כשמתרגלים אותה כמו שצריך, מדיטציה יכולה לשמש כמעין תרופת קסם להמון בעיות בחיינו. אולם, הטעויות הנפוצות האלו יכולות לפגוע במידה רבה ביעילות שלה. בואו נכיר אותן ואת הדרכים להתגבר עליהן
קשה שלא לשמוע בזמן האחרון על כל היתרונות הבריאותיים שמיוחסים למדיטציה – מהורדת לחץ הדם דרך הפחתת כאבים ועד לצמצום ההשפעות ההרסניות של דיכאון וחרדה. אולם, למרבה האירוניה, כאשר לא מבצעים את המדיטציה בצורה שמיטיבה עם הגוף והנפש, היא אף עלולה במקרים מסוימים להגביר את הסטרס שאנחנו מתמודדים איתו וליצור השפעה הפוכה לגמרי שתגביר את סף החרדה. כדי להימנע מכך, חשוב להכיר את הטעויות הנפוצות שרבים נופלים בהן – ואת הדרכים לעשות זאת בצורה היעילה ביותר.
1. אתם מכריחים את עצמכם
סקירה השוואתית שבחנה 47 מחקרים רפואיים ופורסמה בכתב העת המדעי הנחשב JAMA מצאה קשר בין תרגול מדיטציה לבין שיפור בתחושות כאב, דיכאון וחרדה. אולם, לא מעט אנשים מאמינים כי היתרונות האלו באים לידי ביטוי רק אם הם מצליחים להילחם לגמרי במחשבות בעת המדיטציה.
אם המוח שלכם נוטה לנדוד אלפי קילומטרים בדקה, ישיבה חסרת מעש למשך דקה יכולה להיות מצב לא נעים כלל. לכן, במקום להילחם במחשבות ולמצוא מקום שקט, התמקדו בקולות שסביבכם, נסו להיות מודעים להתרחשויות בסביבה ובכל פעם שאתם מרגישים שהמוח נודד למקומות אחרים – הפנו בעדינות את הריכוז לתהליכים הגופניים והחיצוניים.
2. אתם לא עקביים
מי שמתמודד עם לחץ מתמשך יודע שהסטרס לא לוקח ימי חופשה – הוא נוכח תמיד ולא עוזב לשום מקום. עם זאת, המדיטציה שאמורה להיות התשובה אליו, במקרים רבים דווקא תידחק לתחתית רשימת המטלות היומית.
מחקר שפורסם בכתב העת Biological Psychiatry עקב אחר 35 גברים ונשים מחוסרי עבודה שמתמודדים עם הלחץ שבחיפוש קריירה חדשה. מהתוצאות ניכר שאנשים שתרגלו מדיטציה באופן קבוע במשך ארבעה חודשים התמודדו בצורה מוצלחת יותר עם הלחץ. גם סריקות MRI חשפו שהאזור במוח שאחראי על ניהול הלחץ פעל בצורה אפקטיבית יותר. אפילו מדדי לחץ הדם של אלו שתרגלו מוטיבציה באופן קבוע היו נמוכים יותר – אפילו חדשים לאחר הניסוי.
3. אתם נרדמים באמצע – וכועסים על עצמכם
אם אתם עובדים במשרה מלחיצה במיוחד ורק בשעות הערב המאוחרות יש לכם קצת זמן פנוי לעצמכם, סביר להניח שלא פעם, כאשר תרצו לתרגל מדיטציה, תעשו זאת במצב של עייפות מתמשכת שקשה להילחם בה. במצב כזה, אתם עשויים להירדם באמצע המדיטציה ולהתעורר כמה שעות לאחר מכן – עייפים, מבולבלים וכועסים.
מומחים מדגישים כי הירדמות בעת תרגול המדיטציה היא לא דבר חריג, בטח כאשר מדובר במדיטציה בסוף יום אינטנסיבי ועמוס. במצב כזה, נסו שלא לכעוס על עצמכם או לשפוט את עצמכם ולהסתכל על הצד החיובי של ההירדמות. הרי לא מדובר בדבר רע, אלא דווקא בסימן שהמדיטציה עובדת. זה אומר שהצלחתם להרגיע את עצמכם, להשיל מעצמכם את הלחץ ולהגיע רגועים יותר למיטה.
4. אתם מוותרים בקלות
כמו שחלק מהאנשים שמתעמלים במכון לא רואים את התוצאות שחלמו עליהן בשבועות הראשונים ומוותרים – כך רבים גם עושים בתרגול מדיטציה. בהתעמלות, כל המומחים יגידו לכם שאת התוצאות המשמעותיות לא רואים בשבועות הראשונים – ומי שמצפה לכך צפוי לפגוש באכזבה כואבת.
כך גם במדיטציה, השבוע הראשון כנראה לא יביא הפחתה משמעותית בלחץ ושינוי דרמטי באופן שבו אתם מתמודדים עם רגשות שליליים. עם זאת, כאשר תקפידו לבצע את המדיטציה בכל יום, בחלוף הזמן אכן תיהנו מהשפעות מדהימות שאף עשויות לשנות לחלוטין את האופן שבו אתם מתמודדים עם הקשיים בחייכם. גם בבית החולים המוביל בעולם Mayo Clinic מצהירים כי תרגול מדיטציה קבוע עשוי לשפר את המודעות העצמית, להפחית תחושות שליליות ולהגביר את הריכוז והסבלנות.
5. אתם מכריחים את עצמכם לשבת בשילוב רגליים
בסרטים תמיד רואים אנשים מתרגלים מדיטציה ב"ישיבה מזרחית" עם מוסיקה מרגיעה ברקע ועלי כותרת מפוזרים על המיטה. במציאות, אף אחד מאיתנו לא אוהב לשבת ככה למשך זמן רב ויעדיף להירגע בדרכים אחרות – שעובדות בעבורו הרבה יותר טוב.
כדי ליהנות מכל היתרונות של מדיטציה וגם לא לסבול בדרך – הקפידו לשבת כפי שאתם יושבים כשאתם צופים בטלוויזיה, מדברים עם חברים או פשוט נרגעים אחרי יום עבודה קשה במיוחד. אתם גם לא חייבים לעשות זאת למשך שעות ארוכות – מספיק "לנתק" את עצמכם מהעולם לזמן קצר של עד רבע שעה. כדי להעצים את היתרונות של המדיטציה – ודאו שנוח, נעים וטוב לכם ושאתם לא נמצאים במצב שאתם רק מחכים להשתחרר ממנו.
#{1}