"אני ואתה נשנה את העולם", שר אריק איינשטיין באחת היצירות היפות שנכתבו כאן. אז נכון שלאדם אחד קשה מאוד לשנות את העולם בכוחות עצמו, אך דמיינו לרגע שכל אחד מבני האדם בכדור הארץ היה ממחזר רק קצת, הולך ברגל רק קצת וחוסך באנרגיה איפה שאפשר – האם מצבו של הכוכב שלנו היה משתפר?
ככל שחולף הזמן, התחממות כדור הארץ, החור באוזון ופליטת גזי החממה הופכים לבעיות מדאיגות יותר ויותר, למרות שיש מנהיגים שבוחרים לבטל אותם בזלזול. אולם, חשוב להבין שהאחריות על כך מוטלת לא רק על המפעלים המזהמים או על התעשייה – אלא על כל אחד ואחת מאיתנו. לכן, לכולנו יש את הכוח גם לתקן – ומתברר שזה אפילו לא מורכב כפי שאנשים נוטים לחשוב. הנה כמה פעולות קטנות שלא ידרשו מכם כמעט מאמץ, אך יהפכו את העולם לקצת יותר טוב בשביל כולנו:
1. הפעילו את הגוף במקום את המכונית
כולנו מבינים עד כמה המכוניות שלנו מזהות את הסביבה. על פי הסוכנות האמריקנית להגנת הסביבה, כל רכב פולט בממוצע 721 קילוגרמים של גזי חממה. מנגד, הליכה או רכיבה על אופניים יתרמו לא רק לסביבה – אלא גם לבריאות שלכם. מחקרים הראו שהפעולות האלו משפרות את בריאות הלב וכלי הדם, תורמות לחיזוק המצב הנפשי ואף מאריכות את תוחלת החיים הממוצעת. כמובן שאי אפשר לוותר על הרכב לחלוטין, אך בהחלט אפשר להיות מודעים לנתונים האלה ולחשוב היכן ניתן לחסוך בשימוש בו.
2. ואם כבר נוסעים ברכב – אז בתבונה
דמיינו לרגע שכל האנשים שעומדים איתכם בפקק הנצחי באיילון לא היו נוסעים לבד ברכב – אלא ממלאים חמישה מושבים בכל מכונית. נסיעות שיתופיות גם תורמות רבות לסביבה, גם מקלות על עומסי התנועה וגם משפרות את המצב הנפשי שלכם הודות לקשרים החברתיים במהלך הנסיעה. מחקרים רפואיים מראים כי השיח והקשרים עם אנשים אחרים לאורך הדרך עוזרים גם להפחית מתחים ולהגיע רגועים יותר לעבודה. לכן מומלץ ליזום נסיעות משותפות עם עמיתים לעבודה ועם הורים בבתי הספר של ילדיכם. ככל שיותר אנשים יעשו זאת בכל יום – כולנו נרוויח רבות מכך.
3. ניטשו את בקבוקי הפלסטיק
בקבוקי הפלסטיק החד פעמיים גם עלולים לפגוע לכם בבריאות, בשל חדירה של חלקיקי פלסטיק מזוהמים אל תוך הגוף שלכם, וגם מזהמים מאוד את הסביבה משום שהם אינם מתכלים במשך מאות שנים. ככל שתשתמשו יותר בבקבוקים רב פעמיים, כך תועילו גם לעצמכם וגם לכדור הארץ. ניתן בהחלט גם לרכוש ספל קפה לנסיעות ולהשתמש בו בבתי קפה או בעבודה. כך תוכלו למנוע השלכת כמות אדירה של זבל בכל שנה אפילו בלי להרגיש.
4. קנו מוצרי מזון מקומיים
מעטים מאיתנו מבינים כמה משאבים מתבזבזים בכל תהליך של שינוע מזון ממקום למקום. מכלי האחסון, המשאיות, חומרי האריזה והשימור – כל אלה מזהמים את הסביבה ופוגעים בבריאות של כולנו. ככל שנרכוש יותר מוצרי מזון מקומיים – פירות מהשוק שנקטפו ישר מהשדה, תבלינים מחנויות מקומיות או אוכל ביתי מהמסעדה השכונתית – כך נחסוך בעליות השינוע והאריזה וגם נחזק את הכלכלה המקומית באותה ההזדמנות.
5. עשו קניות באינטרנט
נכון שהסעיף הזה בא כמעט בסתירה לסעיף הקודם, אך באופן די אירוני ומוזר, קניות ברשת תורמת לסביבה יותר מרכישות בחנות. מחקר שנערך ב-2011 באוניברסיטת קרנגי מלון שבארצות הברית, מצא שרכישות וירטואליות יכולות להפחית זיהום אוויר בכ-80 אחוזים מהמקרים. נכון, תהליכי האריזה והשינוע הכרוכים באספקת המוצרים אמנם מזהמים את הסביבה, אך החוקרים מבהירים שמאמצים אלו זניחים לעומת השינוע בין המפעלים לבתי העסק ועלויות התפעול בבית העסק עצמו. הם מבהירים כי התהליך הזה ברוב המקרים כרוך בצריכת אנרגיה נמוכה בכ-30 אחוזים מזו של החנויות המסורתיות.
6. חישבו על הדברים הקטנים באמת
חשוב להבין כי בשמירה על הסביבה כל מאמץ קטן יכול לעשות הבדל גדול. אוהבים לשתות תה? העדיפו להכין בעצמכם חליטות צמחים ולא להשתמש בתיונים מוכנים מראש. מזמינים אוכל הביתה? בקשו שלא לכלול בהזמנה סכו"ם או תבלינים שאתם לא משתמשים בהם. קנו נייר ממוחזר במקום נייר רגיל והחליפו את כל הנורות בבית לנורות חסכוניות שגם יתרמו רבות להפחתת צריכת החשמל שלכם.
7. צמצמו את צריכת בשר הבקר
הימנעות מאכילת בשר לא רק תורמת למצפון שקט יותר ומונעת פגיעה בבעלי חיים. במחקר שפורסם ב-2014 בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences נמצא כי היקף התבואה והקרקע הדרושים כדי לייצר קילו בשר בקר, כמו גם כמות גז המתאן שהחיות מייצרות, טומנים השלכות משמעותיות על הסביבה, בייחוד בהקשר של פליטת גזי חממה. חשוב לציין כי דווקא תהליכי הייצור של עוף ודגים נחשבים פחות מזהמים ולכן גם אם אתם לא יכולים לוותר על הבשר – חשוב לקחת גם את זה בחשבון.