המאכלים שיחממו אתכם בחורף

טל פלג

ירקות שורש, פירות כתומים, דגים ושלל תבלינים יעזרו לכם לשמור על חום הגוף בצורה טבעית גם בעונה הקרירה לפי הרפואה הסינית, אחת החלוקות המרכזיות של מזון היא למאכלים מחממים ומקררים. אין הכוונה לאוכל חם כפשוטו, כלומר לאוכל מבושל או מחומם,....

1060_s

ירקות שורש, פירות כתומים, דגים ושלל תבלינים יעזרו לכם לשמור על חום הגוף בצורה טבעית גם בעונה הקרירה

לפי הרפואה הסינית, אחת החלוקות המרכזיות של מזון היא למאכלים מחממים ומקררים. אין הכוונה לאוכל חם כפשוטו, כלומר לאוכל מבושל או מחומם, אלא למאכלים שיש להם השפעה מחממת על הגוף. בהתאם להשפעה זו מתאים מטפל ברפואה סינית טבעית תפריט מרפא עבור מטופליו.

למשל, דלקת היא אירוע בעל חום גבוה, וכדי לטפל בו כדאי לאכול מאכלים מקררים, כמו ירקות ירוקים. נוהג מקובל הוא לשתות תה בעת הצטננות או שפעת, אך לפי הרפואה הסינית הטבעית זו טעות, כי התה, על שאף שמוגש חם ואף רותח, הוא בעל השפעה מקררת…

על אף שהם מלוות לעתים בעלייה בחום הגוף, נחשבות ההצטננות והשפעת לאירוע "קר" ולכן המלצת התזונה תהיה למאכלים בעלי השפעה מחממת. תזונה מחממת פועלת על הגוף מבפנים ומאזנת את טמפרטורת הגוף הפנימית. אז לפני שמתעטפים בעוד שמיכה או מעיל ולפני שמפעילים עוד תנור לחימום הגוף הקפוא, הכירו מאכלים שיחממו לכם את הקיבה ואת החורף כולו.

פירות וירקות כתומים
כאמור, אלה הירוקים כמו חסה, ברוקולי וקולורבי הם בעלי השפעה מקררת. לעומתם דלעת, גזר, בטטה, גמבה, תירס וגם פירות כמו מנגו, אננס ופפאיה נחשבים בעלי השפעה מחממת ולכן מומלצים בחורף.

ירקות שורש
ככלל, ברפואה הטבעית האדמה נחשבת חמה, ולכן ירקות שורש, שצמחו בתוכה, נחשבים בעלי השפעה מחממת אף הם. בצל, שום, שורש פטרוזיליה/כוסברה/סלרי ועוד, וכמובן תפוחי אדמה, נחשבים מצוינים לחורף. וחדי העין כבר הבינו שהפסקה האחרונה היא בעצם התחלה של מתכון למרק ירקות חורפי נפלא.

קטניות ודגנים מלאים
התקנת קטניות למאכל דורשת את בישולן, וכבר מדובר פה במנה חמה. הן מתעכלות בגוף לאט ומזינות אותו מצוין, הודות לרמות גבוהות של חלבון איכותי מן הצומח, ויטמינים ומינרלים.

חפשו את הקטניות הכהות – עדשים חומות, שעועית שחורה – כי הן נחשבות לבעלות ההשפעה המחממת הרבה ביותר.

לצד הקטניות ניתן לציין גם את הדגנים המלאים, ובעיקר את שיבולת השועל. קטניות ודגנים מלאים מורידים את קצב חילוף החומרים, מרגיעים את הקיבה ומאזנים את פעולתה, ובכך חוסכים מן הגוף אובדן אנרגיה מיותר, החיונית לשמירה על חום הגוף. כשמערכת העיכול מאוזנת, גם טמפרטורת הגוף מווסתת.

שומנים
כמו עם הקטניות והדגנים המלאים, העיכול של השומנים איטי, מכניס את מערכת העיכול לקצב נכון ולעבודה מבוקרת ובכך נשמר הוויסות של טמפרטורת הגוף.

הנקודה היא כמובן להקפיד על שומן איכותי. החורף היא העונה של האגוזים והשורשים, הנמצאים כעת בשפע. לצדם גם האבוקדו, עם תכולת שומן איכותי וערכים תזונתיים גבוהים באופן כללי. טחינה, שמן זית ושמנים לא רוויים נוספים מן הצומח.

רק לצרוך במידה, כדי לא לשלם מחיר יקר בדמות עלייה מיותרת במשקל.

דגים
דגי ים, כמו מקרל, סלמון וטונה, מומלצים בחורף בשל הרמה היפה של חומצת השומן אומגה 3, הנחשבת יעילה לחימום הגוף.

ככלל, הרפואה הסינית ממליצה לאכול בחורף מאכלים בבישול איטי, מרקים ותבשילי קדרה, אבל המלצה זו אינה בתוקף לגבי דגים. בשרם העדין ייפגע בהתקנה ממושכת, ובישול ארוך עלול לפגוע בחומרי התזונה שבהם. עם זאת, מרק דגים הוא דרך מצוינת ליהנות ממנה חמה, משביעה, טעימה וגם בריאה של דג.

תבלינים
קינמון, ציפורן, כורכום, פלפל, רוזמרין, הל, פפריקה, אגוז מוסקט ועוד הם בסיס מצוין לחימום הגוף. תבלינים אלה מצוינים כמובן לתיבול מאכלים, ובחנויות טבע הם נמכרים כאבקה להכנת משקה (טינקטורה).

הדרך המסורתית לשימוש בתבלינים היא כמובן חליטת תה. החשבון הגס הוא כפית אבקת תבלין לכוס מים רותחים, או 2 כפיות מתבלין שאינו טחון לאבקה. משרים 10 דקות, מתבלים או ממתיקים בהתאם לרצון ולצורך – ושותים.

ג'ינג'ר
השורש האסייתי ידוע כממריץ של זרימת הדם ומכאן האפקט המחמם שלו. מיותר לציין כי המדובר אך ורק בשורש ג'ינג'ר טרי ולא בקוביות ממנו הנמכרות בציפוי סוכר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פוסטים נוספים

שעלולים לעניין אותך

ארגוני בריאות עולמיים, חוקרים, רופאים

השמועות אומרות שווירוס השפעת של

האינדיאנים גילו אותה, האנטיביוטיקה שברה

לקראת עונת החורף, אלפי ישראלים

מחפשים החלטות גדולות לשנה החדשה?

משלוח חינם מעל קנייה של 599 ₪
דילוג לתוכן