עשור נגמר ועשור חדש מתחיל, ולפי מה שמספרים מחקרים, החדשות הכי הטובות הן שדיאטות בזק ושיגעונות בריאותיים אחרים הרבה פחות פופולאריים היום בהשוואה לתחילת העשור. אתם יכולים לקרוא לנו חסרי לב, אבל ברוך שפטרנו.
עשור נגמר ועשור חדש מתחיל, ולפי מה שמספרים מחקרים, החדשות הכי הטובות הן שדיאטות בזק ושיגעונות בריאותיים אחרים הרבה פחות פופולאריים היום בהשוואה לתחילת העשור. אתם יכולים לקרוא לנו חסרי לב, אבל ברוך שפטרנו.
איך אנשים אמיתיים עושים דיאטה? בשביל לגלות, תצטרכו להמשיך לקרוא.
דיאטות בזק– איך הכל התחיל
גימיקים של תזונה ושיגעונות בריאותיים נראים לפעמים כמו שיגעון, ולא רק חולף. אבל עד כמה שאנחנו יכולים להגיד, בני אדם רגילים לגמרי הם אלה שעומדים מאחוריהם. ספר הדיאטה הראשון יצא לאור בשנת 1864 והוא כלל תזונה שמבוססת בעיקר נתחי בשר רזים ופרוסות לחם יבשות ועבשות. המוצר המוכר הראשון לירידה במשקל, הראשון מבין רבים, הגיע כמה עשורים אחריו, בשנת 1930 בארצות הברית, והוא כלל תזונה שמורכבת משילוב של שוקולד חלב, חיטה וסובין.
אבל תעשיית הדיאטה לא באמת הפכה לתעשייה עד שנות ה-80, כאשר מספר מחקרים העבירו את הפוקוס מהמזון עצמו לרכיבים מסוימים. ואם להיות ספציפיים: לשומן, סוכר ומלח. המדפים בסופרים התמלאו במוצרים בגרסאות נטולות סוכר, דלות שומן ונטולות מלח, שהבטיחו שחוזה הדוגמנות מחכה לנו מעבר לפינה, אם רק נאכל אותם. בזמן שהמציאו אותם, האמינו שכל הגרסאות הנטולות של מזון פחות או יותר יצילו את העולם, אבל בדיוק באותה תקופה אפשר לסמן גם את ההתחלה של מגפת השמנת היתר.
לא צריך מומחה בינלאומי לתזונה שיסביר לנו את האינפלציה בקו המותניים. זה מאוד פשוט: יש לנו הרבה מזון, זמין כל הזמן, וברוב המקרים הוא גם משמין. לפני 30, או אפילו 40 שנים, אי אפשר היה למצוא מקומות שאפשר להזמין בהם אוכל, ולקבל אותו בתוך דקה. היום יש יותר מדי כאלה. ובגלל שאנחנו יכולים לאכול מתי שאנחנו רוצים, ומה שאנחנו רוצים, אנחנו אוכלים יותר.
לעשות את זה נכון
אבל המודעות לתזונה לא הביאה איתה רק מזון בגרסא דלה או נטולה, אלא גם תוכניות תזונה שעוזרות לנו להוריד מהר במשקל, כמו שאנחנו אוהבים. אבל גם הן לא היו במיוחד טובות.
בתור התחלה, בשנים האחרונות אפשר לראות יותר ויותר מסעדות ורשתות שמציעות מזון דיאטטי. אבל לא בטוח שהשינוי הזה עשה בהכרח טוב. לפי מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Marketing Research, אנחנו אוכלים הרבה יותר כאשר כתוב על התווית דל שומן.
מעבר לכך, דיאטות אולי עובדות בזמן שעושים אותן. אבל מחקרים מראים שלמעלה מ-2/3 מהאנשים חוזרים למשקל ההתחלתי (אפילו קצת יותר) בטווח של חמש שנים בממוצע. וזה קורה בגלל שברגע שיוצאים מהמשטר של הדיאטה ומהחוקים הנוקשים, חוזרים לחיקם של ההרגלים הישנים שגרמו לעודף משקל מלכתחילה.
הרעבה גם לא במיוחד עובדת. צריכה קלורית נמוכה יכולה להאט את קצב חילוף החומרים לקצב של צב ולהפוך את הירידה במשקל לקשה יותר. ברגע שהגוף מבין שהוא לא עומד לקבל עוד אוכל, הוא מתחיל לשמר אנרגיה. במקרה הזה, זה דווקא שריד למנגנונים קדומים של הגוף. הודות לאבולוציה איש המערות הפנימי שלנו משמין בגלל שהוא בטוח שההיסטוריה חוזרת ועידן הקרח מתחיל מהתחלה. אם התזונה כוללת צריכה קלורית נמוכה לאורך זמן, זה גורם גם לפגיעה במסת השריר, עובדה שבעצמה יכולה לפגוע ביכולת של הגוף לשרוף קלוריות.
ואם זה לא מספיק, יש גם תהליכים טבעיים בגוף שמקשים על הירידה במשקל. כמו למשל העובדה שמבוגר ממוצע מעלה במשקל קילוגרם אחד בממוצע בשנה החל מגיל 30. או למשל הקשר בין לפטין ושומן. לפטין הוא הורמון שמופרש על ידי תאי השומן, והוא עוזר לשלוט בתיאבון כי הוא מודיע למוח מתי אנחנו שבעים. אבל לפטין ושומן הם עסקת חבילה: כאשר מאבדים שומן, מאבדים גם לפטין. כאשר רמות הלפטין נמוכות, התגובה של הגוף תהיה לשמור על כל טיפת אנרגיה, מה שאומר שאנחנו מפסיקים לשרוף קלוריות בקצב תקין.
נשמע שבמאבק הזה אנחנו הולכים כנגד כל הסיכויים?מומחים אומרים שההיפך הוא הנכון. שינויים קטנים (זה יותר פשוט ממה שזה נשמע), הדרגתיים (אל תקפצו מעל הפופיק) וקבועים (אם אתם לא מצליחים לראות את עצמכם מתמידים בסוג מסוים של פעילות גופנית או משטר מסוים של תזונה, אל תתחילו אפילו) הם המפתח לירידה במשקל ושמירה על משקל תקין.
לחצו כאן לפתרונות טבעיים להורדה במשקל ודיאטה