דיאטה לפי סוג טיפוס (Personality Type Diet) טוענת שכמעט לא משנה איזה סוג של דיאטה אנחנו עושים, לכל אחד מאיתנו יש היסטוריה עם אוכל שעלולה בכל רגע נתון להרוס את הכל.
דיאטה לפי סוג טיפוס (Personality Type Diet) טוענת שכמעט לא משנה איזה סוג של דיאטה אנחנו עושים, לכל אחד מאיתנו יש היסטוריה עם אוכל שעלולה בכל רגע נתון להרוס את הכל.
ההיסטוריה חוזרת על עצמה? רק אם לא לומדים ממנה..
פרופיל פסיכולוגי
חוץ מללמד רפואה באוניברסיטת נורת' ווסטרן (NorthWestern), ד"ר רוברט קושנר (Robert F. Kushner) גם מטפל באנשים באופן פרטי כבר לא מעט זמן. ואחרי שראה כל כך הרבה אנשים שרצו (וגם היו צריכים) להפחית במשקל, הוא הבין שאין כזה דבר דיאטה אחת שיכולה להתאים לכולם. הרי לכל אחד מאיתנו יש את ההרגלים והשיגעונות שלו, בטח כשזה מגיע לאוכל. אז במקום שאנחנו נתאים את עצמנו לתוכנית שלא יכולה להתאים לנו, הוא המציא תוכנית תזונה שמתאימה את עצמה לכל מי שרוצה וצריך.
קושנר בנה שאלון שכולל 66 שאלות בשלושה תחומים, שלפי התיאוריה שלו הם המתכון לירידה במשקל- הרגלי האכילה שלנו, העמדות שלנו כלפי תזונה ופעילות גופנית, והנכונות שלנו לשתף פעולה. בכל אחת משלושת הקטגוריות קיימים כמה סוגי טיפוסים, ולפי הציון הסופי במבחן קובעים לאיזה סוג אנחנו שייכים.
למשל, בקטגוריה של תזונה אנחנו יכולים להיות אכלנים אנונימיים (Mindless Muncher), בקטגוריה של פעילות גופנית אנחנו יכולים להיות טיפוס של הכל או כלום (All or Nothing Doer) ובשיתופי פעולה אנחנו האחרונים שנגיד לא ( Can't Say No Pleaser).
לכל סוג טיפוס, בכל סוג קטגוריה, קושנר מציע עצות ספציפיות שיביאו לשינוי אמיתי.
חוץ מבסיס תיאורטי, כל דיאטה חייבת גם אג'נדה תזונתית. הדיאטה של קושנר חזקה במזונות על. רוב התזונה בתפריט מבוססת על מזון מהצומח, כמו פירות, ירקות, דגנים, אגוזים, זרעים, קטניות כמו שעועית ועדשים, ומוצרי סויה. היא לא מוגדרת כתוכנית תזונה צמחונית. דגים ועוף כלולים בתפריט. גם בשר אדום, אבל רק בתנאי שזה יהיה לעיתים רחוקות. כל סוגי המזון שהצליחו לעבור מסך אצל קושנר הם דלי שומן, או בעלי כמות שומן סבירה, עשירים בוויטמינים, מינרלים וחומרים מזינים אחרים.
במבט חטוף הדיאטה של קושנר נראית בסדר גמור. כשנכנסים לעומק, היא נראית אפילו יותר טוב. קושנר מציע גישה פרקטית, שמחולקת לצעדים קטנים וברי ביצוע, שעוזרים בסופו של דבר לבנות מחדש הרגלי אכילה והרגלי אורח חיים בעייתיים, שהמקור שלהם הוא האישיות. מומחים טוענים שהיא אחת מהדיאטות היותר אחראיות שיש בסביבה.
למי היא מתאימה? למי שמאמין שהכל בראש. גם ירידה במשקל. למי שמוכן לחקור את מערכת היחסים שלו עם אוכל. ובעיקר, למי שמוכן לשנות אותה.
פה גדול (Unguided Grazer)
פה גדול אוכל הכל, כל הזמן ובכל מקום. בזמן נהיגה, בעבודה, בזמן קריאה, בזמן צפייה בטלוויזיה, וגם בזמן גלישה באינטרנט, וזה לא בגלל שאין לו זמן. פה גדול אוהב את האוכל שלו נוח, מוכן ונגיש, וברוב המקרים הוא עובר את נקודת השובע.
העצה של קושנר: להתחיל לאכול שלוש ארוחות מסודרות ביום, לא לעשות שום דבר אחר בזמן האכילה, ולנסות ללעוס קצת את המזון לפני שבולעים.
חיית לילה (Nighttime Nibbler)
המשפט שתשמעו ממנו הכי הרבה, הוא 'לא אכלתי כלום כל היום'. אבל בלילה, בגלל רעב נקמני הוא אוכל הרבה יותר מה שהוא התכוון. מה שנראה לכאורה כארוחת ערב, ממשיך אצלו לטיולי לילה אינסופיים למטבח.
העצה של קושנר: את הלילות תשמרו לשינה. בימים, תתחילו לאכול כמו בנאדם. אם אתם ממש חייבים, תאכלו חטיף אחד בלבד ותהנו ממנו כאילו הוא האחרון.
זה מה יש (Convenient Consumer)
הדבר שהכי חשוב לו בחיים זה נוחות. בגלל זה הוא בדרך כלל מסתובב עם מנה חמה בתיק. זה מוכן, ארוז ולא דורש הרבה זמן הכנה.
העצה של קושנר: תתחילו לחפש אלטרנטיבות בריאות מתי שרק אפשר.
שניצל ופירה (Fruitless Feaster)
נדיר לראות אותו אוכל פירות וירקות. התפריט שלו מבוסס בעיקר על תפוחי אדמה ובשר, בכל הצורות האפשריות.
העצה של קושנר: כדי לא לפספס את כל העניין עם הוויטמינים, המינרלים, הסיבים תזונתיים ושאר ירקות, להוסיף פרי או ירק לכל מקום שאפשר. לדגני הבוקר, לחביתה, לכריך וכך הלאה..
אכלנים אנונימיים (Mindless Muncher)
אצל אכלנים אנונימיים רק הריח או המראה של אוכל מעורר את הדחף לאכול. תמיד תראו אותם עם משהו בפה. והם ממש לא חייבים להיות רעבים בשביל זה. פשוט אין להם משהו יותר טוב לעשות כרגע.
העצה של קושנר: לנהל יומן אכילה מפורט. בערך אחרי יומיים האכילה הלא מודעת תהפוך למאוד מודעת.
הנהנתן (Hearty Portioner)
אנשים שאוכלים פשוט כי בשבילם אוכל זה אהבה. בריא, לא בריא, קטן, גדול, זה לא ממש משנה. ברוב המקרים, הם גם יאכלו יותר מהמקובל. הרבה יותר מהמקובל.
העצה של קושנר: להתחיל להתחלק במנות, ואם אתם יודעים שאין לכם ברקסים, עדיף שתזמינו סלט.
מלווים בריבית (Deprived Sneaker)
יום אחד הם אוכלים לפי הספר, וביום שאחרי צריך ספר בשביל כל מה שהם אכלו. ובזמן שכולם יזמינו עוגת שוקולד, הם יזמינו עוגיות בלי סוכר. אבל יאכלו את כולן.
העצה של קושנר: תרדו מהעניין של אסור ומותר. אתם לא עובדים על אף אחד. ובימים קשים תלכו לפי החוק שנקרא 80:20. 80% מהתזונה חייב להיות בריא ומזין, ולגבי ה- 20% הנוספים אפשר לעצום עין.