בפעם הבאה שאתם מציתים סיגריה, תחשבו על זה שבדיוק הרגע קיצרתם לכם את החיים ברבע שעה בממוצע. אם אתם אנשים של קופסה ביום, תורידו מראש שנה. אם לא בא לכם להסתבך עם מספרים קטנים, בחישוב כללי יש לכם בערך פחות 15 שנים לחיות, שזה בערך אותו זמן שייקח לגוף לחזור לעצמו אם תפסיקו.
בפעם הבאה שאתם מציתים סיגריה, תחשבו על זה שבדיוק הרגע קיצרתם לכם את החיים ברבע שעה בממוצע. אם אתם אנשים של קופסה ביום, תורידו מראש שנה. אם לא בא לכם להסתבך עם מספרים קטנים, בחישוב כללי יש לכם בערך פחות 15 שנים לחיות, שזה בערך אותו זמן שייקח לגוף לחזור לעצמו אם תפסיקו.
ונחשו מה? זה אפשרי.
ואלס עם מצית
סיגריה. 10 סנטימטרים של טבק, אבל לא רק. לפי מה שאומרים, בעשרה סנטימטרים האלה יש בערך 4,000 סוגים שונים של חומרים. רובם מסרטנים, חלקם סתם רעילים.
בראשם, הניקוטין הממכר שצריך רק 10 שניות בשביל להגיע למוח וכמה ימים בשביל שלא נוכל בלעדיו. וגם העטרן המסרטן, פחמן דו חמצני שבגללו פחות חמצן מגיע למוח, ציאניד, אמוניה, אצטון, פורמלין ועוד חומרים, שרק השם שלהם עושה רע.
הבעיות מתחילות כשאותם חומרים מגיעים למחזור הדם ומשתלבים בו כאילו שזה הבית שלהם. מהשפתיים שבאות במגע עם הסיגריה, הריאות שסופגות את העשן, ומשם הם כמעט לא מפספסים אף איבר בגוף. לפי מחקרים, עישון סיגריות קשור באופן ישיר לשכיחות גבוהה יותר של סרטן הפה, הוושט, הגרון, הלוע, החיך, הריאות, הלבלב, שלפוחית השתן, צוואר הרחם וסרטן הדם.
עישון סיגריות גם קשור לפגיעה בזיכרון ובריכוז, לבריחת סידן, לזירוז תהליכי הזדקנות כמו קמטים ושינוי גוון עור הפנים, ריח פה, שינוי בצבע השיניים, פגיעה בכושר הגופני, בעיות זקפה אצל גברים ובעיות פוריות אצל נשים וגברים. עישון סיגריות גם לא ממש עושה טוב ללב, לכלי הדם ולמחלות כרוניות כמו סוכרת. ולפי מחקרים, אפילו עישון פאסיבי מעלה ב- 30% את הסיכון לחלות באותן מחלות.
לא כבד בכלל
הסטטיסטיקה מראה שנזקי עישון הורגים בערך שלושה מיליון בני אדם ברחבי העולם מדי שנה. הבשורות הטובות הן, שהסיכון הזה יורד בהדרגה כשמפסיקים לעשן. למשל, הסיכון למחלות לב צריך בערך שנתיים בשביל לרדת בשליש, ו- 15 שנים בשביל להרגיש בדיוק כמו פעם.
למרות זאת, כנראה שזה לא קשה פשוט אחרת אנשים היו מפסיקים לעשן מזמן. לפי הרפואה הסינית, לא סתם אנחנו משתמשים בסיגריות בתור המרגיע הלאומי. "כשאנחנו משתמשים באיזה שהוא ממריץ (סיגריות, סמים, אלכוהול, קפה) אנחנו בעצם מאטים בהדרגה את פעולת הכבד" מסביר עדי מנחמי, מומחה לרפואה סינית ויפנית. "בנוסף לתפקידים שיש לכבד לפי הרפואה הקונבנציונאלית, ברפואה הסינית הכבד נחשב לאיבר האחראי על הרמוניה בין אברי הבטן השונים וכן כספק האנרגיה של הגוף והנפש. כבד שמתפקד בצורה לא טובה, כתוצאה מתלות בחומרים ממריצים, מייצר מצב של נטייה לכעסים, מצב רוח ירוד, מתח. כשאנחנו מציתים סיגריה, הכבד מקבל דחיפה לעבוד יותר טוב, מה שבעצם מסביר למה אנחנו נרגעים".
לפי הרפואה הסינית, תקיעות באנרגית הכבד קשורה גם לתופעות פיסיות וגם לתופעות נפשיות. "במקום שהכבד יעבוד באופן טבעי וללא כל עזרה, הניקוטין הופך אותו לעצלן. אם אנחנו לא מעשנים סיגריה, הכבד בעצם עובד לאט יותר ומשפיע בעצם על כל המערכות בגוף ואז יש נטייה לכעסים, עצבנות, תקיעות רגשית, מתח ותסכול כמו גם לתופעות פיסיות כגון בעיות עיכול, תנודות ברמות הסוכר לאורך היום ועצירות".
המטרה בטיפול בדיקור סיני להפסקת עישון היא כפולה. הטיפול מאיץ את התפקוד של הכבד, מחזק ומסייע לו לתפקד בצורה מספיק טובה מבלי להיות תלוי בניקוטין. במקביל, הטיפול מתמקד בהוצאת רעלים מהגוף, בעיקר את שאריות הניקוטין.
את חיזוק הכבד וניקוי הגוף מרעלים עושים באמצעות דיקור באוזניים ובנקודות דיקור מסוימות לאורך גוף. "לנקודות הדיקור באוזניים יש השפעה מאוד מיטיבה עם כל תפקודי הגוף השונים. בנוסף, נקודות דיקור מסוימות מייצרות מצב טבעי של רוגע. מחטים כאלה ניתן להשאיר בגוף למשך זמן של שבוע ויותר. למעשה, בכך אנחנו תוקפים את הבעיה משני הכיוונים. מחזקים את תפקוד הכבד ומשרים תחושה של רוגע. במקרים מסוימים ניתן לשלב גם צמחי מרפא, כגון שן הארי (שמסלק רעלים), אולם לא תמיד יש בכך צורך".
דיקור הוא לא פתרון קסם, אבל למי שבאמת רוצה הוא יכול לעשות פלאים. "הפסקת העישון באמצעות דיקור היא הדרגתית וטבעית יותר. בתחילת הטיפול נפגשים פעם בשבוע, בהמשך תדירות המפגשים פוחתת. בפרק זמן של חודש עד חודשיים, אנשים יכולים להפסיק לעשן".