הסיוט הגדול ביותר של כמעט כל גבר – בעיות זיקפה - עשוי לסמן כי מדובר בבעיות לב. כפי שהוכיחו באחרונה מדענים באיטליה, קיים קשר הדוק בין זיקפה לבין בעיות במערכת הלב. על פי נתוני המחקר שהם ערכו, הפרעות בזיקפה מופיעות כשנתיים-שלוש לפני הסימפטומים הראשונים של בעיות במערכת הלב.
הנתונים, המופיעים במחקר שפורסם באחרונה באיטליה, בהחלט חד משמעיים. כ-93 אחוז מהגברים שהשתתפו במחקר, ציינו במשאל כי כשנתיים בממוצע לפני הבעיות בלב, חלה הרעה בזיקפה שלהם. קיים גם יחס הפוך: 75 אחוז מהגברים הסובלים ממחלות לב לוקים בבעיות במיטה.
שורש הבעיה
שורש הדבר נעוץ בכך שכלי הדם ממלאים את אחד התפקידים הראשיים הן במערכת הלב והן באיברי המין. הלב הוא שריר הפועל כל הזמן, ויש לו צורך תמידי לקבל בזמן חמצן וחומרים מזינים. גם מנגנון הזיקפה תלוי ישירות באספקת הדם הסדירה. אם כלי הדם נסתמים, הלב ואיבר המין מקבלים פחות דם, והדבר עלול לגרום למחלות שונות במערכת הלב ואפילו להתקף לב. הכישלון במיטה, במקרים כאלה, הוא כמעט מובטח.
ברור כי אם נחלתם כישלון חד-פעמי במיטה, אין צורך מיד לרוץ לרופא. על פי הסטטיסטיקה, רק 10 אחוז מהמקרים בבעיות הזיקפה קשורים לסיבות אורגניות (שהן, על פי רוב, סתימת כלי הדם או הפרעות במערכת העצבים). שאר 90 אחוז מהבעיות מקורן, מה שנקרא, "בראש". במקרים כאלה יכולים לעזור רופאי מין וסקסולוגים.
סינדרום ציפיית הכישלון
תופעה מאוד נפוצה הקשורה לבעיות הזיקפה היא "סינדרום ציפיית הכישלון", הווה אומר כי ניסיון כושל אחד גורם לטראומה כה חזקה, שבפעם הבאה הגבר חושב רק על כך שהוא עלול להיכשל שוב במיטה. ברור מכאן כי הפחד מכך מדכא את הזיקפה, חוסר הביטחון העצמי גובר, הכישלונות חוזרים ונשנים, והבעיה לובשת מימדים של כדור שלג מתגלגל. למרבה המזל, רוב הבעיות האלה ניתנות כיום לפתרון על ידי המומחים בתחום.
אך אם מנקודת המבט הפסיכולוגית, הכל בסדר – יש צורך בבדיקה רפואית מקיפה. תחילה הרופא יציע לכם לעקוב זמן מה אחר המצב שלכם: אם זקפות הבוקר והערב מופיעות כסדרן, המצב לא כל כך נורא. תרופת סבתא (או נכון יותר, סבא) לבדוק את הופעת זקפות הלילה היא להלביש על איבר המין טבעת הדוקה העשויה נייר. אם בבוקר מצאתם את הטבעת קרועה – הזיקפה קיימת גם קיימת. אם אינכם סומכים על תרופות הסבתא, קיים מכשור מיוחד, בעזרתו הרופאים בודקים את הופעת זיקפת הלילה. את המכשור הזה ניתן לקבל הביתה. ניתן גם לבדוק את איבר המין בעזרת טכנולוגיית אולטראסאונד עם תופעת דופלר – הדבר יכול להנפיק תוצאה מדויקת לגבי הבעיות בסתימת כלי הדם.
אבחון ובדיקה
קרדיוגרמה רגילה יכולה, על פי רוב, לאבחן האם מדובר בבעיות במערכת הלב. אם משהו לא מצא חן בעיני הרופא, הוא עשוי לצייד אתכם במכשיר אק"ג קטן, שיהיה צמוד אליכם בכל שעות היממה וירשום את הנתונים במשך כמה ימים.
הצעד הבא הוא בדיקת מאמץ. גם במהלכה מופעלת הקרדיוגרמה, אך הפעם על רקע מאמץ פיזי גדול. לאחר מכן – קורונוגרפיה, שהיא, למעשה, סוג של צנתור, אך את הפרוצדורה הזו יעברו רק אלה שהקרדיולוג חושד כי יש להם בעיות רציניות במערכת אספקת הדם ללב.
לסיכום, אם חוויתם בבעיות זיקפה, אל תחכו זמן רב מדי והזמינו תור לקרדיולוג מוקדם ככל האפשר.