Write a comment

 

קצת פוליטיקה, קצת מחלות והרבה בריאות. זאת על קצה המזלג ההיסטוריה של הברוקולי. מילון הברוקולי השלם, מהברוקולי האיטלקי הראשון ועד הברוקומיני.

מאלף ועד תו מילון הברוקולי השלם

א- אפוטוזיס הוא מצב שמתאר תהליך של התאבדות תאים טרום סרטניים. ברוקולי מעודד את התהליך הזה כי הוא מכיל נוגדי חימצון רבים שעוזרים לו לעשות את זה.

ב- ברוקומיני הוא פיתוח של חברה יפנית שישבה וחשבה איך אפשר לגרום לירק החורפי הזה לאהוב גם את הקיץ. בלי תהליכים של הנדסה גנטית, יצא להם משהו שנראה חצי כמו ברוקולי וחצי כרוב סיני, עם טעם שמזכיר אספרגוס. אחרי ארבע, חמש דקות על האש מתקבל מעדן דל בקלוריות ועשיר בוויטמינים A, B ו-C, אשלגן, סידן וברזל.

ג- ג'פרסון תומאס, הנשיא השלישי של ארצות הברית הוא האיש שהביא את הברוקולי מאירופה בערך באמצע המאה ה- 18. לפחות עד תחילת המאה ה- 20, הברוקולי נחשב לעוף מוזר, אבל זה השתנה כשהבינו שיש בו הרבה יותר מאשר כמה תלתלים ירוקים. (בינינו, זה שהמחיר שלו ירד גם קצת עזר לפופולאריות שלו).

ד- דלקת פרקים. לירקות ממשפחת המצליבים בכלל, ולברוקולי בפרט, יש תכונות אנטי דלקתיות. ככה הברוקולי הפך לחלק בלתי נפרד מהתזונה של אנשים שסובלים מדלקת פרקים.

ה- הנשיא בוש לא אוהב ברוקולי. לא עכשיו ולא אף פעם. בין כל ההצהרות שלו, אפשר למצוא גם אחת על זה שהוא לא מתכוון לאכול יותר ברוקולי, גם אם זה יהיה הירק האחרון עלי אדמות.  

ו- ויטמין C. ברוקולי מכיל 200% מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין C. כמעט 90 מיליגרם ב-100 גרם. שזה, לכל הדעות, הרבה.

ז- זרעים. זרעים של ברוקולי צריכים בערך חודש וחצי של נביטה בלי בוס על הראש. רק אחר כך מעבירים אותם לערוגות. 

ח- חומצה פולית, שנקראת בעצם ויטמין M אבל שייכת לויטמינים מקבוצת B, המאסט של כל הריון, לפחות בשליש הראשון שלו. היא אחראית על חילוף חומרים, בניית תאי דם אדומים ועוזרת לספיגת ברזל בגוף. ברוקולי עשיר גם בה. 

ט- טריפטופן היא אחת מ-20 חומצות אמינו שקיימות בטבע והברוקולי זכה לארח גם אותה. בגוף היא הופכת לוויטמין B3 ולסרוטונין מה שאומר שהיא קשורה (כמו כל הוויטמינים מקבוצת B) למצב הרוח שלנו. היא יעילה בטיפול בדיכאון, נדודי שינה ושיכוך כאבים.

י- יחיד של ברוקולי זה ברוקולו, והמשמעות באיטלקית היא ענף או זרוע

כ- כרוב. ממש כמו כרובית וכרוב ניצנים, גם ברוקולי נחשב לסוג של כרוב, תת קבוצה במשפחת המצליבים. אם הם גדלים ביחד, הם עוזרים אחד לשני. אבל אם רוצים לשמור על טוהר המידות של אחד מהם, צריך לשמור על מרחק ביטחון לא קטן ביניהם, אחרת הם מתחילים להתעסק אחד עם השני. 

ל- לב וכלי דם. סולפוראפן (Sulforaphane) הוא רכיב נוסף שנמצא בברוקולי. גיבור על שמעודד יצור אנזימים ששומרים על כלי הדם, ככה שגם בשביל הלב כדאי לנו לאכול אותו.  בגלל שחולי סוכרת נמצאים בסיכון גבוה יותר לסיבוכים הקשורים במחלות לב וכלי דם, ברוקולי מומלץ גם להם. 

מ- משפחת המצליבים. משפחה גדולה מאוד שכוללת 350 סוגים ו- 3,000 תת מינים, מתוכם 136 גדלים בארץ, אחד מהם הוא הברוקולי. המצליבים הם דו מיניים, אוהבים חורף והם נקראים ככה בגלל שיש להם ארבעה עלי כותרת שמסודרים בצורה של צלב.

נ- נבט ברוקולי נחשב יחסית לנבט חריף, אבל הוא מכיל 20% יותר אנזימים ונוגדי חימצון מהירק עצמו.

ס- סרטן. ברוקולי מכיל חומר בשם איסוטיוציאנטים (isothiocyanates), חומר שמעודד יצור של נוגדי חימצון. קיימים 20 סוגים שונים של איסוטיוציאנטים ואם החוקרים היו מצליחים להבין מי מתוכם הוא הגוד גאי, הם כבר היו עושים ממנו תרופה. בינתיים, נתקענו עם הברוקולי.

ע- ערך תזונתי. מנת הגשה (30 גרם ברוקולי) מכילה 800 מ"ג חלבון, 220 מיקרוגרם ויטמין E, 6 מיליגרם מגנזיום, 13 מיליגרם סידן, 90 מיליגרם אשלגן וגם קצת בטא קרוטן.

פ- פריחה. הפריחה של הברוקולי כמו של כל משפחת המצליבים היא קבוצתית ומתוזמנת, כמו במירוץ שליחים. קבוצה אחת יוצאת לדרך רק אחרי שהקבוצה הקודמת סיימה את שלה.

צ
- צבע. הצבע הירוק של הברוקולי אומר שהוא מכיל לוטאין, נוגד חימצון שאחראי על בריאות העיניים, העור, הלב וכלי הדם. ודרך אגב, לוטאין אינו מיוצר בגוף.


ק- קלוריות. שאלת מיליון הדולר. 100 גרם ברוקולי מכיל בערך 40 קלוריות.

ר- רומא העתיקה. שם ראו אותו בפעם הראשונה. ובמשך הרבה מאוד זמן, הברוקולי לא עזב את גבולות איטליה.

ש- שלא תגידו שלא למדתם היום משהו חדש 

ת- תאי העור. גם הם יוצאים נשכרים מקצת ברוקולי בתזונה. ברוקולי מכיל חומרים מסוימים שיכולים לצמצם את הפגיעה של תאי העור מנזקי השמש.

  תעודת זהות:


ידוע בציבור
: ברוקולי
שם בוטני:
Brassica oleracea Italica
משפחה:
מצליבים
מוצא: איטליה
עונה: חורף
מה אוכלים? את התפרחת והגבעולים
מילה מהסינים: ברוקולי טוב לכבד ולעיניים

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.