היכרות בריאותית עם פירות הקיץ
הקיץ הולך ומתקרב ופירות הקיץ שבים למדפים. משמשים, שסק, אפרסקים וענבים הם חלק בלתי נפרד מהתזונה הישראלית בקיץ, אבל המלך הבלתי מעורער הוא כמובן האבטיח, ולצדו המלון. שני סמלי הקיץ העגלגלים כבר מאכלסים את המקררים ונסחבים לחופי הים. מי מהם בריא יותר? אנחנו כאן כדי לברר.
נוגדי חמצון
אבטיח ומלון נמנים שניהם על משפחת המלפפונים ותכולת המים בהם עומדת על מעל ל-90%. הצבעים הדומיננטיים שלהם מעידים על נוכחות נוגדי חמצון חזקים וטובים, הנמצאים בפיגמנט של הפרי. האבטיח עשיר בליקופן, הנמצא גם בעגבניות ותותים בעלי הצבע האדום. זהו נוגד חמצון ממשפחת הקרוטונואידים ומפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם, שבץ, סוכרת, תהליכי הזדקנות וגם סוגים שונים של סרטן.
המלון עשיר בבטא-קרוטן ולוטאין – שני נוגדי חמצון מצוינים המצויים בפיגמנט הצהוב והכתום. לוטאין מצוי בריכוז גבוה בעיניים ומכונה "משקפי שמש מן הטבע" בשל ההגנה החשובה שהוא מעניק מפני קרינת השמש. בטא-קרוטן, שקיבל את שמו מהגזר בו הוא נמצא בכמויות גדולות, הוא פרו-ויטמין A, כלומר משמש מקור לוויטמין זה בגוף. ויטמין A חשוב לתפקוד תקין של מערכת החיסון, להגנה על הראייה, לשמירה על העור ותפקודים חשובים רבים נוספים.
אנרגיה (ל-100 גרם): אבטיח 30 קלוריות, מלון 35 קלוריות.
אשלגן (ל-100 גרם): אבטיח 100 מ"ג, מלון 300 מ"ג.
ויטמין C (ל-100 גרם): אבטיח 30 מ"ג, מלון 42 מ"ג.
עוד דברים טובים
אבטיח: מקור טוב לחומצה פולית ולחומצת אמינו מסוג L-Citrulline החשובה לוויסות לחץ הדם ולשמירה על כלי הדם.
מלון: מקור מצוין למינרלים מגנזיום (12 מ"ג ב-100 ג') וזרחן (15 מ"ג).
ערכים תזונתיים בולטים בפירות קיץ נוספים (לפי 100 גרם)
אפרסק: 200 מ"ג אשלגן ו-20 מ"ג זרחן, 6 מ"ג סידן, 7 מ"ג ויטמין C, 16 מק"ג ויטמין A.
מנגו: 38 מק"ג ויטמין A, 14 מק"ג חומצה פולית, 28 מ"ג ויטמין C.
שזיף: 17 מק"ג ויטמין A, 9.5 מ"ג ויטמין C, 6.5 מק"ג ויטמין K (!), 160 מ"ג אשלגן.
קיווי: 335 מ"ג אשלגן, 40 מ"ג זרחן, 75 מ"ג ויטמין C.
משמש:95 מק"ג ויטמין A, 10 מק"ג חומצה פולית, 3.3 מק"ג ויטמין K, 260 מ"ג אשלגן.