חזה, גב, פרפר, חתירה – מה עדיף?
שחייה היא פעילות אירובית מומלצת ומבורכת. בניגוד לפעילויות גופניות אחרות, כמו ריצה או רכיבה על אופניים, לא מופעל בה לחץ על חלקי גוף ועל המפרקים. כל אדם יכול לשחות והשחייה מתאימה לכל אדם, בכל גיל, בכל משקל, כולל נכים ובעלי מוגבלויות.
מבין 4 סגנונות השחייה – חזה, חתירה, גב ופרפר – האחרון הוא הקשה מכולם, וגם שחיינים מקצוענים לא יכולים להתמיד בו למרחקים ארוכים. שחיינים חובבים "יסתפקו" במעבר בין שלושת הסגנונות הראשונים. באיזה עדיף להתמקד? הנה התשובות.
מה הסגנון המתאים ללימוד שחייה?
הדעה נחלקת בין חתירה וחזה. ההבדל העיקרי, ככל שהדברים נוגעים לילדים או לאנשים שאינם יודעים לשחות, אינו בקושי שבשחייה אלא בהתגברות על הפחד מהכנסת הראש למים. את סגנון החזה ניתן לשחות, לפחות בהתחלה, עם הראש כולו מחוץ למים, ובהמשך להכניסו פנימה.
סגנון חתירה אמנם קל יותר ללימוד ופשוט לביצוע, אבל הכנסת הראש אל מתחת למים הכרחית לשחייה. וישנם ילדים שבשלב בו אינם שולטים עדיין בשחייה חוששים להכניס את הראש אל מתחת למים. בנוסף, סגנון חזה מערב קבוצות שרירים רבות ומאמץ את הגוף, ועל כן הוא עדיף לילדים שגופם מתפתח.
הרמת הראש בסגנון חזה היא כלפי מעלה והמבט נשאר קדימה. זו הרמת ראש טבעית יותר מאשר המבט הצידה בסגנון החתירה, ובשל כך גם הנשימה בסגנון חזה קלה ופשוטה יותר מאשר בחתירה. בנוסף, הציפה על פני המים היא במצב של שכיבה כשהראש מיושר קדימה, ולא בשכיבה צדית כמו בחתירה. מדובר במנח נוח יותר לגוף, לפחות בתחילת הדרך בבריכה.
יתרון נוסף ללימוד שחייה בסגנון חזה הוא המנוחה המתאפשרת בין יישור הידיים קדימה ותחילת התנועה המחודשת. מכיוון שהרגליים משתתפות בסגנון זה באופן פעיל למדי, הם מאפשרות לידיים מנוחה של כמה שניות, וילדים יעדיפו אותה על פני החתירה הרצופה.
יש המשווים את סגנון החזה להליכה ואת החתירה לריצה – במובן שלא מתחילים לרוץ לפני שמתחילים ללכת.
למה כדאי לשחות בסגנון חזה?
זהו סגנון המשתף קבוצות שרירים רבות ביותר. היי, לא קפצנו למים כדי לנוח, נכון? כאמור, סגנון חזה הוא טוב ונכון ללימוד שחייה ולילדים ונערים שגופם גדל ומתפתח. סגנון חזה עובד היטב על חגורת הכתפיים ועל בית החזה, כשגם פלג הגוף התחתון, האגן והרגליים לא מקופחים ועובדים גם כן.
החיסרון הגדול של סגנון חזה הוא בהרמת הראש. בעת הרמת הראש פורשים את הידיים לצדדים ושילוב שתי הפעולות הללו יוצר עומס רב על הצוואר ומקשית את הגב בצורה מסוכנת. כל עוד מדובר בילדים ונערים, לא מדובר בסכנה מיידית כי הגמישות הטבעית של הגוף בגיל זה מגינה עליו. בגילאים מתקדמים עלולה להיות בעיה, ולכן היא פחות מומלצת. רוצים לשחות בסגנון חזה בכל זאת? קחו מספר שיעורי שחייה לשיפור הסגנון אצל מדריך שחייה מוסמך, על מנת לוודאי שאינכם גורמים נזק לעצמכם.
למה כדאי לשחות בסגנון חתירה?
זהו הסגנון המהיר ביותר והקל ביותר לשחייה. בסגנון זה תגמאו מרחק רב, מה שיגדיל את הסיפוק וההנאה שלכם מהשחייה. וכשכיף לשחות, האימון כולו נראה טוב יותר. חתירה הוא סגנון שחייה קליט מבחינת הקואורדינציה, ותוך זמן קצר ניתן להגיע לסגנון נקי ולשחייה איכותית ולהתמיד בה לאורך זמן.
שחייה בסגנון חתירה היא אימון אירובי מצוין וסגנון זה ישפר את הכושר שלכם במהירות. בנוסף, זהו גם סגנון שחייה בטיחותי – הגב מונח בצורה ישרה, מה שמצמצם את האפשרות לפציעה. יתר על כן, מנח זה של הגב טוב לשיקום פציעות וכאבי גב, כיוון שהפעילות מתקיימת ללא תנועה של האזור הפגוע, על הגב לא מונח כל משקל והוא נמצא בתנוחה הנכונה ביותר עבורו – מאוזן ועם מינימום תנועתיות.
למה כדאי לשחות בסגנון גב?
כשעובדים נכון, זוהי שחייה נפלאה. בסגנון גב, הגפיים עובדות והטורסו (הגוף ללא הגפיים) נייח. לא צריך לגלגל אגן ולא נעים מצד לצד, וגם אין בעיה של נשימה כי הראש כל הזמן בחוץ. חשוב להקפיד ולשמור על גב וצוואר ישרים, ולהותיר את העבודה לידיים ולרגליים.
יש השוחים גב עם ידיים ב"תנועת סירה", כלומר שתי הידיים עובדות וחותרות במקביל. זו לא צורה רעה אבל כמובן שעדיף לחתור יד אחר יד, כשהרגליים עובדות בסגנון חתירה.
אז איזה סגנון הכי טוב?
התשובה הדיפלומטית היא שאין סגנון אחד והדבר הנכון ביותר הוא לשלב בין שלושת הסגנונות – חזה, חתירה וגב. המלומדים מוזמנים להוסיף גם מספר בריכות בסגנון פרפר ולקנח בבריכה אחת או שתיים בצלילה, כנהוג. אבל הבסיס לאימון שחייה אפקטיבי הוא מעבר בין הסגנונות, והחשוב ביותר – לבצע אותם כיאות.
לכן, ההמלצה היא לקחת מספר שיעורי שחייה אצל מדריך מוסמך, לשיפור הסגנון. כך תהיו בטוחים שאינכם גורמים כל נזק לגב, לצוואר או לכל חלק אחר בגופכם.
שחייה מהנה!