בדרך כלל אומרים לנו לא להסתכל בקנקן, אלא במה שיש בו. אבל אולי לשם שינוי כדאי שדווקא כן נסתכל על הקנקן, או במילים אחרות, על בקבוקי הפלסטיק. מחקר אחד מצא כי הכימיקלים שהופכים את הפלסטיק לגמיש נמצאים בשיעור גבוה פי 20 בבקבוקי פלסטיק, בהשוואה לבקבוקי זכוכית. מחקר אחר מצא כי ככל שהבקבוק מתיישן, יותר מהחומרים האלה מצליחים לחלחל לתוך המים שאנחנו שותים.
אנחנו מדברים על פתלטים (phthalate), הכימיקלים שהופכים את הפלסטיק לגמיש ואת הגוף לקצת פחות. הם נקראים DEHP (diethylhexyl phthalate) או DINP(diisononyl phthalate). הם נמצאים בעיקר בבקבוקי פלסטיק, אבל לא רק. אם רוצים (וגם אם לא) אפשר למצוא אותם גם בגומי, בדבק, בשקיות פלסטיק, בחלק מתכשירי הקוסמטיקה (שמפו, סבון רחצה, לק, טלק), בצעצועי ילדים, וכן.. גם באביזרי מין.
מחקרים הראו כי פתלטים, שבעצם מחקים את הפעילות של ההורמון אסטרוגן, הם סכנה בריאותית, במיוחד לילדים. הם יכולים לפגוע בצורה בלתי הפיכה ב- DNA, לגרום לבעיות פוריות, סיכון גבוה לסרטן, בעיות בכבד ובכליות, הפרעות הורמונאליות שונות, קשורים להשמנת יתר וסוכרת, התבגרות מינית מוקדמת ובעיות בהתפתחות המערכת המינית אצל תינוקות, במיוחד ממין זכר. אצל גברים, ריכוזים גבוהים של פתלטים נמצאו קשורים לספירת זרע נמוכה וטסטוסטרון נמוך.
מי שהתחיל במסע יחסי הציבור נגד הפתלטים הן דווקא קבוצות שפעילות למען איכות הסביבה, כמו 'גרין פיס' שקראה להם סוכנים של הסרטן. הטענות שנשמעות מהצד השני אומרות כי הנזק כתוצאה מחשיפה לפתלטים הוא מינימאלי. כי בעוד שמחקרים שנערכו על בעלי חיים במשך תקופה ארוכה אמנם הצביעו על נזק, בני אדם נחשפים לרמות נמוכות יותר מנמוכות, ולפרקי זמן קצרים בהרבה.
מעבר לשאלה של כמויות, יש מחקרים אחרים, שמראים שבאופן כללי, הסיכון לבני האדם הוא פחות מסביר, והילדים שנמצאים בסיכון כתוצאה מחשיפה לפתלטים הם בודדים, אם בכלל. בני אדם פחות רגישים לפתלטים מאשר חיות מעבדה, אפילו אם החשיפה היתה לאותן רמות בדיוק. הצריכה היומית שלנו נמוכה בהרבה מהרמות המסוכנות, ותהליך חילוף החומרים, תדירות ומשך החשיפה הם גורמים שמשחקים לטובתנו.
כך או כך, מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) החליט לא לקחת סיכון והכריז על בקבוקי הפלסטיק כבטוחים לשימוש חד פעמי בלבד. הפרלמנט האירופי אסר את השימוש בחומרים כאלה לפחות בשישה סוגים שונים של צעצועי ילדים. הרוב מסכימים שצריך לערוך עוד מחקרים כי להבין מה בדיוק (ואם בכלל) החומרים האלה עושים לנו. ככה שנכון לעכשיו, 'תיק פתלטים' נסגר מחוסר ראיות.
באותו נושא:
בקבוקי פלסטיק משאירים ריח רע של דלק