אחד הלהיטים החמים בקרב שוחרי בריאות, לייף סטייל ותזונה נכונה היא הפרוביוטיקה. המדובר בחיידקים טובים המתווספים דרך התזונה לפלורת המעיים ומשפרים לאין ערוך את חילוף החומרים ותהליך העיכול.
פלורת מעיים טובה משמעה בריאות טובה ובדרך כלל גם מצב רוח טוב והלך נפש תקין וחיובי. ולהבדיל, פלורת מעיים חסרה משמעה עיכול לא תקין, מעבר לא טוב של המזון במערכת העיכול, תקיעות ועצירויות, הצטברות רעלים בגוף ובאופן כללי בריאות לא תקינה. לכן, תוספת טבעית של פרוביוטיקה באמצעות תזונה נכונה יכולה לחולל נסים בגוף.
פירוש המושג "פרוביוטיקה" הוא "למען החיים", מה שמסמל את התרומה המכרעת של חיידקים אלו לבריאותנו. חיידקים אלו תופסים חלק נכבד בגופנו – כמותם מוערכת במספר 10 בחזקת 14, יהיה אורכו אשר יהיה, ומשקלם בכ-2 ק"ג – כאמור פלורת מעיים תקינה וטובה.
מה פוגע בפלורת המעיים?
ישנם מספר גורמים הפוגעים בחיידקי המעיים. הראשון הוא אנטיביוטיקה, שפוגעת בחיידקי הגוף באופן רוחבי, מחסלת את החיידק שלשמו ניטלה, ועל הדרך גם פוגעת בחיידקי המעיים.
אבל גם שלשול, למשל, מדלדל את אוכלוסיית החיידקים שבמעיים כיוון שהם נשטפים החוצה. גם מחלות מעי ובעיות במערכת העיכול, זיהומים שונים ומצוקה נפשית פוגעים בחיידקי המעיים. לכן יש לתוספת פרוביוטית חשיבות רבה. אפשר כמובן ליטול תוספי פרוביוטיקה, אבל אנחנו פה כדי לעשות זאת בדרך הטבע. הכירו את המאכלים שיספקו חיידקי פרוביוטיקה לרוב.
המקור לחיידקים פרוביוטיים הוא בתהליך התסיסה, בו למעשה הם נוצרים. לכן, מאכלים שבהפקתם מתבצעת תסיסה יהיו בדרך כלל עשירים בחיידקים פרוביוטיים.
קפיר
משקה חלבי זה נוצר מהתססת חלב עם חיידקים הנמצאים ביוגורט ומעט שמרים. אגב, אחד מתוצרי תסיסת החלב יהיה אלכוהול, לכן דעו שיש מעט אלכוהול בקפיר אבל בכמות זניחה. למרות המקור הזהה – חלב – קפיר עשיר מיוגורט בחיידקים פרוביוטיים ולכן נבחר לפתוח רשימה זו. כוס אחת ממנו תוסיף לקיבתכם יותר מ-10 מיליארד חיידקי פרוביוטיקה, וכן, זה הרבה. גם במונחים של חיידקים.
קימצ'י
הירקות החמוצים, ששיטת הפקתם מיוחסת לקוריאה, עשירים למדי בחיידקים פרוביוטיים. הבסיס לקימצ'י הוא בדרך כלל כרוב, צנון ובצל ירוק, אבל גם קולרבי, צנונית, גזר וגם מלפפון ישתלבו היטב. חשוב להבין שחיידקי הקפיר שונים מחיידקי הקימצ'י, אפילו ששניהם נחשבים פרוביוטיים. לכן, ההמלצה היא לגוון בתזונה ולשלב חיידקים טובים ממקורות שונים.
בירה
תהליך הפקת אלכוהול כרוך בהתססה, ותסיסת הדגנים מייצרת את חיידקי הפרוביוטיקה. ואכן, בירה עשירה בחיידקי פרוביוטיקה וצריכה מתונה ומבוקרת של בירה מסייעת לשמור על אוכלוסיית חיידקי הפלורה.
מיסו
הבסיס למרק היפני נוצר מהתססת סויה במלח, לצד מרכיבים נוספים כמו אורז, שעורה ופטריות. מרק בריאות אמיתי, שדי שם בכיס הקטן את מרק העוף של הסבתא הפולנייה.
גבינות
צ'דר, גאודה, קממבר ומוצרלה הן חלק מן הגבינות שעברו תהליך תסיסה בעת הכנתן. גבינות אלו עשירות בחיידקים פרוביוטיים, אם כי יש לשים לב לרמת השומן הגבוהה שבהן.
מלפפון חמוץ
האמת שלא צריך ללכת לקצווי עולם כדי לקבל מנה טובה של חיידקי פרוביוטיקה. מלפפון שהושרה להתססה במי מלח הוא מקור מצוין לפרוביוטיקה. הנקודה היא להקפיד על מי מלח, כיוון שמלפפון בחומץ לא עובר כל תהליך של התססה ואין בו ולו חיידק פרוביוטי אחד לרפואה. וכמובן תשכחו ממלפפונים מקופסת שימורים, שחומרי השימור חיסלו כל זכר לחיידקים פרוביוטיים.