרבה מה לעשות. ניתן להפחית את התסמינים ולהפחית את הסיכון להתפתחות מחלות לב שבץ ועוד.

כולסטרול
רמות גבוהות של כולסטרול בדם גורמות להיצרות דפנות העורקים. זה לא קורה ביום אחד, אבל זה מגביר את הסיכון להתפתחות מחלות לב, כמו טרשת העורקים (Atherosclerosis), בעיה שיכולה להתפתח בלי סימנים חיצוניים, אבל גורמת להתקשות והיצרות של העורקים, ולאורך זמן, יכולה להוביל להתפתח התקף לב ושבץ. שינויים באורח החיים יכולים להפחית את הכולסטרול הרע ובאופן כללי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות קרדיווסקולאריות. את הכולסטרול מומלץ לבדוק אחת לחמש שנים, החל מגיל 20. החל מגיל 35 הבדיקה הזאת צריכה להיות קבועה.

 

סוכרת סוג 2
לפי ההערכה, שליש מהאנשים שסובלים מסוכרת בכלל לא יודעים שהם סובלים ממנה. סוכרת סוג 2 שלא מאובחנת ומטופלת, יכולה להוביל להתפתחות מחלות לב, שבץ, כליות, פגיעה בראייה (עד לעיוורון), פגיעה במערכת העצבים ופגיעה בתפקוד המיני. אבל כל התסריט הזה לא חייב להתרחש. אפשר להתמודד עם סוכרת, במיוחד אם מגלים אותה מוקדם, ואפשר להימנע מסיבוכים מיותרים באמצעות הרגלי תזונה בריאים יותר, פעילות גופנית, וירידה במשקל. סוכרת מגלים באמצעות בדיקת דם פשוטה, אשר לפי ההמלצה כדאי להתחיל בגיל 45. אם נמצאים בסיכון גבוה יותר (למשל כולסטרול ויתר לחץ דם) כדאי להתחיל מוקדם יותר ובתדירות גבוהה יותר.

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.