בני האדם טרם המציאו טכנולוגיה מתקדמת ומרשימה כמו המוח האנושי. וכמו כל אמצעי טכנולוגי שברשותנו, גם האיבר החשוב הזה זקוק ל"דלק" איכותי שיבטיח שהוא יישאר חד ויעיל לעוד שנים רבות
האוכל שאנחנו מכניסים לגופנו משפיע רבות על כל תהליך חיוני שפועל בו. מחקרים מראים שתזונה לא בריאה שעתירה בפחמימות פשוטות ובשומנים משפיעה לא רק על לחץ הדם, המשקל ואחוזי השומן, אלא גם על מצב הרוח, הזיכרון, יכולת הריכוז ואפילו על הסיכון לסבול בעתיד ממחלות קשות כמו סרטן ואלצהיימר.
מנגד, יש לא מעט מאכלים שדווקא יתרמו למוח שלכם ויבטיחו שהוא יישאר חד, עוצמתי וצלול גם בגיל מבוגר – הנה המזונות שכדאי להכניס לתפריט כבר היום כדי לעשות בדיוק את זה:
1. פירות יער
תותים, אוכמניות ופטל יכולים לעשות פלאים לבריאות המוח שלכם ואף להאט את קצב ההזדקנות שלו. מחקר נרחב שפורסם ב-2012 בכתב העת Annals of Neurology מצא כי בקרב נשים שאכלו פירות יער באופן קבוע, המוח הזדקן לאט יותר מהממוצע. מסקנות דומות נמצאו גם בקרב קבוצות אחרות באוכלוסייה.
הסיבה לכך היא שהפירות המתוקים האלו עשירים ברכיבים שנקראים פלבונואידים, בדגש על סוג מסוים שלהם שקרוי אנתוציאנין. זהו למעשה הפיגמנט שנותן לפירות את הגוון הבוהק שלהם, והוא משמש כנוגד חמצון עומצתי במיוחד, אשר מחזק אזורים במוח שקשורים בלמידה ובזיכרון.
2. שוקולד מריר
חדשות מעולות לחובבי השוקולד שקוראים את זה: כמה מחקרים גדולים מהשנים האחרונות מצאו כי אכילה של שוקולד מריר באופן קבוע היא אחת הדרכים היעילות ביותר להגן על המוח בגיל מבוגר. שוקולד מריר, בדגש על כזה שמכיל יותר מ-70 אחוזים של קקאו, מכיל רכיבים שנקראים קטכינים ואפיקטכינים. אלו כימיקלים עוצמתיים אשר עשויים לשפר את הזיכרון, הריכוז ומהירות עיבוד המידע של המוח – בייחוד בגילים מבוגרים שבהם נרשמת ירידה ביכולות האלו.
בנוסף, מחקרים מצאו כי השוקולד המריר מסייע אף בהפחתת תחושות של דיכאון או חרדה ועוזר להרגיע אותנו במצבים שבהם הרגשות מבעבעים ומקשים על התפקוד.
3. אגוזי מלך
הרבה סוגים של אגוזים תורמים לחיזוק המוח שלנו, אך אגוזי מלך הם ללא ספק ה"מלכים" האמיתיים בהקשר הזה. האגוזים האלו מהווים מקור מצוין של חומצה אלפה-לינולנית (ALA), שהיא גרסה צמחית ואיכותית ביותר של אומגה 3, אשר עוזרת להגן על המוח שלנו מנזקי הזמן. למעשה, מחקר שנערך בקרב מבוגרים בארצות הברית ב-2015 מצא כי אלו שאכלו אגוזי מלך באופן קבוע השיגו תוצאות גבוהות במידה ניכרת במבחנים קוגניטיביים בהשוואה לשאר האוכלוסייה.
4. ברוקולי
הברוקולי עושה פלאים כמעט לכל היבט בבריאות הגוף וכמובן שגם למוח. הברוקולי, כמו גם ירקות מצליבים אחרים, מכיל רכיב בשם סולפורפיין אשר עוזר להגן על התאים בגוף מסרטן וגם עוזר להבטיח תפקוד יעיל של המוח בגיל מבוגר. בנוסף, הברוקולי הוא מקור מצוין לוויטמין K אשר שומר גם הוא על המוח ועל פי המחקרים האחרונים בתחום אף יכול להאט את ההתקדמות של מחלת האלצהיימר.
5. יין
אנשים רבים אוהבים לסיים ימים ארוכים ומלחיצים עם כוס יין שעוזרת להירגע ולשכוח קצת מכל הצרות. ובכן, אם אתם יודעים איך לעשות את זה במידה ולא מגזימים עם ההרגל הזה – הוא עושה לכם טוב בהרבה יותר ממובן אחד. ד"ר גורדון שפרד, חוקר מוח מאוניברסיטת ייל, מדגיש כי שתייה של יין מפעילה יותר אזורים במוח מכל פעולה אחרת שתורמת לו – כמו האזנה למוסיקה ואפילו פיתרון תשבצים.
הוא מסביר שלא רק ההרכב של היין משפיע על המוח, אלא גם האופן שבו אנחנו שותים אותו. הטעם הייחודי של היין, כך הוא מסביר, מפעיל את שרירי הלשון וקולטנים בחלל הפה בצורה שמשפיעה בדרכה על המוח ומגרה אזורים מסוימים בו. בנוסף, היין מכיל פלנבואידים – נוגדי חמצון עוצמתיים שמצויים גם במאכלים אחרים ברשימה הזאת ומסייעים להגן על המוח מפני נזקי ההזדקנות ומשפרים את תפקודו.
6. כורכום
בשנים האחרונות, מדענים נוטים לכנות את התבלין הפופולרי הזה כ"תבלין הפלא", הודות לתרומה האדירה שלו כמעט לכל תהליך חיוני בגוף שלנו. הכורכום מסייע להקל על בעיות עיכול כמו צרבת וגזים, משפר את זרימת הדם, מחזק את הלב ואפילו עשוי להאט את הזדקנות הגוף והמוח.
מחקר נרחב שפורסם ב-2016 בכתב העת הנחשב British Journal of Nutrition מצא כי בקרב מבוגרים שנטלו תוספי כורכום באופן קבוע, לא נרשמה כלל הידרדרות בתפקוד המוח במשך שנה, כאשר בקרב קבוצה אחרת שלא נטלה את התוסף אכן נרשמה הידרדרות בתקופה הזאת.
#{1}