יחסי מין עשויים לעודד את הזיכרון וגם לגרום לשכחה זמנית, למגר כאבי ראש ולהרגיע את הגוף. ומה המדע אומר על קונדום? סקס על מיטת הניתוחים
את הגוף אנחנו מכירים ומבינים פחות או יותר, אבל מה עובר על המוח במהלך קיום יחסי מין? המחקר בעניין עדיין נמצא בראשיתו, ואינו מהנה בהכרח. היי, נבדקים נדרשים בין היתר לאונן במכונת MRI, על מנת לקבל תוצאות מדעיות מעבר ל"היה יופי, רק חבל שנגמר כל כך מהר". אבל מעטה המסתורין שאופף את מחקר המיניות באופן כללי הולך ומוסר, והנה מספר תובנות שעלו ממעבדות המחקר שהפעם, תודו, ממש מתחשק להציץ ולראות מה קורה שם...
סקס פועל כמו סם
תחושת ההנאה שאנו חווים בזמן קיום יחסי מין נובעת משחרור של מוליך עצבי (נוירוטרנסמיטר) בשם דופאמין, המופרש במוח במהלך סקס. דופאמין משתחרר במוח גם בעת צריכת סמים. "צריכת קוקאין וקיום יחסי מין אינם דומים כמובן, אבל משפיעים על אותם אזורים במוח", מבהיר פרופ' טימותי פונג מבית הספר לרפואה "דייויד גפן" ב-UCLA, לוס אנג'לס. ופרופ' בארי קומיסארוק מבית הספר לפסיכיאטריה באוניברסיטת ראטגרס בניו ג'רזי מוסיף כי פעולה דומה מתרחשת בעת צריכת ניקוטין, קפאין ושוקולד.
להיות בלי, להרגיש כיף
לביטחון יש מחיר. או אם תרצו, הנה עוד סיבה להעדיף קשר זוגי על פני תחלופה בלתי פוסקת של בני זוג. ואחרי כל ההקדמה הזו, דעו לכם כי בלי קונדום נהנים יותר. גברים זה ברור – אבל גם נשים. מחקר שנערך באוניברסיטת אלבני (בירת מדינת ניו יורק) בקרב 300 נשים מצא כי נשים שקיימו יחסי מין עם קונדום (אצל הגבר, כן?) חוו יותר תחושות קשות של עצב ואף דיכאון מאשר נשים שגבריהם לא השתמשו במעטפת המשומנת ההיא.
ולמה זה? החוקרים משערים כי חומרים הנמצאים בזרע ובנוזל הזרע, כמו הורמונים מסוג אסטרוגן ופרוסטגלנדין הידועים כמשככי דיכאונות, נספגים בגוף האשה לאחר הסקס ופועלים את פעולתם. ואין בדברים דלעיל כדי לגרום לכם להסיר את הקונדום אם אינכם נמצאים בקשר עם בן זוג אחד ומוכר. ונשמרתם!
כשכואב, הולכים למיטה
לא רק שכאב ראש אינו תירוץ להימנע מיחסי מין, הוא יכול לשמש כתירוץ. במחקר שנערך בגרמניה דיווחו 60% מהנבחנים אשר סבלו ממיגרנה ו-30% מאלו שסבלו מכאבי ראש כרוניים, על הקלה חלקית עד מלאה במצבם לאחר, הבנתם כבר, יחסי מין.
במחקר אחר דיווחו נשים כי סף הכאב, כלומר הסבילות שלה לכאב, עלה לאחר גירוי באזור נקודת ה-G שלהן. "נדרש היה מאמץ רב יותר על מנת שהן תחושנה כאב", מפרטת פרופ' בברלי וויפל מאוניברסיטת ראטגרס. וויפל לא ציינה את הסיבה, אך מחקרים נוספים בתחום בחנו את האוקסיטוצין - הורמון המופרש אל גברים ונשים בעת אורגזמה, ומכונה "הורמון האהבה". האוקסיטוצין קשור ביצירת קשרים חברתיים, מסייע בכיווץ הרחם ובכך, לפי טענת החוקרים, מסייע ביצירת הקשר הראשוני בין האם היולדת לתינוקה הרך. והורמון זה מעניק לתינוק שיכוך ראשוני מפני כאבים, ופועל פעולה דומה בעת יחסי מין.
כששוכחים מהסקס
בכל שנה, כ-7 מ-100,000 איש חווים - "global transient amnesia"אובדן זיכרון זמני. הסיבה לכך היא נוירולוגית ויכולה לנבוע מניתוח רפואי, כאב ראש, מצוקה נפשית וגם מקפיצה מיידית למים קרים וכמובן, ניחשתם נכון – סקס. אובדן הזיכרון יכול להימשך מספר דקות עד מספר שעות והנפגע העיקרי הוא הזיכרון לטווח הקצר, מה שאומר שדברים שאירעו ממש לאחרונה לא נמצאים אצלנו בזיכרון בזמן זה. תשתדלו לזכור את זה למקרה שישאלו אתכם מי אתם ומה בעצם אתם עושים פה במיטה...
אבל רגע, סקס גם יכול לעורר את הזיכרון
מי שקרא את הסעיף הקודם ורץ לבטל דייטים שקבע, כדאי שימשיך לקרוא. מחקר שנערך בקרב עכברים השווה בין אלה שקיימו יחסי מין פעם ביום במשך 14 ימים, לבין אלו שהסתפקו בפעם אחת באותם 14 ימים.
התוצאות הראו כי אלו אשר קיימו יחסי מין מדי יום פיתחו יותר נוירונים בהיפוקמפוס – אזור בקליפת המוח המזוהה עם הזיכרון. מחקר נוסף, עדיין עם עכברים, אישש את הממצאים הללו.
סקס מרגיע
עכשיו זה גם מדעי. המחקר הקודם, שנערך בקרב עכברים, מצא את המכרסמים הקטנים לא רק עם זיכרון טוב יותר, אלא גם נינוחים ורגועים יותר. מחקר נוסף בתחום, הפעם בין בני אדם, מצא כי אנשים שקיימו לאחרונה יחסי מין הגיבו טוב יותר ובנינוחות רבה יותר למצבי לחץ חברתיים, כמו למשל לשאת דברים בציבור וכדומה.
ולסיום – ליל מנוחה
כן, סקס עוזר לנו להירדם טוב יותר. כאילו שהיינו צריכים מחקר מדעי בתחום, בעיקר אם אתה גבר. והמדענים סבורים שהם יודעים למה: האזור במוח המכונה "קליפת המוח הקדם-מצחית" (prefrontal cortex) "נכבה" לאחר הפליטה. קליפת המוח הקדם-מצחית היא המקור לפעולות רצוניות וגיבוש של תכניות פעולה. וכשהיא לא מתפקדת, למי יש כוח לזוז?
זאת כמובן בתוספת שחרור של חומרים כמו אוקסיטוקצין הנזכר לעיל בשל תכונותיו הטובות, וסרוטונין שאף הוא משרה אווירה טובה. בקיצור, נשארים במיטה. לילה טוב.