כשגומרים לעסוק בספורט חשוב לאכול, אבל חשוב עוד יותר לאכול נכון ולהימנע מטעויות
תזונה אחרי אימון היא דבר חשוב ביותר. הגוף מתאושש מהמאמץ שעבר עליו ומתחיל למלא מחדש את מאגרי הגליקוגן, שסיפקו אנרגיה זמינה ומהירה לשימוש. "חלון ההזדמנויות" – כך נקרא פרק הזמן של עד שעה מתום האימון בו מומלץ להחזיר לגוף את אבות המזון, שכה נחוצים לו לאחר פעילות גופנית.
אלא שהתזונה שלאחר האימון היא מקור לטעויות רבות, הגורמות לנזק אשר רב מן התועלת שבאימון. כמובן שחשוב לאכול אחרי אימון, אבל חשוב עוד יותר לצרוך מזון בתבונה ולהימנע מטעויות. הכירו את טעויות האכילה הנפוצות לאחר אימון.
מחכים עד שמרגישים רעבים
אחרי פעילות גופנית עולה רמת האדרנלין בגוף. ההורמון הזה מטשטש תחושות, בין השאר את תחושת הרעב, ולכן לא מרגישים צורך רב לאכול אחרי אימון. אבל הזמן הנכון לאכול הוא בדיוק עכשיו, אפילו לפני המקלחת… לכן, כדאי לאכול משהו קטן אחרי אימון.
המלצה: זה יכול להיות תפוח, אגס, 3-4 תמרים או כל פרי אחר, חטיף אנרגיה, כריך קטן – הדגש הוא על מנה קטנה של פחמימה דלת קלוריות.
מחכים עד שצמאים
אין שטות גדולה מזו. פעילות גופנית גוזלת מהגוף נוזלים על מנת לקרר את הגוף, והדבר החשוב הראשון לאחר האימון הוא להחזיר אותם לגוף. לכן, שותים. פשוט שותים, בלי קשר להרגשה.
יש הקושרים הזעה מוגברת לאבדן נוזלים. זה נכון אבל עלול להוביל למסקנות שגויות. כי בסביבה יבשה הגוף ממשיך לנדף נוזלים באמצעות הזעה, רק שאנחנו לא מרגישים אותה כי אינה מספיקה להצטבר לפני התפוגגותה באוויר היבש. לכן, שותים. פשוט שותים. בלי קשר לסביבה.
המלצה: לפחות 8-10 כוסות נוזלים ביום, פלוס 2 כוסות לכל שעה של פעילות גופנית.
ויתור על ארוחה לאחר אימון
דחינו את האכילה, דחינו את השתייה, הזמן עבר ואנחנו עייפים אז יאללה – מקלחת ולמיטה? ממש לא. אל תוותרו על הארוחה שלאחר האימון, היא חשובה כדי לספק לגוף אנרגיה בצורת פחמימות ואבני בניין לגוף, כלומר חלבונים. אם לא נאכל, הגוף יפיק אנרגיה מפירוק שרירים, וזה גרוע פעמיים – ראשית, זה מסוכן לבריאות; ושנית, זה מנוגד לסיבה בגללה אנו עוסקים בספורט – פיתוח מאסת השריר וחיזוקה.
המלצה: לאכול אחרי אימון בכל מקרה. אין פשרות.
אכילת חלבון בלבד והימנעות מפחמימות לאחר האימון
לפחמימות יצא שם רע כיוון שהגזמה בהן עולה לנו במשקל גוף. לכן רבים מנסים להפחית את כמות הפחמימות במזון. שזה יפה ונכון, אבל לפחמימות תפקיד מהותי בתזונת האדם – כאמור, הדלק וספק האנרגיה לגוף, וזה עניין קריטי למתאמנים.
כמו כן, הפחמימות גורמות להפרשת ההורמון אינסולין, המעודד תהליכי בנייה בגוף ומסייע לנתק את החלבונים למקום הנכון בגוף. לכן יש לשלב ביניהם ולא להסתפק בצריכת חלבונים בלבד לאחר אימון.
המלצה: שילוב של חלבון ופחמימה ואתם מסודרים. כריך עם גבינה, פסטרמה או טונה, עוף עם תפוחי אדמה, פסטה ברוטב בולונז, חביתה עם פרוסת לחם – האפשרויות הן אינסופיות.
הפרדה בין חלבונים ופחמימות
דיאטה פופולרית בעבר שאיבדה מזוהרה, וטוב שכך. רוב האנשים שנקטו בה איבדו ממשקלם כי לא הסתגלו לתפריט החדש והמצומצם שנפל עליהם. מהרגע בו בחרו צד – פחמימות או חלבונים, כן? – הם נאלצו לוותר על מאכלים רבים שהורגלו בהם, וכשאוכלים פחות באמת מרזים. אלא שלשם כך אין צורך בשטות גמורה זו של הפרדה בין פחמימה לחלבון. כאמור, הגוף נדרש לשניהם ויש לספק לו זאת.
המלצה: באוכל לא משחקים ולא עושים ניסיונות. אל תפרידו בין אבות המזון, הם נחוצים לגוף.
אכילה כפיצוי
מתאמנים רבים, בעיקר מתחילים, מסיימים אימון בתחושה שעכשיו מותר הכל. לעתים זה נובע מהקושי שבאימון והרצון בפיצוי על המאמץ שהשקיעו. התוצאה צפויה – אכילה מוגזמת ועלייה במשקל במקום ירידה.
המלצה: הימנעו מהתחושה של "מגיע לי". לא הייתם עכשיו בעונש אלא עסקתם בפעילות גופנית, שרבים עוסקים בה להנאתם.
וזו עצת הזהב – חפשו עיסוק ספורטיבי שגורם לכם הנאה. הליכה, ריצה, שחייה, משחק כדור, אופניים, טניס שולחן – יש כל כך הרבה עיסוקים ספורטיביים. כשתמצאו את זה האהוב עליכם, לא תצאו בתחושה שמגיע לכם. כי כבר פינקתם את עצמכם בפעילות הספורטיבית המתאימה לכם.