ברוב המכריע של הלידות, ראש העובר הוא זה שמפלס את דרכו של העובר מהרחם לעולם האמיתי. אבל, בחלק מהלידות ועבור חלק מהנשים זה לא המקרה. בכ-3% מההריונות, העובר נמצא במצג עכוז. אלא אם העובר משנה את דעתו לקראת הלידה, רוב הסיכויים שמה שיסלול את דרכו החוצה יהיה ניתוח קיסרי, ניתוח לא פשוט שדורש עוד כמה ימים בבית החולים ועוד כמה שבועות של החלמה, וזה עוד בלי לדבר על חוויית לידה אחרת לגמרי ממה שתכננת.
ברוב המכריע של הלידות, ראש העובר הוא זה שמפלס את דרכו של העובר מהרחם לעולם האמיתי. אבל, בחלק מהלידות ועבור חלק מהנשים זה לא המקרה. בכ-3% מההריונות, העובר נמצא במצג עכוז. אלא אם העובר משנה את דעתו לקראת הלידה, רוב הסיכויים שמה שיסלול את דרכו החוצה יהיה ניתוח קיסרי, ניתוח לא פשוט שדורש עוד כמה ימים בבית החולים ועוד כמה שבועות של החלמה, וזה עוד בלי לדבר על חוויית לידה אחרת לגמרי ממה שתכננת. אז מה בכל זאת עושים?
במקרה של היפוך עובר, הרפואה הסינית מוכיחה שהיא אולי מסורתית, אבל ממש לא תקועה בעבר.
שינויים בהרגלי התנוחה
מצג עכוז ממוקם תחת הקטגוריה הגדולה של שינויים במנח העובר בזמן ההריון (Non-Vertex Presentation). קיימים סוגים שונים של מצג עכוז. השכיח ביותר (50%-70%) והקל ביותר ליילוד הוא מצג עכוז רגיל בו הירכיים של העובר צמודות לבטן והרגליים קרובות לפנים. ב- 5%-10% מצג העכוז יהיה מלא (רגלי העובר משוכלות, הידיים למעלה והישבן והרגליים קרובים וממוקמים קרוב יותר לצוואר הרחם) וב- 10% עד 30% מהמקרים מצג העכוז יוגדר כלא מלא, ובו רק הרגליים הן שממוקמות קרוב לפתח צוואר הרחם. חלק מהעוברים יתהפכו שוב בחזרה בעצמם לפני הלידה, אבל חלק מהם לא. לעובר שממוקם בצורה כזאת קשה יותר לצאת והרבה פעמים ההמלצה היא ניתוח קיסרי.
הגורמים למצג עכוז לא לגמרי ידועים. מה שכן מסכימים עליו, הוא שבמרבית המקרים מנח פחות מאופטימאלי של העובר לא קשור רק בסיבה אחת, אלא בשילוב של כמה גורמים כגון: הריונות של יותר מעובר אחד (תאומים), היסטוריה של לידות מוקדמות, מעט מדי או הרבה מדי מי שפיר, מבנה וגודל הרחם ולעיתים גם אורח החיים המודרני שהופך את מנח הגוף של האם עצמה ללא מאוד אידיאלי.
כאשר העובר ממוקם בצורה מושלמת, הלחץ שמופעל על הרחם במהלך הלידה הוא מאוזן, הרחם נמתח ומתרחב, העצמות של העובר (שעדיין לא לגמרי התקשו) מתגמשות כדי לסייע למעבר, הלידה מתקדמת באופן כללי בלי קשיים, בצורה חלקה, בדרך כלל גם די מהר והעובר יצליח לעבור את תעלת הרחם בלי בעיות מיוחדות, או עיכובים.
כאשר העובר נמצא במיקום לא נכון או זווית לא נכונה, הלחץ שמופעל על הרחם לא שווה, צוואר הרחם בדרך כלל נמחק לאט, למרות שהצירים והכאב מרגישים כמו הדבר האמיתי. כאשר העובר נמצא בזווית לא נכונה, הוא עלול להילחץ כנגד דפנות הרחם בצורה לא נוחה שעשויה לגרום ללחץ עוברי.
למרות שמרבית הספרות המקצועית מתמקדת בסיבוכים אפשריים בלידה עצמה, מומחים רבים מאמינים שמנח בעייתי של העובר עשוי לגרום לבעיות גם לאחר הלידה. הזווית הלא נכונה, מפעילה לחץ על עמוד השדרה והעצמות של העובר, מונעת מהם לנוע בצורה חופשית וגורמת ללחץ עדין על מרכזי עצבים חשובים.
לא כל בעיות המנח מתחילות ונגמרות לפי אותו תסריט. הכל תלוי באופן שבו העובר מתחיל את הלידה ואיך הלידה מתפתחת. חלק מהעוברים יכולים להתחיל במנח בעייתי ולהתהפך ככל שהלידה מתקדמת. לידה כזאת יכולה להתחיל קשה אבל להסתיים כלידה וגינאלית רגילה. גם מקרים הפוכים אפשריים- העובר מתחיל את הלידה במנח רגיל ומתהפך במהלכה.
רפואה סינית ומצג עכוז
אם העובר מתהפך, אפשר לזהות את זה איפשהו בין השבוע ה-29 לשבוע ה-32. אם זה המצב, זה הזמן הנכון לפעול, ודיקור סיני הוא הכלי לעשות את זה איתו.
לפי הרפואה הסינית, הרבה פעמים כאשר העובר לא מתהפך בחזרה בזמן, זה סימן לכך שהאנרגיה של האמא צריכה חיזוק. ברפואה הסינית המסורתית האנרגיה של הכליות היא שאחראית על מערכת הרבייה. כאשר האנרגיה של הכליות חלשה, רואים מצג עכוז בשכיחות גבוהה יותר. במקרה כזה, חשוב מאוד להמשיך בטיפול לאורך ההריון כולו כדי להימנע ממצג עכוז.
במחקר שנערך באוניברסיטת מודנה (Modena-Reggio) באיטליה, השתתפו 240 נשים איטלקיות בשבוע 33-35 להריון עם עובר במנח עכוז. הן חולקו בצורה רנדומאלית לקבוצת ביקורת ולקבוצה שטופלה בדיקור סיני. בתום המחקר, כאשר אותן נשים ילדו, ראו כי השיעור של ניתוחים קיסרים בעקבות מנח עכוז היה נמוך בצורה משמעותית בקבוצה שטופלה בדיקור סיני.
מה הסוד? נקודת דיקור על גבי הזרת הקטנה בכף הרגל. הסינים מאמינים שככל שההריון מתקדם, היפוך של העובר באופן טבעי פחות סביר, אבל בעזרת הנקודה הזאת אפשר לתקן 80% ממצגי העכוז. השימוש בנקודה בעבר זהה לשימוש בה כיום: חימום הנקודה באמצעות מקל מוקסה, פעם ואפילו פעמיים ביום, בשני הצדדים, כ-20 דקות בכל פעם. הטכניקה של חימום הנקודה באמצעות מקל מוקסה נחשבת יעילה במיוחד בשבוע ה- 34, אבל מוטב מוקדם מאשר מאוחר. ככל שמחכים יותר, כך לעובר יש פחות ופחות מקום, מה שמפחית את הסיכוי שהוא יתהפך בהצלחה.
השימוש בטכניקות של הרפואה הסינית (דיקור סיני, צמחי מרפא ומוקסה) הוא דרך בטוחה ויעילה לעודד באופן טבעי את העובר לשנות מנח עוד לפני הלידה. הטיפול הוא מאוד עדין ורוב הנשים יתארו אותו כחוויה נעימה. זה גם זמן טוב להתייחס לנושאים אחרים שמתמודדים איתם במהלך ההריון, כמו כאבי גב תחתון, בעיות עיכול ועוד.