קרוהן נחשבת למחלת מעיים דלקתית. זה אומר שהסימפטומים שלה בדרך כלל כוללים כאבי בטן חריפים, התכווצויות, שלשול ועוד. מזונות מסוימים, או הרגלי אכילה מסוימים, יכולים להחריף את הסימפטומים, או להרגיע אותם. אבל אצל כל אחד הביטוי הוא מעט שונה. מה שבטוח, מעכשיו זה לא יהיה כמו שזה היה.
קרוהן נחשבת למחלת מעיים דלקתית. זה אומר שהסימפטומים שלה בדרך כלל כוללים כאבי בטן חריפים, התכווצויות, שלשול ועוד. מזונות מסוימים, או הרגלי אכילה מסוימים, יכולים להחריף את הסימפטומים, או להרגיע אותם. אבל אצל כל אחד הביטוי הואמעט שונה. מה שבטוח, מעכשיו זה לא יהיה כמו שזה היה.
אוכלים נכון עם קרוהן – המדריך
איש מקצוע
עבור מטופלים שסובלים מקרוהן ומודאגים מהתזונה שלהם, זה רעיון לא רע בכלל לדבר עם מומחה לתזונה, במיוחד כזה שמכיר מקרוב מחלות מעיים דלקתיות כמו קרוהן, ויש לו ניסיון מוכח בטיפול באנשים שסובלים מהן. תזונאי או כל מומחה אחר לא יפתור את הבעיה, אבל הוא יכול לעזור לגבש אסטרטגיה לתזונה שאפשר לחיות איתה, וגם כזאת שמתאימה כמה שיותר להעדפות האישיות. במקביל, מאוד עוזר לנהל יומן קרוהן, ולכתוב כל דבר שמכניסים לפה, ואיך מרגישים לאחר מכן. זה עוזר לשים את האצבע על סוגי מזון מסוימים שמחריפים את התסמינים, או דווקא מרגיעים אותם. לתעד היא הדרך הטובה ביותר ללמוד עם מה הגוף יכול להתמודד ועם מה לא.
ארוחות קטנות ותכופות
לחלק את הארוחות ביום לארוחות קטנות ותכופות נשמע כמו המלצה שמגיעה מספר של דיאטות, אבל בקרוהן, גודל המנה הוא משתנה מאוד חשוב. אם אוכלים יותר מדי בפעם אחת, זה מעמיס על תהליך העיכול ועל הגוף. ארוחות קטנות ותכופות לעומת זאת באות לקראת העיכול ויכולות לעזור להקל. לא פחות חשוב ממה אוכלים, חשוב גם איך אוכלים. ולכן מומלץ לאכול שלוש ארוחות ביום (קצת יותר קטנות מהרגיל) ותמיד לאזן עם חטיפי ביניים. ככה לא מגיעים לארוחה הבאה עם הלשון בחוץ, מונעים אכילת יתר, ואת כאבי הבטן והנפיחות שבאים אחריה.
שומן
לכולם מומלץ לשמור על מינון נכון של שומנים בתזונה. אבל לאנשים עם קרוהן מומלץ לקחת צעד אחורה ממזון שומני ומטוגן. לגוף קשה לעכל מזונות עם אחוז שומן גבוה, ובתגובה, מזון מהסוג הזה מחריף תסמינים כמו שלשול וכאבים, במיוחד אם יש חלק מהמעי שפגוע, או הוסר בניתוח. וחוץ מזה, שומנים מסוימים גם לא במיוחד בריאים ללב.
סיבים תזונתיים
הרבה פעמים ההמלצה תהיה לעבור לתזונה דלה בסיבים תזונתיים (למשל להימנע מדגנים מלאים וכל מה שעושים איתם: לחם, פסטה וכו'), לפחות למטופלים במהלך התקפה, כאלה שמתאוששים ממנה, מחלימים מניתוח, או סובלים מהיצרות המעי בעקבות דלקת. תזונה כזאת עשויה להפחית תסמינים כמו התכווצויות ושלשול מבחינת עוצמה ותדירות. סיבים מסיסים נחשבים בסדר. גם פירות וירקות הם לא מחוץ לתחום. כל עוד מסירים את הקליפה, הגרעינים, או כל חלק אחר שיכולים להיות בו סיבים. בכל מקרה, תזונה כזאת מומלצת רק כדי להתמודד עם התסמינים בטווח הקצר ולא כאורח חיים. כאשר מרגישים טוב, אפשר לחזור לתזונה בריאה יותר.
מוצרי חלב
בדיוק כמו כל האוכלוסייה, גם בקרב אנשים שסובלים מקרוהן יש אחוז מסוים שסובל גם מרמות מסוימות של אי סבילות ללקטוז, הסוכר שבחלב. קרוהן ואי סבילות ללקטוז בדרך כלל לא קשורות, אבל יש להן הרבה סימפטומים משותפים. לאנשים כאלה, חלב יכול להסביר לפחות את חלק מהכאב ובעיות העיכול שקשורות לקרוהן. אם חלב לא משפיע עליכם, אולי לא צריך להימנע ממנו לחלוטין אלא למצוא את המינון המדויק שהגוף שלכם יכול לעמוד בו. בכל מקרה, חשוב לא לוותר על חלבון בכלל. תחליפים טובים יכולים להיות טופו, ביצים, שעועית ועוד.
קשים לעיכול
תירס, ירקות גבעוליים (כמו סלרי חי או ברוקולי) וירקות נוספים לא מתעכלים בקלות. למעיים בריאות זה דווקא יכול להיות אתגר. אבל בשביל מעיים מודלקות, עומס יתר על מערכת העיכול גורם לחוסר נוחות. בקרוהן, המשמעות היא עוד כאבים, התכווצויות, נפיחות ושלשול. במקרה הזה, ממליצים על תזונה קלה- מעט סיבים תזונתיים ומזונות אחרים (כמו ירקות חיים) שקשה לעכל. גם במקרה הזה, רק לטווח הקצר ולא כאורח חיים.
מים
צריכת מספיקה של נוזלים חשובה תמיד ולכולם, אבל במקרה של קרוהן (במיוחד אם סובלים משלשולים קבועים) היא חשובה במיוחד. ממשקאות שמכילים קפאין, משקאות מוגזים, או ממותקים מומלץ להימנע. כולם יכולים להחמיר את התסמינים. אבל מים הם תמיד בחירה טובה. לחלק מהמטופלים, במיוחד מטופלים הסובלים ממצב של חסימה במעיים ומתקשים לעכל מזון מוצק, אפילו ממליצים על דיאטת נוזלים. תזונה כזאת יכולה לתת למעיים קצת מנוחה, וכתוצאה מכך להפחית את הסימפטומים. אבל, תזונה כזאת צריך לתכנן בקפידה, ורק בליווי גורם מקצועי.
תוספים
באופן כללי אפשר להגיד שכל האנשים שסובלים ממחלות מעיים דלקתיות צריכים להיעזר בוויטמינים. בגלל שהתזונה כל כך משתנה, ותגובת הגוף אליה משתנה, סביר להניח שהם לא מקבלים את כל החומרים שהם צריכים. למשל, אנשים שנמנעים ממוצרי חלב צריכים תוספת של סידן וויטמין D, מטופלים שסובלים משלשול כרוני צריכים מילוי של מאגרי המלח והאשלגן (תפוחי אדמה בלי קליפה, בננות, אבוקדו, מלון). חוסר שכיח נוסף הוא חוסר בוויטמין B12. גם במקרה של תוספים, חשוב להתייעץ עם מומחה ולא לשכוח שהתפקיד של תוספים הוא להיות תוספים, לא להחליף תזונה בריאה. כאשר מרגישים טוב, מומלץ עד כמה שניתן לאכול טוב וליהנות מזה.