הנשק הסיני בחורף: תזונה לחיזוק הטחול

טל פלג

הרפואה הסינית שומרת לאיבר הפנימי מקום של כבוד ומייחדת לו מזונות והרגלי אכילה תפקידי הטחולהטחול (spleen) הוא איבר פנימי הנמצא בבטן העליונה, גודלו כאגרוף ומשקלו 150-200 גרם והוא חלק ממערכת הלימפה ומערכת החיסון. לפי הרפואה המערבית, תפקיד הטחול הוא סינון....

28new_s

הרפואה הסינית שומרת לאיבר הפנימי מקום של כבוד ומייחדת לו מזונות והרגלי אכילה

תפקידי הטחול
הטחול (spleen) הוא איבר פנימי הנמצא בבטן העליונה, גודלו כאגרוף ומשקלו 150-200 גרם והוא חלק ממערכת הלימפה ומערכת החיסון.
לפי הרפואה המערבית, תפקיד הטחול הוא סינון הדם מחיידקים, הוצאת תאי דם פגומים ומבוגרים ממחזור הדם, ייצור נוגדנים ומקום מפגש בין טסיות דם הקשורות בקרישת הדם לתאי דם לבנים הקשורים למערכת החיסון. לרפואה הסינית ראייה שונה מעט של האיבר בעל הצבע הסגול.

הטחול לפי הרפואה הסינית
חולשת הטחול היא לפי הרפואה הסינית היא אחת התסמונות המאפיינות את העולם המערבי. הסינים רואים בטחול איבר מרכזי בעל השפעה רבה על מערכת העיכול וחילוף החומרים. לפי הרפואה הסינית, תפקיד הטחול הוא להוציא לפועל את הפוטנציאל האנרגטי הטמון באוכל – כלומר, להפוך את המזון שאנו אוכלים לאנרגיה זמינה.
לפי הרפואה הסינית, הליחה המצטברת בגוף פוגעת בטחול. אמנם הליחה נקשרת כמובן למערכת הנשימה, כמו ברפואה המערבית, אבל הסינים רואים בה גם חלק מרקמת השומן בגוף, ולמעשה השם של הליחה בשפה הסינית הוא "שומן". הטחול, כאיבר פנימי שומני, סופח אליו את הליחה, נפגע ממנה ובמקביל מתחיל לייצר אותה, במעגל סגור שקשה לפרוץ.
טחול חלש פירושו פגיעה באספקת האנרגיה הזמינה לגוף ולכן, לפי הרפואה הסינית, פגיעה בו תתבטא ברצון לאכול ובעיקר בתשוקה עזה למשהו מתוק. מצלצל מוכר? בפעם הבאה שתשמעו את הפעמונים, חשבו על הטחול שלכם.

מי מועד לפגיעה בטחול?

  • אנשים שעובדים רוב היום בישיבה
  • אנשים שעובדים עם הראש. לפי הרפואה הסינית, חשיבה רבה מדי פוגעת בטחול. לכן סטודנטים, שרוב היום יושבים ומפעילים את האינטלקט הם אוכלוסיית סיכון לפגיעה בטחול.
  • אלה המנהלים אורח חיים מהיר וצפוף ולא מספיקים לאכול ארוחות מסודרות.
  • המנשנשים. אלה שלא אוכלים מסודר אלא חוטפים פה ושם ושומרים את מערכת העיכול שלהם בבלאגן.
  • המודאגים. דאגה ותוגה מזיקים לטחול ומקשים עליו לתפקד כנדרש.

מאכלים והרגלי אכילה שפוגעים בטחול

  • סוכר לבן, קמח לבן וכל סוג של פחמימה ריקה.
  • מזון שומני. בדגש על שומן טראנס ואוכל מטוגן.
  • אוכל מעובד ותעשייתי.
  • מאכלים קרים בשעות הבוקר או הלילה. הטחול נוטה לסבול מהקור אז אל תאתגרו אותו בשעות בהן הגוף "בהילוך נמוך".

הרגלי אכילה לחיזוק הטחול

  • ללעוס היטב את המזון. בליעה מוקדמת של מזון שלא נלעס עד תומו מקשה על מערכת העיכול את פירוק האוכל, והדבר יתבטא בפעילות הטחול.
  • תאכלו לאט. קחו את הזמן. השתדלו לפנות לארוחה לפחות חצי שעה שתאפשר לכם ללעוס כמו בני אדם, לשתות כמות מתאימה ועל הדרך גם ליהנות מהארוחה. 
  • התרכזו באוכל. אל תאכלו מול הטלוויזיה או עם עיתון ביד. הפנו את תשומת הלב שלכם למה שאתם אוכלים, מערכת העיכול תגיב מצוין ותתאים עצמה לקבלת המזון.
  • ארוחות קטנות, לאורך היום.
  • כל מזון, כולל פירות וירקות, צריך לעבור פעולת עיבוד כלשהי – בישול, אידוי או אפייה – כדי להקל על העיכול. אין הכוונה בעיבוד ממושך אלא בהתחלה של פעולה, שתימשך בקיבה. לכן גם אין אבדן של ערכים תזונתיים.
  • לפי התזונה הסינית, מומלץ להפריד בין חלבון מן החי (עוף, ביצים, בקר וכו') לפחמימות (לחם, אורז, פסטה).

מאכלים לחיזוק הטחול

  • ירקות כתומים. גזר, בטטה, דלעת, סלק. נסו לבסס את מנת הפחמימות על בטטה ודלעת והרווח כולו שלכם.
  • דגנים מבושלים. קינואה, שיבולת שועל (כדייסת קוואקר), קלחי תירס, אורז מלא.
  • ירקות ותבלינים חריפים. בצל, שום, ג'ינג'ר, פלפל ירוק ופלפל שחור כתבלין, ציפון, הל, קינמון.

שמרו על הטחול ותרוויחו בריאות טובה!

תגובה אחת

  1. תקיעות של ליחה בין האף לגרון הגורמת ליריקות מרובות. בעיקר לאחר שנת לילה. או אם אני מתעוררת באמצע הלילה. תודה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פוסטים נוספים

שעלולים לעניין אותך

במקום אנטיביוטיקה וסטרואידים, הרפואה הסינית

היא נחשבת לבעיית הכאב השלישית

אנחנו במערב מבינים כשמדברים איתנו

השימוש באקופונקטורה (דיקור סיני) מיושם

לפי הרפואה הסינית המסורתית, כל

עמוד השדרה הוא מרכז הכובד

הסינים קוראים לה אנמו, היפנים

הגעת ל  25 מתוך  599
דילוג לתוכן